keskiviikko 28. maaliskuuta 2018

Taistelu aamiaiskaapin kanssa


(Kaupallinen yhteistyö yhdessä Domuksen kanssa)

Heti ensimmäiseksi pahoittelen avautumisesta. Haluan kuitenkin kertoa koko projektin mahdollisimman avoimesti ja rehellisesti. Myös huonoista ja ärsyttävistä hetkistä pitää pystyä kirjoittamaan, vaikka lopputulos olikin parempi kuin hyvä... No loput selviää tekstistä.

Domuksen kalusteet tulivat kaikki yhdessä kuormassa. Kuski peruutti nätisti mahdollisimman lähelle ovea, jotta kantomatka olisi mahdollisimman lyhyt ja hän auttoi myös kuorman purussa. Siitä iso kiitos kuskille! Jaan suosiolla kiintokalusteiden asennuksen useempaan eri päivitykseen ja kuten otsikosta voi päätellä, ensimmäinen koskee aamaiskaappia...

Otsikko kuvaakin parhaiten tuntojani yrittäessä ottaa selvää sen asennusohjeista. Ohjeissa ei ollut mitään suomeksi, enkä kyllä usko että se olisi mitään helpottanut. Mallikuvat olivat niin epäselvät. Vaikka en ole englannissa mikään kympin oppilas, ymmärrän kuitenkin omasta mielestäni suht hyvin sitä. Ohjeita lukiessa masensi huomattavasti. No laitetaan tähän video, jonka lähetin Mikalle heikkona hetkenäni. Video kertoo kuitenkin enemmän kuin tuhat sanaa.

Video on Instagamista, joten jos se ei näy, paina TÄSTÄ.


Eli kuten videosta näkyy, noiduin asennusohjeet kunnolla. Olin kuitenkin keskustellut aamiaiskaapin kasaamisesta Domuksen virallisen asentajan kanssa, kun olin sopimassa viimeisiä hienosäätöjä  Pian kanssa Tammiston Domuksessa. Samaan aikaan asentaja sattui paikalle ja juteltiin siinä tovi. Hänkin mainitsi ohjeiden olevan, no suoraan lainattuna "syvältä". Hän neuvoi sovittelemaan ja lähtemään kasaamaan kaappia. Ensikerta olisi hankalaa ja hidasta. Häneltä itseltään oli mennyt lähes kahdeksan tuntia ensimmäisen kaapin kokoamisessa. Mutta seuraava luonnistuikin jo helposti muutamassa tunnissa, koska rakenne ja tekniikka oli jo hallussa.

Jälkeenpäin naurattaa katsella näitä kuvia. Mutta voin kertoa ettei silloin naurattanut yhtään, kun yritti miettiä mikä näistä osista kuuluu mihinkin. Kuvassa vain toisen puolen pikkuosat.
Kuvassa on saksimekanismin ylä- ja alakiskot. Kiskot oli kuitenkin helppo leikata yhtä pitkäksi kuin kaappi oli syvä. Siihen ei tarvinnut ohjeita, kunhan muisti ettei leikkausta voi suorittaa kaapin avaamispuolelta. Muuten siihen ei saa asennettua jälkeenpäin stopparia, joka etää ovan tulemasta kokonaan syliin. Myös etukisko piti leikata mittaansa, oikean mitan sai otettua vasta kun ala- ja yläkisko olivat paikallaan.

No nyt kuitenkin varsinaiseen asennukseen. Lähdin kokeilemaan osia (kuitenkin mitään rikkomatta/vääntämättä). Kuvista ei kerta kaikkiaan ollut apua ja hahmottaminen oli vaikeaa. Normaalisti rakennuskuvissa on pohjapiirutukseen merkitty leikkauksen suunnat ja kohdat, näiden puuttuminen tekee koko homman arpomiseksi. Usean tunnin pohdin miten mikäkin osa toimii. Rehellisesti sanottuna olisin kyllä saanut kaapin kasaan ilman ohjeita, mutta muutama osa olisi jäänyt asentamatta täysin, koska niistä ei ulkoapäin tajunnut mihin ne menee.

