keskiviikko 1. marraskuuta 2017

Kuikka-takan muuraus (osa 2)


Eli jatketaan siitä mihin viimeksi jäätiin. Hommat alkaa siis laatoituksesta. Käydään jälleen takan rakennusta läpi kuvien avulla, niitä meinaan on paljon.

Laatoitus alkaa takan kohdalla alimmasta varvista. Perinteisesti laatat kiinnitetään aina laastilla seiniin, takan laatoituksessa laastia ei ole käytetty enää vuosiin. Nykyään laatat kiinnitetään erikoisliimoilla. Näin saadaan estettyä lämpöliikkeestä tapahtuva laattojen halkeaminen, uuni saa elää rauhassa ilman että laatat halkeilevat. Onneksi tekniikat ja menetelmät kehittyvät vuosi vuodelta paremmiksi.

Kaikissa laattojen kulmissa oli viisteet valmiina, jotta laatoituksen lopputuloksesta tulee mahdollisimman hyvä. Työmaalla laattojen viistoon leikkaaminen on todella vaativaa ja hukkaa tulee paljon. Uunisepiltä saa onneksi mittatilaustyönä tehdyt valmiit laatat. Etupuolen laattoja ei tarvinnut työstää ollenkaan ja takan sivulaatat leikattiin vain oikeaan pituuteen.

Kyseessä menossa hankalin laatta koko takassa, koska kyseiseen laattaan leikataan tuhkaluukun aukko. 

Nyt kaikki laatat asennettu luukun ympäriltä ja uunin ulkonäkö alkaa hahmottumaan kunnolla.
Laatoitus lähes valmiina.

Vain yksi seinälaatta enää ja takan yläosan laatoitus.

Itselleni on tärkeää, että takan yläosakin on laatoitettu. Nyt voi pitää kynttilöitä rauhassa takan päällä. Mahdolliset steariinin jäljet lähtee laatan pinnasta todella nätisti.

Takan kaikki laatat asennettuna, kyllä tykätään! 😍

Sitten alkaa laatoituksen saumaus.

Muurarin apumies poisti teippisuojaukset sitä mukaa, kun muurari saumasi laatoitukset.

Luukun kiinnitys menossa.

Luukku paikallaan. Metalliverkko on vakiona lasin takana. Se estää puiden mahdollisen kaatumisen lasia päin ja pitää lasin puhtaampana.

Savupellin nuppi on ylempi ja alempi on niin sanotun sytytyspellin kääntökahva. Nyt sytytyspelti on kiinni. Mikäli kahva olisi pystyasennossa, sytytyspelti olisi auki. Auki-asennossa savut menee suoraan piippuun ja sytyttäminen on huomattavasti helpompaa hyvän vedon ansiosta.

Ja tietenkin kun takka oli valmis, asensi muurari takan kulmaan Uuniseppien metallisen lätkän.

Tähän väliin voisin kertoa varsin tärkeän vinkin niille, jotka harkitsevat takkaan leivinuuni ominaisuutta. Kysyin muurarilta miten uunin rakenne muuttuu tai onko ne lämpöarvoltaan huonompia vai parempia, kun uuniin lisätään leivinuuni. Vastaus tuli kuin apteekin hyllyltä: "Leivinuunin voi asentaa ongelmitta tulipesän puolelle tai sen takapuolelle. Mutta älä ikinä osta takkaa jossa leivinuuni on takan sivussa!" Hän perusteli tämän uunin kiertoilman ominaisuuksilla. Mikäli leivinuuni tulee uunin sivuun, koko uuni lämpenee epätasaisesti. Kuten edellisen päivityksen kuvissa näkyi, molemmilla puolilla uunia menee omat kanavat. Kun leivinuuni asennetaan uunin kylkeen, toisen puolen kierto-ominaisuus tukitaan takasta. Näin uuni lämpenee toiselta puolelta todella nopeasti ja leivinuunin puoli on huomattavasti kylmempi. Jopa leivinuunin lämpötilaa on hankalampi saada oikean lämpöiseksi, kun vain sen "takaosassa" on ilmankierto. Näin etuosa uunista jää siis kylmäksi.

Mekin harkitsimme pitkään leivinuuni ominaisuutta ja mikäli olisimme leivinuunin ottaneet ja harkitsimme leivinuunin laittoa uunin kylkeen. Kyseinen ominaisuus jäi meiltä pois, koska sen käyttö olisi jäänyt varmasti todella vähäiseksi sekä sen hinta olisi tuonut takan hintaan lähes puolet lisää. Mikäli rakennamme uuden talon joskus tulevaisuudessa, otamme kyllä muurarin vinkistä vaarin. Kun kyselimme useilta takkayrityksiltä tarjouksia, lähes kaikki myyjät suosittelivat leivinuunia uunin kylkeen. Olisi kuitenkin ollut kohteliasta kertoa myös nämä negatiiviset vaikutukset uunin käyttöön. No nyt kuitenkin tämän tiedämme ja mikäli te olette leivinuunia harkitsemassa, tiedätte tämän ongelman ja voitte ottaa tämän puheeksi mahdollisen myyjän kanssa.

