perjantai 13. lokakuuta 2017

TV seinälle ilman näkyviä johtoja

Olen aina tykännyt siitä kun televisio on nostettu seinälle. Kuitenkin ne kaiken maailman lista- ja johtoviritelmät on niin hirveitä, että mieluummin jätän television suosiolla tason päälle (mikäli vaihtoehtona on siis joku edellä mainituista virityksistä). Mutta onneksi minulla on tähän ongelmaan ratkaisu ja sen verran hyvä, että ansaitsee oman blogipäivityksensä. Olen tällä idealla aikoinaan tienannut kalliin viskipullon yhdessä miljoona kohteessa, joten miksipä en jakaisi sitä teille lukijoillekin.

Eli kyseessä on johtovaraus seinän sisällä, joka toteutetaan 50 mm viemäriputkella. Putken pituudeksi riittää metri. Lisäksi tarvitaan kaksi 90 asteen putken kulmaa. Osat maksavat kaupassa alle kymmenen euroa, eli siis vähemmän kuin ne hemmetin rumat "johtolistat", joita en omaan asuntooni asentaisi vaikka maksettaisiin. Ainoa ongelma on se, että varaus pitää tehdä rakennus tai remontointi vaiheessa, koska tämä vaatii seinärakenteiden avoinna olemisen.

Muokkaamaton 90 asteen kulma. Todellisuudessa putkipuolella ei tunneta 90 asteen kulmia muuta kuin kutsumisnimissä. Tämäkin on todellisuudessa 88.5 asteen kulma, jotta veden kulkemiseen jää aina tarvittavat kaadot. Ainoa muokkaus mikä mutkalle pitää tehdä, on poistaa tiivisteen suojakaulus. Muuten se ei mahdu meidän 66 mm paksun väliseinärungon sisään. Mitta kauluksen kanssa on muistaakseni reilu 70 mm.

Kauluksen saa irti kulmasta kevyesti puukolla taivuttaen. Kulmien ylimääräiset osat voi sahata joko valmiiksi ennen seinään asennusta tai vasta levytyksen jälkeen. Tosin levytyksen jälkeen sahaus on vaikeampaa naarmuttamatta seinää. Itse sahasin ne oikeaan mittaan ennen kuin asetin putken seinään.

Ilman kaulusta putken ulkomitta on 62 mm, eli sopii täydellisesti väliseinän sisään. Jätin tiivisterenkaat kuitenkin paikalleen, jotta putken osuus pysyy paremmin kasassa asennusvaiheessa. Kumitiiviste keskittää putken paremmin paikalleen. Näin johdon työntäminen on helpompaa, eikä osat liiku seinän sisällä vaikka työntäisi isompaakin johtonippua. Jouduin vielä kaventamaan hieman ylämutkaa, jotta sain levyn sekä television kiinnitykseen tarkoitetun vanerin mahtumaan saman rungon sisälle. Kavennus onnistui hyvin mattopuukolla, putki on suht "pehmeää" muokata terävällä veitsellä. 

Yleensä television alapuolelle tulee jonkinnäköinen laatikosto tai taso, jonka takana on vamiiksi riittävästi virtapistokkeita televisiolle ja muille lisälaitteille. Meillä on siellä kuusi pistorasiaa, netti ja kaapeli-TV. Putken alapää sijoitetaan mahdollisimman lähelle näitä, jotta television virtajohto yltää seinään ilman jatkojohtoa. Putken yläosa sijoitetaan tulevan television taakse, ei kuitenkaan keskelle televisiota. Koska television seinäkiinnike tarvitsee oman tilansa, eikä varausputki saa jäädä telineen taakse.

Leikkasin väliseinästä äänieristevillaa vain noin 3 cm leveältä alueelta putken takaa. Näin villa painaa tiukasti putkea molemmilta puolilta, eli putki pysyy paikallaan pelkästään villan voimalla. Seinään tulee painava, 75 tuumainen Samsungin 4K taulutelevisio. Halusin siis tehdä seinään kunnolliset tuennat. Kiinnitin ruuveilla kakkoskakkoset väliseinärungon kylkeen, pientä vanerilevyn palasta käyttäen. Siten että sain vaneri "sabluunalla" asennettua puun juuri oikeaan kohtaan, jotta vaneri tulee aivan rungon tasolle. 

Levyt kiinni kakkoskakkosiin ruuvaamalla. Jos joku ihmettelee miksi olen asentanut seinään kaksi isoa vanerin palaa, syy on yksinkertainen. Nyt television saa kiinnitetty seinään varmasti tukevasti, tulipa se mille korkeudelle tahansa tai olipa televisin kiinnitysteline minkälainen tahansa.

Tarvittaessa putken voi asentaa vaikka toiselle puolelle seinää, jos haluaa tekniikan jäävän toiseen tilaan. Kuitenkin putken perusperiaate on se, että sitä kautta saa kuljetettua telkkarille kaikki tarpeelliset johdot. 50 mm viemäriputkesta mahtuu läpi helposti kolme HDMI-kaapelia ja television virtapiuha. Johdot työnnetään putkeen limittäin, toisiinsa kevyesti teipattuna. Näin ne saadaan mahtumaan putkiston läpi ja mikäli joskus joku johto hajoaa, se on helppo vaihtaa.

Gyproc-levyt paikalleen.

Mikäli seinään haluaa asentaa valkokankaan ja videotykin, onnistuu se suht helposti. Putken pää tulpataan, tasoitetaan sileäksi ja pinta maalataan. Näin putkivarausta ei erota enää seinästä, mutta varaus löytyy tarvittaessa mittaamalla ja uuden reiän voi tehdä halutessaan putken kohdalle.

Levytetty televisionurkkaus. Kuva hämää reilusti, tämän televisioseinän leveys on todellisuudessa 250 cm. Tulevan television leveys on vain noin 168 cm, joten seinälle mahtuisi tulevaisuudessa isompikin... Television paikan suunnittelin siten, että sitä pystyisi katsomaan koko olokeittiöstä, vaikka ruokaa tehdessä. Parhaillaan on etsinnöissä käännettävä seinäteline. Kääntyvät telineet tarvitsevat paremmat tuennat seinään ja ovat huomattavasti kalliimpia kuin perinteiset seinätelineet. Katsotaan mitä aika tuo tullessaan. Ja vinkatkaa, jos tiedätte hyvän sellaisen.

Toivottavasti tästä vinkistä on hyötyä muille rakentajille. Kyseinen putken asennus ei vaadi montaa minuuttia. Lopputulos kuitenkin palkitsee aina seinää vilkaistaessa. Ainakin monia viime lauantaina Kastellin talonäytössä olleita tämä vinkki ilahdutti. Kuulin usean sanovan, että aikoo tehdä saman ratkaisun itselleen. Tuli kyllä hyvä fiilis, kun saa autettua muita rakentajia ja "tekemään" näin ollen parempia koteja toisille. Ainiin ja iso kiitos kaikille näytössä kävijöille, teitä oli runsaasti! Kyseisen putkiviritelmän pystyy asentamaan myös harkkoseinään, putki pitää silloin roilottaa, eli tehdä ura betoni/harkkoseinään timanttileikkurilla. Putken asennuksen jälkeen seinä pitää paikata laastilla, jättäen vain putken päät näkyviin.


Mikko

7 kommenttia:

  1. Kätevä idea! Täytyypä pistää harkintaan! Jään seurailemaan blogianne, meillä rakennusprojekti aluillaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla että vinkki menee mahdollisesti käyttöön :) Toivottavasti löydätte blogista muitakin ideoita projektiinne ja erityisesti jaksamista rakentamiseen. 👍

      Mikko

      Poista
  2. Kiitos mainiosta ideasta. Vanhassa talossa kun muutenkin halauaa pitää kaikki mahdolliset johdot ja putket poin näkyvistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla että ideasta pidetään. :) Tarpeeksi isot putket kun on asennettu on kaapeleiden vaihto ja lisäys helppoa 👌

      Mikko

      Poista
  3. Hyvä idea! Kuinka paksua vaneria käytit noihin kiinnityksiin?
    - Jouni

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. 👍 Laitoin 12mm vanerin taakse kun löyty ylimääräisenä sen kokoinen palanen. (Jos television teline ei osu runkotolppaan asentaisin 15mm paksun vanerin, olisi ehkä liioittelua mutta ainakin kestää. 😜) Kiinnitin levyn kunnolla runkoon ja gyproc levynkin sieltä täältä levyyn. Lisäksi television keskikohtaan osuu juuri tuo runkotolppa johon tulee teline myös kiinni. Levyn tehtävä on jakaa kuormaa isolle alueelle, tämän kokoinen televisio pysyy gyproc seinällä myös uusilla gyproc ankkureillakin. Halusin vain varmistaa kestävyyden levyllä, ettei tule telkkari tyttären syliin mikäli hän roikkuu siinä.

      Toivottavasti oli vinkistä hyötyä 😊

      Mikko

      Poista
  4. Itse olen toteuttanut vastaavan idean 50mm sähköputkella jonka molempiin päihin laitoin sähkörasiat.Rasioihin kolosin kolon putkelle. Kyseessä kiviseinä joten kaikki tuli roiloon ja kiinnitys laastilla. Alhaalla oleva Sähkörasia sitten vain samaan sarjaan muiden seinän rasioiden kanssa ja ylärasia valokatkaisijoiden korkeudelle (1m). Näin asennuksesta tulee viimeistelty ja jos putki on käyttämättä voi päälle laittaa normaalin sähkökojeen kehyksen ja peitepalan. Yleensä taulutv tarvitsee myös sähkön, joten tätä varten on hyvä olla tuossa läpiviennin yhteydessä yksi pistorasia lisänä niin säästyy tilaa putkessa eikä tarvii sotkea jännitteellistä johtoa signaalikaapeleiden kanssa.

    VastaaPoista