perjantai 24. marraskuuta 2017

Sähkökalusteiden asennus

Viimein on se hetki kun saa soittaa Provekon Vesalle ja pyytää häntä kytkemään lamput ja rasiat paikalleen. Pääsee hetkeksi nauttimaan projektin nytkähtämistä pykälän verran eteenpäin ja näkee konkreettisen edistymisen. Ja se valo. Nyt kun illat pimenee päivä päivältä, on aivan mahtavaa saada viimein työskennellä "normaalissa" valossa, eikä jokaista työtehtävää varten tarvitse virittää omia lamppuja. Jokainen työvaihe tähän asti on vaatinut usean jatkoroikan vetämisen ulkoa sisälle, jotta akut saa ladattua ja valo riittää työkohteessa.

Kaikki talomme valot ovat LED-valaisimia kuten aikasemmin on tullut jo mainittua. Lisäksi kaikki LED-alasvalot on täysin säädettäviä. Valon värisävy on 4000K (kelviniä), koska emme halunneet taloomme yhtään kellertävää valoa. Hehkulampun kellertävä värisävy on 2800K ja auringon paiste ulkona 5600K. Meidän valosävyF 4000K antaa puhtaan valkoisen valon. Valaisimien kättöikä on 30 000 tuntia, eli normaalissa käytössä käyttöikä on noin 30 vuotta. Valaisimelle tulee Suomessa köyttöä keskimäärin 1 000 tuntia vuodessa. Vertailuksi voisi sanoa, että normaalin hehkulampun käyttöikä on noin 1 000 tuntia, eli on normaalilla käytöllä vaihdettava vuoden välein. Lisäksi mikäli joskus itse tai seuraava asukas haluaa vaihtaa valojen värisävyjä tai valaisinmalleja, se onnistuu samoihin reikiin. Lähes jokaiselta valmistajalta löytyy kyseisiin aukkoihin sopivia valaisimia, eli vaihtoehtoja löytyy. Sekä tulevaisuudessa kun vahemmatkin talot siirtyvät LED-valoihin tarjonta vain paranee. Pakko mainita, että kun vanhoissa rintamamiestaloissa poistaa kaikki hehkulamput ja vaihtaa tilalle LED-valaisimet, tarvitsee monessa tapauksessa talon lämmitysjärjestelmässä vastaavan noston. Meinaan hehkulamput myös lämmittävät huonetilaa merkittävästi, LED-valot eivät sitä niinkään tee. LED-valaisimiin siirryttäessä valaisimista johtuva lämpö pienenee, jolloin talon lämmitysjärjestelmän kautta luovutettava lämpöteho kasvaa. Mikäli talo on suoralla sähkölämmityksellä, ei lämmitystavan muutoksella ole vaikutusta. Jos taas talo on varustettu maalämpöpumpulla, lämpö tuotetaan paremmalla hyötysuhteella. LED-valojen pienempi hukkalämpö on myös kesällä parempi, jolloin lämmitystä ei tarvita.


Käydään valojen asennus läpi kuvina:


Tässä on koko omakotitalon sähkökalusteet. Aikamoinen kasa. Onneksi nämä on sähkömiesten heiniä ja itse saan keskittyä timpurin hommiin.

Aluksi Vesa kiinnitti katkasimien rungot kojerasioihin.

Sitten kalusteiden kaulukset kiinni.

Näin pieni osa hoitaa LED-valojen "älyllisen" toiminnan eli valon tehon säädön. Kuten kuvasta voi päätellä, osa ei ole hirveästi timpurin peukaloa isompi... Tosin koonsa ansiosta tämä mahtuu kojerasian sisään katkaisimen taakse.

Ja tässä lopputulos. Me ei haluttu asuntoon yhtään 90-luvun pyöritettävää valonsäädintä. Joten toteutus tehtiin perinteisillä painokytkimillä. Kerta painasulla valot saa päälle/pois ja valon säätäminen tapahtuu katkaisinta pohjassa pitämällä. Valo muistaa mihin kirkkauteen se on jätetty, eli syttyy samalla valoteholla seuraavan kerran sytyttäessä.

Jokaisen LED-alasvalon väliin tulee muunnin. Ne tulivat jokaisen valopaketin mukana.Valmistajan sanojen mukaan: "SylFlat LED:issä on suomalaista asennustapaa helpottava ketjutettava liitin MMJ-käyttöön, joten asennus on erittäin helppoa ja nopeaa". Muuntimen päässä on pikaliitin, joka sopi suoraan kiinni LED-valaisimeen. Mikäli lampun joutuu joskus irroittamaan, se onnistuu ilman sähkömiestä. Samaten takaisin laitto.