Seuraavaksi on vuorossa piipun pellitys. He asensivat piipun ympärille valmiin pellin, jossa nostot oli tehty valmiiksi.

He asensivat katolle kiskot, joihin peltipalaset kiinnitettiin. 
Pellitys pitää tehdä aina harjalle asti, mikäli kyseessä ei ole konesaumakatto, jossa pelti on asennettu paikan päällä piipun ympärille. 

Katon pellitykset valmiina. Piipunhattu vaan häiritsee omaan silmään todella pahasti. Onneksi sain reklamaatioon vastauksen ja uusi hattu tuli postissa. 

Takka on nyt melkein käyttövalmis. Aigar opasti takan käyttämiseen ja antoi neuvot sekä ohjeet takan käyttöönottoa varten.

Ennen ensitulien tekoa pitää odottaa seitsemän vuorokautta, jotta uuni on varmasti kuivunut kunnolla. Kuivumisen ajaksi tuhkaluukku ja savupelti pitää jättää hiukan auki. Sytytyspelti pitää olla puolestaan kiinni. Näin ilma pääsee kiertämään uunissa ja uuni kuivuu tasaisesti joka puolelta.

Sain Aigarilta myös uunin käyttöönoton ohjeet, jotka löytyvät tästä linkistä. Hän muistutti myös sisäänpolton tärkeydestä, siitä löytyy tarkemmin käyttöohjeista. Sisäänpoltto pitää tehdä takalle myös silloin, jos takka on pitkään käyttämättä. Eli syksyllä takka pitää ottaa käyttöön muutamalla pienillä pesällisillä, mikäli takka on ollut poissa käytöstä koko kesän. Näin uunin käyttöikä pysyy pitkänä ja mahdolliset halkeamat sekä rakenteelliset vauriot jää kokonaan syntymättä.

Kun tontillani ei ole vielä kirvestä, käytin puiden pilkkomiseen armeijan aliupseerikurssilta saamaani kurssipuukkoa. Kunnon vasaralla se hoitui nopeammin kuin kirveellä. Pitihän ensimmäinen pesällinen olla käyttöohjeiden mukaan pieniä tikkuja. 

Koska puut olivat olleet säilytyksessä pihalla, annoin niiden olla sisätiloissa lämmittimen läheisyydessä noin vuorokauden. Eipähän ainakaan märillä puilla tarvitse poistella kosteutta uunista.

Meidän uunin pesä on hieman normaalia uunia korkeampi. Tosin ei niin syvä tai leveä mitä muissa uuneissa voisi mahdollisesti olla. Tosin harvassa uunissa pystyy polttamaan helposti yli 50 cm palikoita. Kun puut laittaa uuniin pystyyn takaseinää vasten, menee pitkätkin puut uuniin nätisti. 

Tässä näkyy syy korkeaan luukkuvalintaamme, ne liekit. Onhan se nyt hienoa katsella, kun liekit näkyvät kunnolla koko matkalta.

Ei niin hyvää, ettei jotain huonoakin. Tosin sekin päättyi loppujen lopuksi hyvin. Edellisessä päivityksessä ja tässä mainitsin rosterisesta piipun hatusta, joka ei ollut lainkaan mieleeni. Saimme rosterisen hatun tilalle harmaan hatun. Kuulemani mukaan tuo rosterinen malli vetää paremmin, mutta en kyllä ole huomannut käytössä mitään eroa. Mikäli joskus tulisi veto-ongelmia, maalaan rosterisen piipunhatun harmaaksi ja asennan sen paikalleen. Kuitenkin suurin osa nykytalojen takkojen veto-ongelmista johtuu IV-koneesta. Se pitää asunnossa koko ajan lievää alipainetta ja alipaineessa on tietenkin hankalaa saada takkaa syttymään ilman, että savut tulevat talon sisälle. Onneksi nykyään talojen IV-koneissa on takka-avustin, joka tekee asuntoon  hetkellisesti ylipaineen. Näin takan sytyttäminen on helpompaa. Uusimissa koneissa ohjaamisen pystyy hoitamaan täysin puhelimella. Joten ongelmia tämän suhteen ei pitäisi tulla hirveästi, mikäli vain puhelin pysyy kädessä.

Uunisepiltä tullut harmaa piipunhattu.

Vanha rosterinen piipunhattu.

Uusi ja vanha vierekkäin. Uudessa on myös irroitettava kansi. Tämä helpottaa nuohoojan työtä, kun koko hattua ei tarvitse ottaa pois. Nuohoukseen riittää pelkän yläkannen avaaminen ja lähtiessä kannen takaisin salpaansalaitto.

Huomattavasti nätimpi piippu ja värisävyt osuu talon tyyliin paremmin. 

