lauantai 3. maaliskuuta 2018

Kuivien tilojen seinien laatoitus ihan itse


Samaan aikaan kun Renoworksin Heikki laatoitti kodinhoitohuonetta, laatoitin itse vessoja. Ainakin vauhti oli kohdallaan, kun kaksi kaveria heittää laattaa seinään. Tosin loppu paikatkin "kesken" kun päästiin kunnolla vauhtiin. Käydään taas kuvien muodossa nopeasti läpi eri tilojen laatoituksia.

Kuvassa pikkuvessan toinen päätyseinä. Tähän tulee käsienpesuallas ja iso peili, tämä iso peili oli syy siihen miksi aloitin tästä seinästä. Aina kun aloitetaan "uutta" hommaa, kannattaa työ aloittaa vähiten merkittävästä paikasta. Tässä allaskalusteet peittävät lähes koko alaosan ja peili yläosan, joten mikäli mahdollisia virheitä syntyy, kaikki jää piiloon.  Kyseessä on kuitenkin vain varatoimi, jolla saadaan astetta parempaa lopputulosta aikaiseksi. Kuvassa näkyy myös hyvin peilin valon varaus, jätin nimittäin normaalin kojerasian peilin taakse. Kojerasiasta on kurttuputkella vedetty putkivaraus vessan kattoon lampun taakse, minkä takana on jakorasia boksi. Näin saa mahdollisesti itse tai tulevaisuudessa, joku toinen asukas asennettua helposti peiliin oman valonsa. Omiin suunnitelmiin ei kuulu asentaa lamppua peilille, kuitenkin tämä voi tulevaisuudessa olla suuressakin merkityksessä, jos asuntoa on myymässä.

WC-istuimen takaseinä laatoitettuna ja tietenkin EASYTILER järjestelmää käyttäen. Tämän seinän yläreunaan tulee epäsuora valo, joka toteutetaan LED-nauhalla. Tällainen valo on todella herkkä laattojen heitoille. Kun valo kohdistetaan sivusuunnasta, kaikki virheet näkyvät. Tämän takia laatoitus pitää olla millilleen samassa tasossa. Vessan, kodarin ja suihkun laatat on kaikki samalla korkeudella, tämän takia alhaalle jää taas pieni soiro. Omasta mielestäni on ruman näköistä, jos huoneen vaihtuessa laattajaon korkeus muuttuu. Kuvassa näkyvän ristiviivalaserin valo tulee kodinhoitohuoneesta, joten Heikki pystyi laatoittamaan samanaikaisesti. Ja vaikka nyt itsekehu vähän ehkä haiskahtaakin, aika hyvin on korot kohdallaan.

Laatat kiinnitetään saneerauslaastilla, joka on tietenkin Weberin tuoteperhettä kuten koko projektissa käytetyt materiaalit ovat. Laastia saa levyttää vain alueelle, jonka kerkeää laatoittamaan 20-30 minuutin aikana, tämän jälkeen laasti nahkottuu. Ja mikäli laasti kerkeää nahkoittumaan, ei laatta pysy kiinni siinä tarpeeksi hyvin. Paras tapa testata onko laasti nahkoittunut on kokeilla sitä sormella. Mikäli sormeen ei jää laastia, on pinta nahkoittunut. Jos pinta on nahkoittunut, tulee se kaapia pois seinästä.

Seinän laatoitus jatkuu.

Enää jäljellä vain yksi ylärivi. Oven puolimmaisesta seinästä ei ole yhtään kunnollista kuvaa, kun pienessä vessassa on hankala ottaa kuvia. Kuitenkin kiitos valkoisen kiiltävän ison laatan, pienestä kopista tuli huomattavasti isomman oloinen.

Heikki on laatoituksessa huomattavasti minua nopeampi, ei mikään yllätys sinänsä. Tekeehän hän tätä ammatikseen, itse laatoittelen vain tarpeen vaatiessa ja niitä kuivia tiloja.

Kyseinen kuva otettu iPhonen panoraama ominaisuudella, joten kuvassa on havaittavissa hiukan kaarevuutta. Ilman panoraamaa kun ei puhelimella saa otettua kuvia tämänkaltaisista tiloista. Täytyy kuitenkin myöntää, että hyvältä näyttää! Kuten kuvan taustasta huomaa kyseessä on oikea työmaa, on meinaan sen verran sotkua taustalla...

Kun spa-osaston seinät on laatoitettu, on tehtävälistalla ison vessan laatoituksen aloittaminen. Asensin ohjureiksi ylijäämä gyprocin palaset, ne kun on todella helppo leikata oikeaan mittaan. Lisäksi ne ovat varmasti suoria ja kiinnitys on helppo gyproc ruuvien avulla. Kun ohjurit poistetaan, ruuvien paikat sivellään vedeneristeellä muutaman kerran ennen laatoituksen jatkamista.