Olokeittiön ja eteisen valaisimien halkaisija on 205 mm ja sillä on tehoa 18W, eli riittää varmasti. Jokaisen valaisimen mukana tuli himmennettävä LED-ohjain, eli valot on täysin säädettävät. Merkiltään valot ovat Sylviania Sylflat LED. Valotehoa näistä isoista irtoaa 1790 lumenia, eli jopa "liikaa" tehoa asuinkäyttöön. Mieluummin haluan itse säätää valojen tehon, joten valoja saa varmasti säädettyä oman maun mukaan.
Hyvä puoli valaisimissa on erittäin ohut rakenne. Valon mekanismin jousi on korkein kohta ja se tarvitsee toimiakseen vähintään 26 mm tilan. Itselläni tilaa on 47 mm, eli valo pääsee myös tuulettumaan tarpeen vaatiessa. Asennus on helppoa, sivuilla olevat kaksi jousta pitää valaisimen paikallaan. Näiden jousten takia asennusreiäkä kannattaa tehdä mieluummin millin tai kaksi isommaksi, muuten valaisinta irrottaessa saattaa katosta lohjeta palasia. Olen törmänyt työmailla tapauksiin, jossa asiakas halusi maalata gyproc reiän "sivut". Ettei asennuksessa ja mahdollisessa irroituksessa tippuisi kipsipölyä. Tämä on kuitenkin turhaa työtä. Enemmän vaivaa kuin hyötyä...

Valot istuvat kattoon hyvin ja eri värisen kauluksen ansiosta valaisinosuus näyttää olevan "syvempänä". Kuvan taustalla näkyy myös perinteisen riippuvalaisimen varaus, joka löytyy joka huoneesta. Varauksen asennus on käytännöllistä ja helpottaa työskentelyä, koska riippuvalaisimen paikkaa pystyy pitämään samalla jakorasiana. Näin kattoon ei tule ylimääräisiä rasiapaikkoja ja huoltaminen on tarvittaessa helpompaa.

Eteiseen tuli yksi valo, jota liikkeentunnistin ohjaa täysin. Aamusin ei tarvitse arpoa puoli unessa mikä on eteisen valo. On se kuitenkin mukava olla jotain valoa eteisessä päälle pukiessa. Etenkin kun lähden töihin aamulla 5-6 maissa ja muu perhe jää vielä nukkumaan. Enpä vahingossakaan herätä muita. Eteisen valo on sijoitettu "arkieteisen" puolelle, eli syvennykseen josta valo ei vahingossakaan loista muualle. Näin voi anoppi ja appiukkokin nukkua sohvalla rauhassa, ilman että valo herättää heitä. Tuo kuvassa oleva pieni puolikas pallo on liikkeentunnistin. Valon käyttöajan saa säädettyä 30 sekunnista aina 30 minuuttin asti. Myös herkkyys eli valon voimakkuus on myös säädettävissä. Valo ei siis syty kirkkaassa päivänvalossa, vaan vain sillon kun on tarpeeksi hämärää. 

Makuuhuoneisiin tuli saman sarjan LED-alasvalaisimet, mutta koko oli hiukan pienempi. 155 mm halkaisia ja 1190 lumenin teho riittää tilaan mainosti (jopa liiankin hyvin...). Jokaiseen makuuhuoneeseen tuli neljä valaisinta ja keskelle paikka riippuvalolle. Sekä tietenkin jokaiseen asuintilaan on tultava palovaroitin, joka on talon valmistumiseen asti oransissa hupussa. Näin työmaalla oleva pöly ei hajota varoitinta. Nykytaloissa jokainen palovaroitin on kytkettävä verkkovirtaan ja lisäksi niissä on oltava erikseen patterit sähkökatkojen varalle. Tämä aiheuttaa sen, että palovaroittimien kytkentä on nykyään sähkömiesten hommia, eli itse uudiskohteeseen ei saa varoitinta kytkeä. Tosin mikään laki ei kiellä lisäämästä omia patteritoimisia varoittimia asuntoon, mutta niitä on kyllä uusissa asunoissa aivan tarpeeksi. Jokaisessa asuintilassa on oltava palovaroitin jokaista 60m2 kohden eli meidänkin asunnossa niitä on viisi.


Ulkopuolen sähkötyöt


Kuvassa on katoksen päävalaisin, joka käynnistyy lämpösäteilystä. Eli valaisin ei syty hiirestä tai tuulten liikuttelemista lehdistä, vaan ihmisen ruumiinlämpön säteily sytyttää lampun. Viivettä on hiukan enemmän kuin perinteisessä liikkeentunnistimessa, mutta se parin sekunnin viive ei haittaa käytössä ainakaan minua. Pääasia, ettei valo räpsy vähän väliä niin sanotusti turhasta. Vieressä on Monza seinävalaisin, joka valaisee ylös sekä alaspäin tuoden hienon valokiilan valon ala- ja yläosaan.

