perjantai 17. marraskuuta 2017

Keittiön ja kiintokalusteiden suunnitelu sekä kilpailutusKeittiön suunnittelu on mielestäni ehkä helpoin osuus talon suunnittelussa. Kun tietää mitä haluaa ja antaa ammattilaisen piirtää ideat puhtaaksi, on helppo sanoa ideoille kyllä tai ei. Tai muuttaa kalusteita ja ratkaisuja toisiin. Käyn nyt kilpailutusta ja ideointia läpi karkeasti. Kerron myös valintaperusteet meidän keittiön osalta.

Homma alkoi sillä, että otin mitat keittiöstä, kodinhoitohuoneesta ja vessoista. Näiden mittojen kanssa saadaan suunniteltua keittiö ja muut halutut tilat kerralla kuntoon. Eikä tarvitse kiusata itseään kun huomaa, ettei joku kaappi mahdukaan tarkastusmittauksen jälkeen. Päätimme että kilpailutukseen pitää saada vähintään kolme kunnollista tarjousta. Pyysimme tarjoukset loppujen lopuksi heiltä: Puustelli, Domus, Keittiömaailma, Topi-keittiöt ja Cello-keittiöt.

Mietimme etukäteen elementtejä, joita haluamme ehdottomasti keittiöön. Tässä muutamia ideoita mitä olimme miettineet ennen keittiökaupoissa kyläilyä:
 • Side-by-side jääkaappi, jotta sinne mahtuu tarpeeksi ruokatarvikkeita vaikka isommallekin porukalle. Normaali jääkaappi on kooltaan siinä ja siinä (60 cm). Kaksi normaalia jääkaappia vierekkäin olisi halpa, mutta erittäin tilaa vievä vaihtoehto. Valittiin siis välikoon malli, eli 90 cm leveä, jonka toinen puoli on jääkaappia ja toinen pakastinta. Side-by-side jääkaappeja saa jääpalakoneilla sekä vesiautomaatilla. Onhan se hieman turha ominaisuus, mutta pirun näppärää saada viskiin jäitä suoraan kaapin kyljestä. Lisäksi kesäkuumalla jääkaapista saa suoraan jääkylmää vettä, ilman että tarvitsee valuttaa hanaa useita minuutteja.
 • Aamiaiskaappi, jotta edes suurin osa pienkoneista saadaan tarvittaessa piiloon. Myös mikron saa piilotettuas sen sisälle. En ole kiinnostunut integroiduista mikroista niiden hinnan ja hankalan käytettävyyden takia. Integroidun mikron hinnalla saa ostettua vähintään kolme samat ominaisuudet sisältävää perinteisen mallin mikroa.
 • Paljon pöytätasoa. Käytännössä tämä toteutetaan tekemällä ISO saareke (minimiksi ajattelin 2mx1m). Dora Basic-liesi vie kuitenkin saarekkeesta oman osuutensa. Huomattavasti enemmän siis kuin perinteinen liesi, koska kyseinen malli sisältää liesituulettimen. Halusimme tarpeeksi tilaa lieden molemmin puolin, muun muassa leipomista ja ruoan valmistusta varten. Saareketta voi myös käyttää juhlissa seisovana pöytänä, eli pöytätila taipuu moneen.
 • Paljon kaappi tilaa. Sitähän ei ikinä ole tarpeeksi, eikä kaappitilaa voi olla liikaa. Osa säilytystilasta voi sijaita "huonommassa" paikassa. Kausiastiastot ja juhlakupit kun ei ole käytössä edes kerran kuukaudessa.
 • Mahdollisimman paljon laatikostoja. Laatikot ovat huomattavasti käytönnöllisempiä kuin perinteiset kaapit. Tosin ne maksaakin lähes tuplasti... Kuitenkin paljon käytetyt tavarat ja kuiva-ainekset on helposti otettavissa ja käytettävissä. Lisäksi lautaset ja kokkaustarvikkeet on käytönnöllisempi varastoida laatikostoihin versus perinteiseen kaappiin. Perinteisen kaapin perälle tahtoo aina jäädä tavaraa roikkumaan ja erityisesti kuiva-aineita ei löydy sieltä ilman koko kaapin sisällön purkamista.
 • Värisävynä kiiltävän valkoiset kaapit ja betonin harmaat pöytätasot (kaappien pintamateriaali vaihtui heti ensimmäisessä liikkeessä).
 • Pomppusaranat. Tämäkin idea otettiin pois listalta heti ensimmäisessä liikkessä käytyämme (syy tähän selviää myöhemmin tekstissä).
 • Vetimetön tai ainakin mahdollisimman sirot ja huomaamattomat vetimet.
 • Samaa sarjaa, eli pyritään siihen että kaikissa tiloissa on samanväriset ja -sävyiset kaapit.

