sunnuntai 11. maaliskuuta 2018

ISOA laattaa suihkun lattiaan


Nyt on kaikki paitsi lattian laatoitukset tehty, eli työt aloitetaan lattioiden vedeneristyksestä, jonka jälkeen on laattojen vuoro. Vedeneristys levitettiin lattialle telaamalla kolme kertaa, jotta tarvittava kerrospaksuus täyttyy reilusti. Tämän jälkeen päästiin laatoittamaan isolla 60x60 laatalla, laatat ostimme K-Rauta 75:sta. Laatan nimi on: Lattialaatta Remix Pk 60X60 Pop Rock Tumma. Viimeisenä asensimme tietenkin Unirain Custom (Tässä linkki Unidrain linjalattiakaivoihin) kaivojen laatat paikalleen, ne tehtiin samasta lattialaatasta ja ne kiinnitettiin asennusliimalla laastin sijaan. Siitä kuitenkin tarkemmin päivityksen loppu puolella.

Edellisestä päivityksestä heräsi muutamia kysymyksiä, muun muassa: "Miksi vedeneristeen paksuus on mitattu kuvissa tönärillä (työntömitalla) eikä luupilla, joka mainitaan useissa ohjeissa?"  Renoworks suoritti vedeneristyksen teon ja hoiti koepalojen mittaukset. Halusin kuitenkin demostroida ja saada kuviin osoitettua selkeästi vedeneristeen paksuuden. Tässä tullaan aiheeseen, jossa kannattaa aina olla yritys tekemässä kosteiden tilojen vedeneritystyöt. Rakennusalalla lähes jokaisella yrityksellä on vastuuvakuutus 1 000 000 euroon asti, joka kattaa aika pitkälle jokaisen rakennuskohteen arvon. Kuitenkin kannattaa varmistaa yrityksen vastuuvakuutuksen määrä ja tästä kannattaa pyytää dokumentti. Itse kun juuri perustin yrityksen, olen joutunut toimittamaan kyseistä todistusta jo useemmalle isommalle työmaalle. 


Lattian vedeneristys


Telalla vedeneristeet lattiaan ja nostoihin.
Ja tietenkin oikea työjärjestys pitää muistaa, ettei käy Aku Ankkoja ja "maalaa" itseäsi nurkkaan. Kuva siis otettu kodinhoitohuoneen puolelta.
Lattiasta otetaan tietenkin koepalat, koepalat mitataan ja ne laitetaan talteen. 
Ja taas vedeneristeestä otetaan koepalat. Weberin vedeneristystyöohjeen mukaan minimi paksuus on 0,5mm. Ja tämä tietenkin piti täyttyä kirkkaasti, kolme kertaa telalla levitettynä pääsiin kerrospaksuuteen 0,88mm. 

Laatoituksen mitoitus ja suunnitelu


Tämä on laatoituksen ehkä tärkein osuus. Itselläni oli muutamia kohtia, jotka painoi mitoituksessa kaikkein eniten. Tärkein niistä oli kaivon sijainti. Kaivon reunaan päättyi täyden laatan reuna, jolloin luonnollisesti kaivon reunasta lähtee "uusi" laatta. Toinen oli seinälaattojen ja lattialaattojen sauma, joka ei saanut osua yhteen missään. Koska lattia on tasaisesti "vinossa", näyttäisi rumalta jos niitä yrittää saada samaan "saumaan". Kuitenkin niitä ei saa samaan jakoon millään, koska etenemä on täysin eri seinässä ja lattiassa. Seinässä laatan etenemä on tasan 60cm, lattiassa se on huomattavasti vähemmän kaadon takia. Karkea laskutoimitus 1:100 kaadolla jokaisen lattialaatan etenemä on 6mm lyhyempi kun seinälaatan etenemä, täten lopputulos olisi hirvä jos ne olisi edes jossain kosketuksissa toisiinsa.

Kuvassa Renoworks Oy:n Heikki ja suunnittelemme juuri laattajakoa. Leikkasimme laatat valmiiksi ja kokeilimme paikalleen, jotta liiden latominen paikalleen olisi nopeampaa.

Laatoitus alkoi kameravalojen loisteessa


Kastelli halusi tehdä projektistani mainosvideon, joten Kuulu markkinointitoimistosta Ville Pohjonen tuli kuvaamaan videota. Ville on muun muassa ollut kuvaamassa Suomen Paratiisihotellia ja Temptation Islandia. Lattialaatoituksen tekoa näkyy siis myös Kastellin mainosvideolla. TÄSSÄ linkki videoon.
 Ensimmäinen rivi suihkussa valmiina. Huomatkaa lattiaan piirretyt muutamat apuviivat. Näin laatoitus on helpompi pitää suorassa linjassa, etenkin kun laseria ei pysty yhtä hyvin hyödyntämään kuin seinälaatoituksissa.