En tiedä onko joku muu mies näin tarkka sävyistä, mitä itse olen... Se tosin on lapsuuden kodista opittu asia. Ei siten, että siellä olisi kaikki ollut samaa sävyä tai tyyliä, vain päinvastoin. Tietenkin kun perheessä on kuusi lasta, rahaa menee jo ruokaan sen verran ettei hienot huonekalut olleet hankintalistalla ensimmäisinä. Näin ollen koko huushollista ei löytynyt edes kahta esinettä tai huonekalua, jotka olisivat sopineet yhteen. Esimerkkinä sohva vaaleanharmaa, TV-taso puuta, televisio musta, lipasto valkoinen, matto kymmenestä eri sävystä ja huonekalut eri paria. Ei sinänsä, että jossain huonekaluissa ynnä muussa olisi ollut jotain vikaa, ne eivät vain sopineet mielestäni yhteen. Lupasin silloin itselleni, että mieluummin en omista mitään huonekaluja kun että asuntoni näyttäisi samalta. Emäntäni luottaa tyylitajuuni hyvin ja on onni, että meillä on samanlainen maku. Olen saanut monessa asiassa vapaat kädet, koska Mari luottaa ja tuntee makuni. Me molemmat tykätään pitää isot pinnat vaaleina. Tekstiileillä ja tyynyillä saa sitten haluamansa väriä. Ja ne onkin helppo vaihtaa mielialan ja kiinnostuksen mukaan. Helpompi siis kuin maalata kokonainen seinä tai tapetoida uudelleen.

Kyllä odotan innolla sitä hetkeä, kun ollaan päästy muttamaan ja pääsee pimeinä talvi-iltoina laittamaan takkaan tunnelmatulet. 

Pakko antaa kyllä takan muurareille erityiskiitokset! Työnjälki oli erinomaista ja asiointi sujui jouhevasti. Muurarin ammattitaito oli aivan omaa luokkaansa ja he siivosivat työskentelyalueen jokaisen työvaiheen jälkeen.. Mikäli ostan vielä joskus takan, soitan suoraan Uunisepille ja pyydän Aigarin muuraamaan takkani.


Mikko

7 kommenttia:

  1. Kaunis takka! Meilläkin Uuniseppien takka (Riekko leivinuunilla) ja ollaan oltu supertyytyväisiä. Koko homma tarjouksen laatimisesta takan valmistumiseen asti sujui erinomaisesti :) Meidänkin muurari oli todella taitava ammattilainen ja siivosi omien jälkiensä lisäksi myös meidän sotkuja :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Erityisesti tuo jälkien siivoaminen tuntuu rakennusalalla olla harvinaista, siksi siitä pitää aina muistaa myös kiittää.
      Uunisepät taitaa asentajilta nimen omaan vaatia siivouksen, jättää hyvän fiiliksen ostajalle. 👍

      Mikko

      Poista
  2. hienoa että saitte piipunhatun vaihdettua, näyttää huomattavasti paremmalta! T. sävyistä myös tarkka ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä kun tietä että omaan silmään paistaa pienetkin virheet lopun iän, muut ei välttämättä kiinnitä katon hattuun mitään huomiota.
      Tarkkuus kun pitää olla kohdallaan erityisesti kun itselle rakentaa, kun pienimmätkin ”virheet” ja värisävyt häiritsee. Tekijä kun löytää virheensä heti, vaikka muut ei niitä edes nää...

      Mikko

      Poista
  3. Tyylikäs takka. Kuinka järjestätte takalle korvausilman? Oma LVI-suunnittelija ehdottaa FRESH 90 seinäventtiiliä, joka on hieman tökerön näköinen uuteen taloon. Iso peukku blogin kirjoittamisesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Korvausilma meillä tulee huoneilmasta ja on toiminut hyvin. Tosin sytyttäessä pitää muistaa painaa IV-koneen ylipainon päälle, muuten savut tulee helposti sisään, tosin tämä ongelma on tuttavillakin vaikka heillä on korvausilma venttiilit. Lisäksi sytytyksessä takassamme on sytytyspelti, joka helpottaa syttymistä merkittävästi. Täten meillä ei ole ollut ongelmia 👌

      Tuo ulkonäkö oli yksi syy sen pois jättämiseen, lisäksi sen hyöty on omastamielestäni lähes olematon.
      Talossamme kun ei ole liesituuletinta ”ulos” voi takkaa käyttää samaan aikaan kun kokkailee. 😜

      Mahtavaa jos blogista on ollut iloa ja hyötyä teille. 😍

      Mikko

      Poista
    2. Vielä lisäys että naapurilleni oli 125mm korvausilma putki, savut tulivat aina sisälle kunnes hän otti sen pois käytöstä. 😜 Nyt kuulemma toimii paremmin kun ottaa huoneilmasta hapen. 👌

      Mikko

      Poista