Seinävalaisimissa on oma kiinnitysosa, joka asennetaan paikoilleen propuilla. Tämän jälkeen valaisimen runko kiinnitetään paikalleen.

Antrasiitinharmaa sopii mielestäni hyvin talon seinään. On ainakin erottuva yksityiskohta ja tämän avulla näkee avaimen reiän pimeässäkin ilman kännykän taskulamppua. Lisäksi valaisin antaa talolle mukavan ulkonäön hämärällä ja pimeässä.

Ovikelloksi valikoitiin Spore True alumiini/valkoisena. Ovikellon halkaisia on 45,7 mm ja syvyys 19 mm. eli pitäisi erottua seinästä vaikka kooltaan on suht pieni. Valon avulla ovikellon havaitsee jopa pilkkopimeässä. Joissain uusissa taloissa näkee, että ovikello on toteutettu valokatkaisialla. Tosin ongelmana näissä on mielestäni se, että katkaisijaan pitää laittaa teksti ("ovikello" tai "ding dong".), että hoksaa sen olevan ovikello... Eikä ovikellon hinta ole mielestäni päätä huimaava. Sen saa nimittäin alle 60€ lähes joka kaupasta.


Sähköpääkeskus irroitettiin viimein "väliaikaisesta" kiinnityspaikastaan. Se oli nimittäin eurolavaan kiinnitettynä lähes puoli vuotta. Keskuksen kohdalta kaivettiin sepelit reilusti sivuun, jotta saadaan kaikki johdot kuljetettua nätisti maan alla keskuksen sisään. Periaate on, että keskuksen alaosa jää muutaman sentin verran sepelin sisään. Näin lapset ei pääse koskemaan johtoihin, eikä vaaraa aiheudu johtojen ollessa maan alla.

Lopputulosta kelpaa katsella. Kuvan johto on 16A voimavirtajohto, joka menee oviaukosta sisälle. Siellä on pienityömaakeskus ja 6kW lämmitin kuivaamassa sisätiloja. 

Lopuksi Vesa tietenkin kytki kaikki sähköt käyttöön (pistorasiat ja ulko/sisä valaisimet).

Talon ulkonäkö muuttui mukavasti. Valaisimet istuu talon väreihin todella nätisti. Pääoven (nyt vielä raksaovi paikoillaan) molemmille puolille tuli seinävalaisimet. Ne antaa kivan tunnelmavalaistuksen pääovelle. Ja hämärässä katoksen kattovalo valaisee kunnolla koko pääsisäänkäynnin. Talon pääsisäänkäynnin puolelle, molempiin nurkkien luokse tuli pistorasiapaikat. Kaikissa ulkopistorasioissa riittää potku vaikka sähköauton lataamiseen.

Mikko

2 kommenttia:

 1. Kuinka monta alasvaloa teidän olokeittiöön tuli yhteensä? Millaiset valaisimet laitoitte kodariin ja pesuhuoneeseen? Omat sähkösuunnitelmat tulevat pöötettäviksi piakkoin, joten olen yrittänyt haarukoida muiden ratkaisuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olohuoneeseen tuli 6kpl 18W led valaisimia, keittiön pöydän päälle pelkästään riippuvalaisimelle paikka. Lisäksi keittiön välitilan kohdalle 2kpl 18W led valaisimia. Saarekkeen päälle tuli kaksi spottivaloa, lisäksi keittiön välitilaan ja yläkaappien päälle tuli led nauhat.

   Vain korkeisiin tiloihin tuli tuota 18W led valaisinta, eli käytävään ja olokeittiöön. Muihin tiloihin tuli 13W led valaisimet. Pesuhuoneeseen led nauhaa ja led spotit.

   Aika pitkälle mentiin valaistus suunnitelman mukaan, joka saattiin:
   https://www.led-valot.fi/
   Pakko siis suositella heitä, vähän hamittaa ettei heiltä tullut ostettua lamppuja. Ei sinäänsä hyvin sähkömiehen toimittamatkin ovat toimineet, tosin valaistussuunnitelmat on toiminut niin hyvin että olisi siitä joitain kymppejä nyt vähintäänkin voinut maksaa tuotteiden muodossa tjs.

   Tässä vielä linkki meidän valaistuisuunnitelmaan:
   http://www.timpurilletalo.fi/2017/03/sahkoa-ilmassa.html

   Mikko

   Poista