Jos olisin valinnut pelkän "merkin" perusteella, ilman kilpailutusta, olisin valinnut Puustellin. Siellä käytiinkin ensimmäiseksi keittiötä ja kodinhoitohuonetta suunnittelemassa. Mentiin paikan päälle Marin ja Kiran kanssa. Siellä tuli huomattua kiiltäviä valkoisia kaapin ovia tutkiessa niihin jäävän kaikki sormenjäljet. Vaikka kerrankin omat kädet olivat vielä suht puhtaat, enhän ollut sinä aamuna vielä kerennyt menemään töihin. Todettiin kiiltävän valkoisen olevan todella epäkäytännöllinen väri nuorelle lapsiperheelle. Emme kuitenkaan halunneet luopua valkoisesta sävystä ja löysimme todella upean värisävyn, joka oli muistaakseni nimeltään "Satiinin valkoinen". Värisävy oli kiiltoasteeltaan täysin matta, mutta pinta oli tasainen ja sileä. Siitä sai helposti pyyhittyä kaikki tahrat sekä liat ja se näytti yksinkertaisesti paremmalta kuin kiiltävä. Toinen asia mikä muuttui suunnitelmissamme, oli pomppusalvat. Onnistuttiin pompsauttamaan kaapinovet auki saarekkeeseen ja pöytätasoon nojatessa useampaankin kertaan. Saarekkeen toiselta puolelta toiselle kurottaessa kaapinovet pompsahtivat auki vartalon hipaistessa niitä. Tämä jos mikä oli todella raivostuttavaa. Kaapit eivät myöskään menneet kiinni kuten hidastetuissa saranoissa ja ovissa normaalisti. Jos menetin hermoni pomppusaranoihin liikkeessä 15 minuutin aikana (vaikka todella pitkäpinnainen kaveri olenkin), mitä olisinkaan tehnyt kaapeille vaikka kahden vuoden asumisen jälkeen...

Puustellilta löydetyt "satiinin valkoinen" ja tummanharmaa pöytätaso.

Saimme Puustellilta suunnitelmat ja hinnat muutaman päivän kuluttua. Pyysin tarjouksen eriteltynä, jotta hintoja saa verrattua eri tilojen kesken. Eikä esimerkiksi makuuhuoneiden mahdollisia vaatekaappeja tarvinnut laskea mukaan kokonaisvertailuihin. Ja tarvittaessa voi ottaa eri tilojen kalusteet eri paikasta, vaikka sitä pyritään välttäämään viimeiseen asti. Nyt oli siis helppo varata suunnitteluajat muihin liikkeisiin.

Varasin samalle päivälle suunnitteluajat Tammiston muiden kiintokalustemyymälöiden kanssa. Eli Topi-keittiö, Keittiömaailma ja Domus keittiöt. Todella näppärää kun samalla pihalla on neljä eri liikettä. Saatiin siis kattava otanta kiintokalusteista helposti, vain yhden päivän aikana. Domuksen myyjä Pia Klemi jäi mieleen todella positiivisesti. Hänen asiakaspalvelunsa oli näistä neljästä ylivoimaisesti parasta. Ja mikä mukavinta, hän ei ollut myyjänä painostava, vaan aidosti innokas kuulemaan hullutkin ideani. Pia myös tuntui ymmärtävän hyvin mitä haettiin takaa ja hän piirsi keittiötä samanaikaisesti. Häneltä tuli myös loistavia ideoita kalusteratkaisuihin.

Domuksen Pia Klemin tietokoneen näytöstä otettu kuva. Kuvassa kodinhoitohuoneen levennys, jossa vaatteiden vaihtopenkki ja pyyhekaappi. Kuvasta puuttuu ovi, joka tulee penkin etupuolelle. Sitä kautta kuljetaan suihku- ja saunatiloihin.