Kahden ensimmäisen rivin jälkeen kiersimme laatoittamaan saunan takaosaa. Eihän me haluta että kävisi Aku Ankat ja jäisimme nurkkaan jumiin. Laattojen päällä ei saa kävellä ennen kun laasti on kovettunut, jokaisessa laastissa on omat kovettumisaikansa. Lisäksi monesti suositellaan lattialämmön pois päältä kytkemistä, jotta kovettuminen ei tapahdu liian nopeasti. Tai lattialämmityksen lämpö on kytkettävä vähintäänkin minimille!
Laatoitus on valmis kaivoja lukuun ottamatta, ne tehdään vasta kun laasti on kunnolla kuivunut.
Täytyy kyllä myöntää, että omasta mielestäni tuo hylly ja lattia sopivat täydellisesti yhteen.
Kuten kuvasta näkyy, valkoiset saumat on tehtynä. Värinä käytimme Weberin värikartasta sävyä 2 Marble. Lattian ja hyllyjen saumoihin käytimme sävyä 14 Antracit. Silikonit oli samoilla sävyillä. Kuvassa näkyy myös kun seinien alin rivi, joka on laatoitettu valmiiksi.
Emme halunneet käyttää valoisten laattojen kanssa aivan vitivalkoista saumalaastia, koska kiiltävän valkoisen rinnalla mikään ei näytä valkoiselta... Joten otimme suosiolla yhden tason tummemman, jotta lika ei näkyisi ihan heti.
Saunan puolella lattianostot tehtiin tietenkin lattialaatalla, koska meille tulee tumma sauna. Olisi todella ruman näköistä jos lauteiden välistä näkyisi valkoinen laatta... 
Seinien kiertoon asensimme paikalleen viimeiset laatat, jonka jälkeen tehtiin saumoitustyöt. Kuvassa vasemman puoleisen suihkun kohdalla seinään nojaa metallinen Unirain kaivon "kansi", jonka päälle laatat liimataan kiinni.
1950.0300HighLine |Linja 1950 | CUSTOM
Vasemmassa alanurkassa näkyy oikea leikkaus. Seinän laatta tulee kaivoon asti ja metallisen rungon päälle asetetaan tarpeellinen määrä korokepalasia, joita tulee mukana paketissa (koot kuvassa 1mm, 2mm, 5mm, 15mm). Korokkeen päälle liimataan oikean kokoinen laatan palanen. Oikealta katsottuna ensimmäinen tulee ylimmäiseksi osaksi ja toinen osa alimmaiseksi. Mustia osia asetetaan tarpeellinen määrä jolla päästään laattapinnan alareunan kanssa samaan tasoon. Tämän jäkeen paketti kiinnitetään pohjasta ruuveilla yhteen. Liimalla laatat kiinni, koska laasti ei metallissa pysy kiinni niin hyvin.
Yksi parannusehdotus minulla on kyllä Unidrainille, pitääkin heille laittaa viestiä aiheesta. Tämä tosin "ärsyttää" varmasti vain itseäni. Ja se on kaivon pohjan rosterinen väri. Kun on suihkussa, nään ylhäältä katsottuna rosterin sävyn raon ympärillä koko matkalta. Olen suunnitellut maalaavani jollain rosterin reunan, jotta se ei pistäisi omaan silmään. Olisi siis näppärää, jos kaivon pohja olisi valmiiksi musta, valo ei heijastuisi sieltä takaisin... En tiedä tottuuko silmä siihen  aikanaan. Jos ei, teen aiheesta oman päivityksen.
Lähikuva kaivosta. Kaivon ympärille jätettiin noin 5mm raot, josta vesi pääsee kulkemaan. Pakko myöntää, olen todella tyytyväinen Unidrain Customin ulkonäköön, eli omat kokemukset kaivosta on todella hyvät.  Asennettavuus on helppoa, laatoituksen jaossa jouduttiin hiukan raapimaan päätä, mutta siitäkin selvittiin. Asentaisinko kaivon uudestaan vai tekisinkö jonkun muun ratkaisun? Ehdottomasti uudestaan, ulkonäkö oli kaiken vaivan ja kiroamisen väärti. 


Teen laatoituksesta vielä yhden päivityksen, jossa käydään läpi kuivien tilojen laatoituksia. Tästä suihkutilastakin on tulossa vielä myöhemmin lisää päivityksiä, ainakin suihkujen asennuksesta, paneloinnista ja saunan tekemisestä... Eli kuvia tulee vielä paljon kyseisestä tilasta.

Mitä te olette mieltä lopputuloksesta?
Jättäkää kommentti alas, kelpaisiko teille kyseinen Unidrain Custom kaivo? 


Timpuri
Mikko Merelä

1 kommentti:

  1. Erittäin hyvältä näyttää, tyylikäs lopputulos! Meilläkin on raksalla jo tovin paketissaan odotellut tuo Unidrainin Custom-kaivo. Saa tosin vielä hetken odottaa, mutta täältä näköjään löytyy sitten hyviä vinkkejä senkin asennukseen kun asennuksen aika vihdoin koittaa. :)

    Anni-Maaria

    VastaaPoista