Onneksi kuitenkin etsivä löytää. Tiesin Savo:n tuovan maahan käytännössä kaikkien tämän tyyppisten aamiskaappien saranat. Joten heidän sivuillaan oli tuotteiden kohdalla täydellinen asennusvideo, jossa animaationa selvitetään jokaisen ruuvin ja mutterin paikat. Videon katsomisen jälkeen ymmärsin kaapin rakenteen ja rupesin jo kuvistakin ymmärtämään mikä leikkaus on mistäkin kohtaa kaappia. Syypää huonoihin ohjeisiin on siis tällä kertaa ihan Sveitsissä asti, kun merkki nimeltä HAWA-Concepta on keksinyt saranat ja tuottaa niitä. Suosittelen nyt jokaiselle aamiaiskaappia harkitsevalle ja haluavalle katsomaan asennusvideon. TÄSSÄ linkki Savon sivuille, josta katsoin videon ensimmäistä kertaa. Tässä vielä samainen video YouTubesta.


Videossa näytetään selkeästi osien kiinnistysjärjestys sekä se, miten päin osat pitää asentaa.

Videon jälkeen kasaaminen oli kirjaimellisesti lasten leikkiä. Jos laskee manailuun, pään raapimiseen, miettimiseen ja netistä tiedon etsimiseen käytetyn ajan, toisen puolen kasaamiseen meni alle neljä tuntia. Toisen puolen kasasin seuraavana päivänä noin puolessa tunnissa, ilman ohjeiden/videon katsomista. Eli saksimekanismi on loppujen lopuksi rakenteeltaan todella yksinkertainen. Taitaa mennä työmaa sanonta uusiksi: "Mikään ei oo niin viisas kuin saksalainen insinööri". (Joskus myös käytetään sanaa "työmaainsinööri"...) Nyt voisi melkein sanoa, että "Mikään ei oo niin viisas kuin Sveitsiläinen insinööri!". Keksintönä aivan loistava ja kunhan vain asennusvideon katsoo, sujuu homma lähes keneltä tahansa Matti meikäläiseltä.

Sitten mennään asennuskuviin:

Kuvassa on asennettu paikalleen oven keskiosan "suojamuovi", jotta ovi ei pääsisi vahingossakaan osumaan kaapin kylkeen. Kuvassa oikealla seinää vasten nojaa valmis saksimekanismi, joka oli kokonaan valmiiksi kasattu.

Tämä on käytännössä oven ainut osa joka pysyy paikallaan, kaikki muut osat saranassa liikkuvat. Saksessa oli pieni nyppylä, joka painettiin vain koloonsa. 
Tässä saksiosa on nostettu paikalleen ja etukisko kiinnitetty sakseen.
Koko paketti menee nippuun todella nätisti. On suunnittelijoilla mennyt varmaan muutama päivä tämän pohtimiseen.

Toisen puolen oven mekanismin kasaus alkaa.

Eipä aikaakaan kun osat oli koottu.

Sain onneksi kaverin avuksi oven asennukseen, oli nimittäin todella hankala yrittää kiinnittää ovea yksin etulistaan. Saksimekanismi yritti koko ajan karata kaapin perälle, joten toisen piti pitää saksimekanismia auki saman aikaisesti, kun kiinnitin oven saranat kiskoon.

Kaapin ovi avattuna, harmi että kuva on hiukan hämärä.



Tällä osalla kiinnitettiin suojalevyt molemmin puolin kaappia. Suojalevyjä ei silloin tarvitse tämän tyyliseen aamiaiskaappiin asentaa jos molemmilla puolilla olisi esimerkiksi valmiiksi korkeat kaapit. Meillä kuitenkin toiselle puolelle tuli seinä vastaan ja toiselle puolelle pöytätaso, joten levyt oli asennettava molemmille puolille. Sinänsä levyt ei maksa mitään verrattuna saranamekanismiin, jonka hinta lähentelee aika lähelle tuhatta euroa.

Pieni virhe oli kuitenkin sattunut Domuksen tehtaalla, jonka takia jouduin periaatteessa kasaamaan kaapin toiseen kertaan. Näin sain oven menemään tarpeeksi syvälle kaapin sisään. Domus olisi suostunut lähettämään kokonaan uuden kaapin, koska alkuporausreiät oli väärin tehty. En kuitenkaan halunnut odottaa reilua viikkoa uutta kaappia, vaan pyysin itselleni porauskaaviot. Mitoitin itse paikat porauohjeiden mukaan ja sitten homma menikin pakettiin täydellisesti. Nyt ovet jäivät nätisti vain noin 5 cm rungosta ulospäin, kuitenkin tarpeeksi, jotta siihen saa kiinnitettyä nätisti haluttaessa jonkun vetimen. Päätimme kokeilla aluksi ilman vetimiä ja ollaan tykätty niin paljon ulkonäöstä, että vetimet on vieläkin laittamatta.