Tämä ei varsinaisesti liity aiheeseen, mutta paikkana Vantaan Tammiston keittiömyymäläkeskittymä on loistava paikka viettää mahdolliset väliajat tapaamisten välissä muita kauppoja kiertelemällä. Kaikkia tapaamisia en saanut sovittua putkeen, vaan välissä jäi aikaa kierrellä vielä Taloon.com ja Netirauta.fi yhteismyymälässä katsomassa suihkuja ja pyyhepattereita. Kuten jo aikasemmin mainitsin, en halua vesikiertoista pyyhepatteria, sillä se on kuuma kesät talvet. Se on sama kuin patteri olisi kodinhoitohuoneessa täydellä teholla aamusta iltaan. Ei siis kiva vaihtoehto. Meille tulee siis sähköinen pyyhepatteri, tosin alla olevan kuvan versiosta löysin vielä netistä uuden digitaalisen version. Tässä kuitenkin linkki malliin, jonka me tilasimme. Meille tulee ajastettu pyyhepatteri, joka toimii (2h/4h/6h) haluamansa ajan verran. Ne jotka haluavat nyt motkottaa sähkön "kulutuksesta", heille vastaan valmiiksi. Kyseinen pyyhepatteri kuluttaa saman verran sähköä kuin perinteinen hehkulamppu. Eli ei näy sähkölaskussa vaikka käyttäisi pyyhekuivainta joka päivä.

Tämän Grohen suihkun nähtyäni olin myyty. Ei edes hintalappu saanut päätöstä peruuntumaan. Eikä emäntä kommentoinut kotona muuta kuin: "Toi on ihana!". Tässä linkki tuotteen valmistajan nettisivuille. Erityisesti tuo hierova suihku ja suihkukokonaisuuden ulkonäkö (lue koko) teki minuun vaikutuksen.

Kuvan pyyhepatteri miellytti heti silmää ja oli muutenkin tyyliltään käytännöllinen. Ennen suihkuun menoa saa halutessaan jättää pyyhkeen "rättipatterin" päälle ja ottaa suihkun jälkeen lämmin pyyhe ympärille.

xy-4-ajastin-L_web
Tämä edellisen mallin "isoveli" tilattiin asuntoomme.

Noniin, palataan kiintokalusteiden suunnitteluun ja kilpailutukseen. Meidän budjetti oli huomioitu jokaisessa tarjouksessa eikä hintaerot  olleet merkittävän suuret. Se mitä rahalla sai vaihteli tosin suuresti. Toisista liikkeistä sai enemmän kaappeja, toisista laatikostoja. Joistain liikkeistä sai aamiaiskaappeja, joistain vain aamiaiskaapin "korvaavia" kaappeja. Eli isoja kaappeja, joiden ovet olisivat oleet käytössä koko ajan edessä (eli kaapin ovet eivät menisi runkojen sisään). Eräällä valmistajalla oli valittavissa vain rullaverhomalli aamiaiskaappiin. Tämä oli keittiön valinnan ainoa "hankala" vaihe,  koska piti punnita monta eri vaihtoehtoa. Mitä paketti sisältää? Mitä budjetillamme saa? Kuinka laadukkaat kalusteet ja saranat summalla saadaan? Kamppanja tarjoukset? Kodinkoneet samasta paikasta ja niistä pakettitarjoukset? Kaikkiin hintoihin kuului tontille kuljetus, toiset tarjoukset sisälsi jopa sisäänkannon. Sisäänkannon hinnat vaihtelivat 150 ja 400 euron välillä. Joissain liikkeissä asiakaspalvelu oli hyvää, jossain erinomaista. Tulen kuitenkin olemaan useasti yhteydessä keittiömyyjän kanssa projektin eri vaiheissa. Tarkemittaus kuului lähes joikaiseen tarjoukseen. Meinaan älkää ikinä tilatko keittiötä, mitä keittiömyyjä ei  tarkemittaa. Näin mahdolliset mittavirheet menevät täysin myyjän piikkiin. Tai mikäli tilaatte, olette ainakin tietoinen tästä. Mittavirheet maksatte itse. Myöskin tarvittavat reklamoinnit hoidetaan myyjän kautta, sekä mahdolliset muutokset ja lisäykset. Kaappien valmistusmaa vaihteli myös hyvinkin paljon eri tarjouksien välillä.

Meidän valintamme oli kovan pohdinnan ja vatuloinnin jälkeen Domus. Siitä voi Domus kiittää ihan rehellisesti sanottuna itse myyjää, eli Pia Klemiä. Hän oli nimittäin se viimeinen niitti, miksi tilattiin kaikki kiintokalusteet heiltä. Saimme heiltä aamiaiskaapin ja reilusti laatikostotilaa budjetissamme pysyen. Aion asentaa kaikki kaapistot itse, mutta saimme kuitenkin vinkkeä hankalan aamiaiskaapin rakennusta varten. He myös lupasivat antaa vinkkejä asennukseen, jos niitä tarvitsisin. Sekä mikä parasta, voi rehellisesti sanoa kalusteiden tulevan Suomesta. Tulipahan tuettua suomalaista työtä todella monen tonnin edestä. Heidän tuotteillaan vaikutti olevan asiallinen hinta-laatusuhde. Me ostetaan kodinkoneet erikseen muualta, jotta saadaan kaikki Samsungia, aina televisiosta jääkaappiin asti.

Käydään tässä nyt läpi huone kerrallaan, mitä tuli ostettua ja mitä budjetillamme sai. Hintoja en valitettavasti julkaise, ne ovat kuitenkin jokaisessa projektissa omansa. Niihin vaikuttaa todella moni asia merkittävästi, esimerkiksis kalusteiden määrä, tuotantomaa, standardimitoitus, valmistusmateriaalit, kalusteiden pinnat ja kymmenet muut asiat. Lisäksi hintaan vaikuttaa myös mahdollinen asennus, jotka kaikki toteutan itse. Ne jotka haluavat miettiä oman asuntonsa kiintokalusteiden hintoja, yleinen nyrkkisääntö laskutoimitukseen on 100 euroa rakennusneliötä kohti. Eli 120 neliöiseen asuntoon perustason kalusteet maksavat noin 12 000 euroa. Mikäli taloon tulee paljon kaapistoa ja mahdollisesti aamiaiskaappi, voi laskutoimituksen tehdä 150 euroa neliötä kohti. 200 eurolla neliötä kohden alkaa jo saamaan puusepän tekemiä kiintokalusteita tai pääsee valitsemaan taloonsa kaikki hienoimmat uutuudet ja hienoimmat (lue kalleimmat) materiaalit.


Keittiö (Olokeittiö)


Keittiö olohuoneesta päin katsottuna.
Saareke keittiön puolelta.

Keittiön vasempaan laitaan tulee 100 cm leveä aamaiskaappi, jonka sisälle tulee kaikki keittiön pienkoneet. Mikron paikka on aamiaiskaapin yläosassa. Aamiaiskaapin alaosassa on kolme vetolaatikkoa, johon mahtuu reilusti esimerkiksi kuiva-aineita. Kaapin sisään tulee normaali pöytätaso (kuten kaikkialle keittiöön). Pöytätason yläpuolella on kolme tuplapistorasiaa. Eli kaappiin saa käyttöön yhteensä kuusi pienkonetta mikron lisäksi. Eli kaapista loppuu nopeammin pöytätila mitä pistorasiat. Keittiön oikeaan laitaan tulee Side-By-Side jääkaappi, jotta se on sijoitettu mahdollisimman käytännölliseen paikkaan. Ei tarvitse kiertää koko keittiötä jos haluaa hakea kaapista juotavaa tai pientä purtavaa.  Näiden molempien päälle tulee vielä normaalit kaapit, jotka on ainoat pomppusaranoilla olevat sellaiset. Näiden väliin ei mahtunut ihan kolme perinteistä 60 cm leveätä kaappia, vaan yhden niistä piti olla 50 cm. En nimittäin ollut valmis joustamaan yhtään aamiaiskaapin koosta... Pöytätasoa tulee siis 170 cm, jonka keskelle tulee 60 cm leveä ja syvä Blancon kivikomposiitti allas. Altaan molemmille puolille jää siis hyvin laskutilaa, 50 cm ja 60 cm. Altaan päällä on tietenkin perinteinen astioiden kuivauskaappi ja sen viereiset kaapit on perinteiset yläkaapit. Altaan alapuolelle tulee tietenkin roskavaunu, eli kaapin ovi tulee yhtenäiseksi. Roskavaunuun halusimme jalkavetimen, jotta sen käyttö onnistuu myös käsien ollessa täynnä. Tämän kaapin oikealle puolelle tulee integroitu astianpesukone. Ja allaskaapin vasemmalle puolelle tulee laatikostoja koko 50 cm kaappi täyteen. Tason yläpuolella olevaan kaapistoon ei tule ollenkaan kahvoja tai vetimiä. Alahyllyssä on kolonen, jonka avulla ovet saa alapuolelta vaivattomasti auki. Tämä ei siis näy ulospäin ja kaapit näyttävät ulkonäöllisesti hyviltä. Kaikki tasot tulee olemaan laminaattia.

Saarekkeen (keittiöstä katsottuna) vasemmalle puolelle tulee kaksi 90 cm leveää laatikostokaappia. Saarekkeen oikeaan reunaan tulee normaali 60 cm levyinen kaapinrunko, jonka sisään tulee integroitu uuni. Keskimmäisen kaapin ylin laatikosto jää asentamatta, koska Bora Basic vie sen tilan. Keskimmäinen laatikko on vain "puolipitkä". Tämä ei kuitenkaan vaikuta hirveästi asunnon kaapistomäärään. Sitä meinaan riittää. Saarekkeen olohuoneen puolelle tulee kolme 80 cm leveää normaalilla kaappiovilla varustettuja kaappeja. Nämä on periaatteessa keittiön "yläkaappeja", joten lisähintaa ei tule, koska kaapistoja ei tarvitse tehdä mittatilauksena. Saarekkeen taso on 240 cm leveä ja noin 101 cm syvä, eli siihen mahtuu oikeasti leipomaan tai mitä haluaa tehdäkin. Tasoon tulee molemmin puolin tuplapistorasiat, johon tulee USB-paikat. Eli pystyy lataamaan esimerkiksi puhelinta ruoanlaiton yhteydessä.


Kodinhoitohuone


Kodinhoitohuoneen kalustus.

Kodarin vaatteiden vaihtosyvennys.

Lähdetään liikkeelle kodarin vasemmasta laidasta. Ensimmäiseksi tulee noin 40 cm kotelointi radonputkille ja viemärin tuuletukselle. Tämän teen kuitenkin ihan viimeisenä ja mikäli siihen mahtuu oikeasti joku kaappi, voisi sellaisen tilata Domukselta erikseen. Tämän jälkeen tulee 60 cm leveä siivouskaappi, sitten 60 cm leveä pyykkikaappi, jossa on ulosvedettävät korit. Näin pesukoneen käyttö on mahdollisimman mutkatonta. Näiden jälkeen tulee pesutorni, jonka päälle tulee vielä normaali syvä pikkukaappi. Pesutornin kylkeen tulee kalustelevy, jonka jälkeen tulee kaksi 50 cm leveää laatikostoa. Näistä toisessa on integroitu silityslauta, jota pystyy käyttämään halutessaan apupöytänä pyykinviikkauksessa. Laatikostossa on tarpeeksi tilaa esimerkiksi vaipoille ja muille vauvan tarvikkeille. Tämä kodarin pöytä suunniteltiin tulevaisuutta ajatellen mahdolliseksi hoitopöydäksi vauvaa varten. On ainakin hana ja iso allas lähellä. Altaaksi tulee samanlainen Blancon kivikomposiitti allas mitä keittiössäkin, eli siinä mahtuu tarvittaessa vaikka kylvettämään pienen lapsen. Pöytätaso on samaa mitä keittiössäkin on, eli laminaattia.

Vaatteiden vaihtosyvennykseen tulee kalusteista myös penkki (vedettävä laatikosto). Penkin päälle tulee pieni pala "pöytätasoa".  Yläosaan tulee pieni kaappi, johon saa puhtaat pyyhkeet. Näin pyyhkeet on aina siellä missä niitä tarvitaankin. Lisäksi näiden väliin tulee koukut, johon vaatteet saa jätettyä ennen suihkuun/saunaan menoa.


Olohuone (Olokeittiö)Myös TV-taso toteutettiin Domuksen kalusteilla. Onpahan samassa tilassa olevat kalusteet samalta toimittajalta ja saman väriset. Ainoa poikkeus lakattuun valkoiseen sävyyn (mitä lähes kaikki ovet ovat) on alarivin keskimmäinen kaappi, joka on valkoista maitolasia. Näin mahdolliset kaukosäätimet ynnä muut ohjaimet toimivat kaapin oven läpi, eikä kaapin ovia tarvitse pitää auki. Ja kun kaikki pitää saada pois "näkyvistä", turhaa sitä on pitää pelikonsolit ja muu elektroniikka pölyä keräämässä kaapiston päällä. Kuitenkin lopputuloksena ne lentää alas sieltä tytön leikeissä...

Samsungin 75 tuumaiseen telkkariin löydettiin myös sopiva teline pitkän etsinnän jälkeen. Teline kun pitää olla käännettävä, jotta televisiota pystyy seurata tarvittaessa myös keittiöstä. Telineeksi valikoitui Vogels THIN 550, joka tuli suoraan Aurora Group Finlans Oy:n kautta. Tähän telineeseen saa myös kytkettyä lisäosalla Samsungin soundbaarin, eli musiikki kääntyy aina ruudun mukana. Ei malttaisi odottaa, että pääsisi kokeilemaan tätä kokonaisuutta käytössä. Teline vaikutti myös ainakin kuvien perusteella tukevalta, lupaahan valmistaja sille 70 kg kantavuuden. Se on kuitenkin melkoisen tärkeää, ettei iso televiso pääse tippumaan kenenkään päälle.Vessat


Isomman vessan kalustus. Pikku vessaan tulee sama allaskaappi ja allas.

Molempien vessojen kalusteet tulee myös Domukselta. Isompaan vessaan tule allaskaappi ja allas, sekä kaapit molemmille puolille allasta. Seinään tulee pelkkä peili, en nimittäin ole ikinä tykännyt peilikaapistosta. Ne on uskomattoman epäkäytännöllisiä. Mikäli haluat kaapista jotain, peili lähtee aina pois edestä. Lisäksi peilikaapit on säilytystilaltaan todella rajallisia sekä uskomattoman kalliita. Samalla hinnalla saa jo yleensä normaalin peilin ja kokonaisen kaapin, jonne mahtuu oikeasti tavaraa. Pienempään vessaan otettiin pelkästään allaskaappi ja allas. Tilaan peilin myöhemmin jostain mittatilauksena. Tarkoitus olisi tilata koko seinän kokoinen peili ja altaan yläpuolelta lähes kattoon asti korkea. Tällä saataisiin pikkuvessa näyttämään paljon isommalta. Tämä peili olisi tarkoitus tilata samaan aikaan muiden tilojen peilien kanssa. Ne eivät kuitenkaan mittatilauksena tänä päivänä mahdottomuuksia maksa.


Päämakuuhuone


Liukuovet lattiasta kattoon koko seinän pituudelta.

3D-kuva päämakuuhuoneen sängystä.
Sivuprofiili sängyn vetolaatikoista ja yöpöytä laatikosta.

Päämakkariin tuli tietenkin liukuovikaapisto seinästä seinään, eli koko huoneen pituudelta. Liukuovikaapisto toteutetaan kolmella ovella, joista reunimmaiset ovat valkoista lasia ja keskimmäinen peililasia. Näin saadaan taloon ainakin yksi kiinteä kokovartalopeili. Myöhemmin näitä on tarkoitus asennella mahdollisesti lisää. Pia Klemi piirsi ja toteutti hulluimmatkin ideani, eli rakennan sängyn keittiökalusteista. Näin saamme asuntoon maksimaalisen määrän kaapistotilaa. Kaikkien laatikostojen vetimet ovat nahkaa, jotta ne eivät painaisi ikävästi jalkoja sängyn reunalla istuessa. Sängyn runko toteutetaan kolmella vedettävällä laatikostolla per sängyn puoli, sekä molempiin päätyihin tulee vielä yhdet kotelot "yöpöydiksi".  Koloseen saa tarvittaessa puhelimen lataukseen, pistorasiathan tulevat suoraan sängyn molemmille puolille, eikä jatkojohtoja tarvita. Sängyn kantavan rungon rakennan paikan päällä ja teen siihen harvalaudoituksen patjaa varten (jotta ilma pääsee kiertämään patjan alla). Tähän palataan sitten tarkemmin, kun olen saanut sen rakennettua. Tarkoitus on, että sängyn keskelle ritilöiden alle jää reilusti säilytystilaa esimerkiksi matkalaukuille ja pelivälineille (salibandy- ja lätkämailat).


Kiran huone


Rakennen Kirankin sängyn Domuksen kalusteista, tosin eri mallisen kuin päähuoneessa. Tarkoituksena on saada tyttärelle sängyn alle maja, jossa on omat sähköpistokkeet puhelimen lataukseen ja mahdollisille valoille. Tyttäremme haluaa tehdä kaiken itse, erityisesti pukea päälle ja valita vaatteet aamulla. Hänelle ei siis sopisi normaali, reilu kaksi metriä korkea kaappi. Hänen sänky toteutetaan siis kaapeilla, joista Kira yltää itse ottamaan vaatteensa. Sänky on saanut alunperin ideansa Youtube-videosta. Tässä linkki kyseiseen videoon nimeltä Ikea Hack Bed. Periaate on sama, toteutus tietenkin hiukan erillainen kun kyseisellä videolla. Parempaa suunnittelukuvaa emme piirtäneet vielä koneella Kiran huoneen sängystä, koska sovellan sen kuitenkin paikan päällä sopivaksi. Pitää vielä suunnitella majasänkyyn mahdolliset sähköt ja sen sijoitus on vielä hiukan auki. Ja korkeus ratkeaa vasta kun keksin sänkyyn hyvät rappuset... No saapahan jotain tehdä lähes täysin soveltaen, oma luovuus pääsee päärooliin. En malta odottaa, että pääsen kirjoittamaan teille päivitystä keittiön kalustamisesta, sänkyjen rakentamisesta puhumattakaan. Toivotaan että asennukset menevät yhtä mallikkaasti kuin keittiön suunnittelu ja tilaus. Välttäkää mittatilauskaapistojen tilaamista, yrittäkää aina tilata kaapit standardi mitoilla. Rahalla kun kutenkin saa vaikka minkä kokoisia ja näköisiä kaappeja, kuitenkin jokainen erikoistyöstö kalusteissa maksaa hunajaa...

PS. Tähän loppuun pitää mainita, että mikäli teillä lukijoilla olisi mahdollisesti ensi vuoden puolella tiedossa jotain remontti/rakennushommia, tämän tekstin kirjoittanut timpuri saattaisi olla rakentamassa teille seuraavaksi. Olen perustamassa omaa yritystä vuoden vaihteessa. Muutama keikka on jo sovittuna ensivuoden puolelle (nekin työtarjoukset ovat tulleet täältä blogin kautta). Vielä olisi kuitenkin kaleterissa hyvin tilaa. Kuten blogista voi päätellä, lähes kaikki hommat luonnistuvat ja mikäli miehiä johonkin tarvitsee enemmänkin kuin yhden, uskoisin sen järjestyvän ison tuttavaverkoston ansiosta. Lisäksi aion työni ohella tehdä myös konsultointia, neuvoa omakotitalorakentajia suunnitteluvaiheesta aivan loppuun asti. Nämä olisi kuitenkin täysin tuntilaskutusmuotoisia töitä, eli sen verran kun apua/neuvoja kaipaisitte maksaisitte vain käytetyn ajan mukaan. Otahan rohkeasti yhteyttä jos kiinnostuit.

timpurilletalo@gmail.com


Mikko

8 kommenttia:

 1. Meillä osui valinta myös Tammiston Domukseen ja yhtenä tekijänä oli toimiva kemia myyjän kanssa. Myös kotimaisuus oli tärkeä tekijä. Tuota teidän tasoa mietin pitkään mutta lopulta päädyin toiseen. Pomppusalvoista meidän myyjä sanoi, että ei suosittele niitä (väsyvät); meilläkin vain muutamassa yläkaapissa. Samoin sanoi sähkötoimisesta roskiksesta, että se alkaa ajanmyötä aukeamaan omia aikojaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, meillä Domus ei ollut halvin vaihtoehdoista. Vaikka aluksi kuvittelee tää hinta on se tärkein, kyllä kun keittiötä suunnittelet useamman tunnin myyjän kanssa. Se asiakaspalvelu rupee merkkaamaan siinä vaiheessa hyvinkin paljon ;) Etenkin kun ammattisuunnittelija osaa kertoa mitkä vaihtoehdot ei toimi ja ehdottaa parempia ratkaisuita. Tuo betonin harmaat pöytätasot sopivat täydellisesti meidän lattiaan, eikä tasot yhtään hyppää silmille. Lattia vie kunnian siitä on se niin räikeä ja elävä ;)

   Mikko

   Poista
 2. Hyvän näköisiä kalustesuunnitelmia. Meillä on tuo sama Grohen suihku ja ollaan oltu oikein tyytyväisiä, eli suosittelen!


  t. Tuomas / Tummaa puuta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli pakko käytä blogistanne vikasemassa miltä ne näyttää oikeasti kylpyhuone tiloissa. Hyvältä näyttivät, tuo sekottajan tasainen ylä osa on näppärä purkkien säilytyspaikkanakin. :) Liiketiloissa ja mainoksissa kun kaikki näyttää aina erillaiselt kun käytännössä. :)

   Mikko

   Poista
 3. Ensimmäinen nimetön jatkaa. Mikron paikkaa kannattaa miettiä lasten kannalta. Meillä mikrolle on paikka yläkaapin alaosassa mutta huomasimme käytössä sen huonoksi. Varsinkin lapsella on vaikeuksia kurottaa kuumia ruokia korkealta. Nyt etsisin mikrolle paikan alempaa, aamiaiskaapista (jota meiilä ei valitettavsti ole) vaikka pöytätason alapuolelta. Yläkaapit meilläkin ilman vetimiä ja olen tykännyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuosta mikron paikasta emännän kanssa pitkään keskusteltiin. Tultiin siihen lopputulokseen ettei vielä muutamaan vuodeen lapsen tarvii yltää mikroon ihan turvallisuus syistä. Tämä on myös yksi syy miksi valitsimme "normaalin" mikron eikä integroitua mallia, näin pystyy mikron sijoittaa halutessaan vaikka pöytätasolle tai aamiaiskaapin alatasolle.

   Lapsuuden kodissani oli mikro myös mikro ylhäällä about 160cm korkeudessa, kyllä siihen aina päästiin tavalla tai toisella ilman vanhempien apua. Ensimmäisillä luokilla kun koulustä pääsin ja tein itselleni lämpimiä voileipiä kiipesin laatikoston kahvojen päältä lämmittämään leivät... xD Ei maailman turvallisin vaihtoehto, mutta hätä (lue nälkä) keinot keksii. Kun tyttäremme rupeaa mikroa käyttämään, asennan varmaankin mahdollisesti toisen mikron hänelle sopivampaan korkeutee. Yksi mahdollinen sijoituspaikka on saarekkeen olohuoneen puolinen kaapisto, sinne kun saisi suht helposti vietyä sähköt. (Sen yläpuolella kun on muutenkin pöytätasopistorasiat.)

   Mikko

   Poista
 4. Harvemmin kommentoin mitään blogeja....Teet(te) blogia antaumuksella, yksityiskohtia unohtamatta. Kirjoitusjälki on amispohjalta erittäin sujuvaa(huom! tama ei ole piikki, yhtä hyvin sanoisin, että "koolaukset on tehty hienosti noin niinkuin maisterispohjalta"). Kysymys: kävikö IKEA mielessä keittiön osalta - siinähän saa tehdä kaiken "ihan ite", suunnittelusta lähtien ? Me olemme tyytyväisiä IKEAan, toki piti ottaa välillä saha käteen, jotta sai mieleistä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Ainakin pyrin kirjoittamaan blogia josta olisi oikeasti lukijoille hyötyä, ainakin toistaiseksi on tullut hyvää palautetta ja se antaa mukavasti kirjoitus motivaatiota. Ainakin tekstistä näkee että rehellisesti duunari kirjoittanut ;P

   IKEA:a kyllä ihan talon suunnittelu vaiheessa mietittiin, kun kyseisessä kaupassa tulee juostua emännän kanssa (liian usein). Siitä olisi tekstissä voinut kyllä mainitakkin, kyseinen purju karsiutui valikoimista kuitenkin ennen keittiösuunnittelun alkamista. Se on totta että halvimmalla olisi saanut IKEA:sta kaiken, eikä tuotteiden laatu hirveästi poikkea kilpailijoista (IKEA:akin olen asentanut :D). Heillä on suunnittelupalvelukin netissä (sillä edelliseen asuntooni keittiötä suunnittelin eli toimiva) ja jopa henkilökohtainen liikkeissä (maksullinen palvelu). Aamiaiskaappi oli kuitenkin aivan pakollinen varuste keittiöömme, sekä kaappien työstö Domuksella saa suht helposti. Kuitenkin keittiömme ei mene ihan täysin moduulimitoilla, muutamaa kaappia piti työstää. Työstäminen työmaalla olisi voinut onnistua, tässä kohtaa iski laiskuus... Sekä kaappien kasaaminen nollista ei kiinnostanut ollenkaan. Voisin hyvin harkita IKEA:a itsekkin, jos sieltä saisi kaappien työstöt helposti ja kasattavaa olisi vähemmän. Itselläni kun ei aika riitä kaikkeen, laskin säästäväni kaappien kasaus ajan rakentamiseen.


   Mikko

   Poista