Ja laatoituksen aloitin taas vähiten näkyvästä seinästä, eli vessan kalusteiden taakse jäävästä seinästä.

Laatoitus valmiina. Aivan kuten pienemmässä vessassa, jätin sähköille varauksen peilin taakse. 

Kalusteiden vastainen seinä laatoitettuna.

WC- pöntön takaseinän laatoitus alkamassa. Tässä seinässä pitää taas olla tarkka suoruudesta ja hammastuksesta, kun vessanpönttöjen taakse tulee epäsuorat valot. Valot sijoitetaan sen takia vessanpöntön takaseinälle, jotta yöllä olisi mukava käydä tarpeillaan ilman että sokaistuu kirkkaasta valosta. Lisäksi nämä epäsuorat valot toimivat liikkeentunnistimilla, joten vessoissa ei normaalissa käytössä tarvitse käyttää ollenkaan valokatkasimia.

Takaseinä laatoitettu ja on muuten tasainen.

Sitten oviseinän laatoitus ja kuva otettu taas panoraamana. Muulla tavalla kun ei pienessä tilassa saa otettua "laajakuvaa" puhelimella. Sähköjohdosta havaitsee hyvin panoraama ominaisuuden.

Viimeiset seinälaatat asennettuna, oven ylityksen tekeminen oli kyllä suht hankalaa. Kun varvit pitää olla samalla tasolla, mitä isompi ylitysaukko sitä tarkempi pitää olla työskennellessä. Jos jokaisen varvin väliin tulee edes 0,5 mm heitto, tekee se  6 varvin kohdalla jo 3 mm. Ja se on aivan liikaa omaan silmään... Joten voitte uskoa, tätä tuli hiukan hierottua, mutta alle millin tarkkuuksilla ollaan. En halua antaa laatoituksesta väärää kuvaa, tekemäni laatu kun ylittää standardit mitenpäin vain. Oikeat laatoituksen ammattilaiset tekevät vieläkin parempaa jälkeä, kuitenkin muistakaa tarkasti miettiä onko laatottajan palkka se missä haluatte projetissanne säästää. Halvalla saat kaverin, joka täyttää standardit nipinnapin. Tosin ammattimies ketä tekee hommat millilleen, voi pyytää melkeen tupla hinnan... mutta on se sen arvoista. Tässä on yksi syy miksi en ikinä pystyisi ostaa taloa, mikä olisi jonkun muun rakentama. Standardi kun ei ole itselle riittävän hyvä. Jokainen kuitenkin tekee itse päätöksensä ja valitsee tekijänsä, joten vielä kerran; miettikää tarkkaan mihin haluatte panostaa!

Seinät laatoitettu valmiiksi. Samana päivänä ei päässyt vielä ottamaan kiiloja pois seinästä. "Jouduin" siis aloittamaan lattian laatoituksen, josta lisää seuraavassa päivityksessä.

Nyt kun kaikki talon seinät on laatoitettu, on aika kirjoittaa päivitys lattian laatoituksesta. Sitä ennen kuitenkin vedeneristetään lattiat, mutta tästä lisää piakkoin. Oli kyllä mukavaa päästä laatoittamaan pitkästä aikaa ja olihan se helpompaa mitä muistelin. Helppouteen taisi osittain vaikuttaa Renoworksin laadukkaat laattaleikkurit, jota sain  käyttää laatoituksessa.


Timpuri
Mikko Merelä

2 kommenttia:

  1. hienoa pukkaa. tolla tasaussysteemilläkö saa nyt sitten tasoon niin ettei kaikki ole miten sattuu kun pistää valon seinää myöten ? sitähän tää just on että just loppumetreillä kauhean uurastuksen jälkeen maksat "ammattilaiselle" laatoituksesta ja sitten saat tassutella kämpässä ja tunnustella kun laatat hammastaa lattiassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos 😊 Niin tasaista saa ettei taaperona huomaa edes valon tai passin avulla. Käy sääliksi kun omakotitalorakentjat luulevat saavansa priima ja sitähän heille puhelimessa myydään. Todellisuudessa työnjälki kun on vain kriteerit täyttävää, joka normaalilla silmällä tarkasteltaessa näyttää hirveältä. Onneksi nykyään lähes kaikki käyttää isojen lattialaattojen kanssa tasausjärjestelmää, tai ainakin alan oikeat ammattilaiset. Niiden hinnat kun laskenut niin paljon etten nää syytä miksi niitä ei käytettäisi joka kohteessa. 🤔

      Mikko

      Poista