Kaapin reikiä siirrettiin reilu 5 cm, jotta lopputulos saatiin täydelliseksi. Tekevälle sattuu kuten tässäkin, eikä yhtään harmittanut Domuksen "virhe", kun he olivat valmiita korjaamaan ongelman ja sain kuitenkin täydellisen kaapin vaikka kasaamiseen menikin muutama kerta. Nyt kuitenkin osaa kasata aamiaiskaapin vaikka unissaan, kun saman kaapin on kahteen kertaan kasannut. Harmittaako? No EI, oli lopputulos kyllä sen arvoista.

Jopa Pia yllättyi siitä kuinka nopeasti sain kaapin kasattua ensimmäisen kerran. Hänelle sattui asiakkaaksi vanha tuttuni Petri, joka sattui myös ostamaan Pialta keittiön ja sattui olemaan samana päivänä liikkeessä, kun olin kertomassa Pialle kaapin kasaamis "episodista". Hän mainitsi Petrille, että eräs hänen asiakkaansa oli juuri kasannut kyseisen kaapin ja hän kirjoittaa yhtä Suomen luetuimmista rakennusblogeista. Petri oli todennu tähän, että taidat puhua Merelän Mikosta, mä tunnen sen ja nyt selvisi kuka kasaa kaapin. Eli tuli sitten käytyä auttamassa Petriä aamiaiskaapin kasaamisessa.

Tiesin kyllä, että voin milloin tahansa soittaa Domuksen virallisille asentajille ja kysyä neuvoa... Olen  kuitenkin tyytyväinen etten soittanut. Se fiilis kun itse oivaltaa ja tekee on aika melkoinen. Toisaalta kun työpäivän jälkeen kasasin aamiaiskaappia, olisi asentajat voineet olla hiukka pahalla päällä, jos soittelet kahdeksan jälkeen illalla ja kysyt miten kaappi kasataan. Tai no paha mennä sanomaan, kun ei tullut soitettua, ehkäpä pitää tänään kokeilla. Heh.

Kuvassa aamiaiskaapin molemmat ovet ovat suljettuna ja sitä vasten lähden kasaamaan koko keittiötä. Keittiön asennuksesta ja kasaamisesta enemmän seuraavassa päivityksessä.

Tuskin on olemassa projektia, jossa menisi kaikki aina nappiin, kuten tästäkin päivityksestä on selvästi havaittavissa. Kysymys on miten ne ottaa vastaan. Niin kauan kun ihmiset tekevät työt eikä robotit, sattuu inhimilillisiä virheitä jopa minulle. (Vaikka en aiheesta hirveästi leveile...) Kuitenkin lopputulos on tärkeintä ja se miten siihen päästään. Jos matkalla on oppinut jotain uutta, se on vain bonusta. Ja siinä juuri piileekin yksi tämän alan parhaita puolia, itse tekeminen ja oivaltaminen. Mikään ei voita sitä fiilistä, kun päivän päätteeksi katsoo työkohdetta ja voi itsekseen todeta; "Kyllä mä oon kova jätkä!" Monelta kun ne työt jäisi tekemättä, pitää osata itse arvostaa omaa työnjälkeä, kun valitettavan useasti työmailta/asiakkailta ei positiivista palautetta tai kiitosta tule. Harvassa on ne kerrat, kun viskipulloja tuodaan työmaan päätyttyä työntekijöille. Joten muistakaa kiittää rakentajianne, pienet kiitokset maksavat aina itsenä takaisin. Ja siis ihan pelkkä sanallinen kiitos lämmittää mieltä!

Seuraavassa päivityksessä keskitymme enemmän keittiön rakentamiseen. Halusin irroittaa aamiaiskaapin ja tehdä siitä erillisen päivityksen sekä kertoa kokemukset kaapista. Ainakin näin rakentajan näkökulmasta, te ketkä suunnittelette itse keittiön rakentamista. En silti välttämättä suosittele aamiaiskaapin kasaamista itse jos keskimäärin keittiöasentaja ammattilaisilla menee jopa kahdeksan tuntia ensimmäisen kaapin kanssa. Kannattaa siis käyttää oma aika paremmin ja toimia vaikka apumiehenä ammattilaiselle. Jos kuitenkin päädyt yrittämään/kasaamaan kaappia itse, katso tuo animaatio video muutaman kerran läpi ennen aloittamista. Mutta vielä kerran, kaikki vaiva on kuitenkin lopputuloksen arvoista.


Timpuri
Mikko Merelä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti