sunnuntai 18. maaliskuuta 2018

Laattaa ja kurasyöppöä lattiaan
Jatketaan siis siitä mihin edellisessä päivityksessä jäätiin, eli kuivien tilojen laatoitukseen. Edellisestä päivityksessä löytyy kaikki tiedot laatoista ja saumalaastien väreistä. Me jatketaan rakentamista suoraan kuvina.

Ison vessan lattian laatoitus


Kuva isosta vessasta vedeneristeen levittämisen jälkeen. Vessoissa ei tarvita vedeneritystä, mutta halusin kuitenkin vedeneristää jokaisen vessan. Minusta kaikki laatalliset tilat tulee vedeneristää, jotta laatat saa pestä tarvittaessa märälläkin rätillä. Käytännössä nykypäivänä rakennetuissa taloissa lähes missään ei ole vedeneristettä vessoissa. Ja vessassa kuitenkin ennemin tai myöhemmin lentää vettä lattialle tai seiniin.

Ensimmäinen laattarivi asennettu, käytin asennuksessa apuviivoja jotka piirsin lattiaan lyijykynällä.

Toinen laattarivi asennettu.

Kirjaimellisesti viimeistä laattaa viedään. 

Kaikki lattialaatat paikallaan. 60cmX60cm laatat sopivat täydellisesti tilaan, eikä hukkaa tullut montaa senttiä per laatta. Äkkiä katsottuna näyttää että kaikki laatat ovat samankokoisia. Harvoin tiloissa sattuu näin hyvin laattajako osumaan.

Seinistä ja lattiasta otettu kaikki EASYTILER kiinnikkeet irti. Kaikki siniset osat laitetaan talteen seuraavaa käyttökertaa varten ja valkoiset päädyt menee roskiin.

Seinän alareunojen laatoituksessa leikataan monesti kaikki laatat valmiiksi. Koska leikkauksessa menee enemmän aikaa kun kiinnityksessä, joten laasti voi keretä mennä piloille mikäli laattoja on paljon leikattavana. Tiedän myös monen laatoittaja ammattilaisen kiinnittävän alimman laattarivin liimalla, joka on järkevämpi ainakin kun tehdään pienten tilojen laatoituksia. Näin säästetään merkittävästi työtunneissa ja siivoamisissa. Joka kerta laastilla tehtäessä menee valmisteluihin aikaa puhumattakaan välineiden pesusta, joka ei ikinä ole alle puolen tunnin homma. Kaikki betoniset työkalut ja tarvikkeet on pestävä, eikä vesi monesti ole edes saatavilla heti työkohteen vieressä.

Saumoitus tehty. Tila on enää silikoneja ja kalusiteita vaille valmis. Ja tietenkin siivous ja katon panelointi vielä edessä.

Kodarin lattian laatoitus ja kurasyöpön asennus


Kodarin laatoituksen kriittisin kohta oli Unidrain MatLine kurasyöppö. Kuvassa asentelen juuri sen kaulusta paikalleen. Samalla pystyy hiukan säätämään kaivon "kulmaa" eli, miten kaulus osuu kaukaloonsa. Ruuvit antavat hiukan kääntömahdollisuutta tarvittaessa.

Rehellisesti sanottuna tämän kaivon kohdalla eniten kiroilua aiheutti juuri tämä kuvan työvaihe. Kiinnitän kaulusta ruuveilla vastamuttereihin, jotka ovat neliönmallisia ja upotettu kaukalon rakenteisiin. Unidrainin paketissa tuli kasa erikokoisia prikkoja, jolla sai säädettyä kauluksen millilleen oikeaan korkoon. Korkeus oli helppo säätää prikkojen avulla, ongelma oli kiinnitys... Ruuveja oli muutamaa eri pituutta, jotta ne ovat jokaisessa kohteessa tarpeeksi pitkät. Kuitenkin ainoastaan yksi ruuvi oli "oikean" kokoinen omiin tarpeisiin, loput olivat ihan liian pitkiä ja niitä ei saanut kiristettyä. Kun ruuvi oli niin lyhyt, ylsi se vain nipin napin vastakappaleeseen, kun hiukan käytti mielikuvitusta. Kun neliömutterin alle laittoi muutaman pikku prikan, niin jopa rupesi kierteet osumaan mutteriin. No loppu hyvin kaikki hyvin.

Laatoituksen aloituksessa asennetaan kauluksen päälle peltikaukalo/suoja. Tämä tuli pakkauksen mukana ja helpottaa huomattavasti kaukalon puhtaana pitoa laatoittaessa.

Laatoitus lähti käyniin Unidrainin MatLine kurakaivon luota ja sieltä pakiteltiin kodarin ovelle.

Kalusteiden alle tulevan kaivon kohta jätettiin laatoittamatta samanaikaisesti, päätettiin laatoittaa se jälkeenpäin. Tämä ihan laastin kuivumisen takia, kun pinta-ala oli iso mitä laatoitettiin. Pyrittiin tekemään mahdollisimman paljon pintaa ja mahdollisimman vähän leikkaamista. Onneksi meitä oli laatoittamassa kaksi, toinen pystyi aina samalla leikkaamaan laattoja ja sekoittamaan laastia. Eikä homma kerennyt käydä tylsäksi kun hommia vaihteli ja oli hyvää juttuseuraa.

Koska laatoitus tehdään vessaan yhtenäisenä, enkä halunnut kynnystä väliin, joutui siis tietenkin leikkaushommiin. Ihme ja kumma laatan leikkaus oli todella helppoa, liekkö johtuu laatan laadusta. Normaalisti näistä erikoisleikkauksista tulee helposti susia ja laatat halkeilevat, kun niiden "pinta" rikkoontuu leikatessa. Kuitenkin tästä iso peukku ja suositus näille laatoille.

Laattajaossa oli myös tuuria mukana. Hyvän ystäväni sanoin; "Hyvillä jätkillä on aina vähän tuuriakin!"

Yllätykseksemme Vieser otti meihin yhteyttä ja halusi lähettää projektiimme lattiakaivon kansia. Heille tuli uudet kansimallit, josta kieltämättä löytyí omaan makuun hienoin "normi" kaivonkansi mitä olen nähnyt. Tässä linkki Vieserin uusiin malleihin, josta saimme valita mieleisemme. Valitsimme Vieser Modern Diamond mallin, koska rosteri <3. Mukavaa oikeasti, että nämä mallitkin kehittyvät ja uudistuvat, nimittäin linjalattiakaivoja ei kaikissa kohteissa ole mahdollista toteuttaa joko rahan tai muiden haasteiden takia. 

Laatoituksen jälkeen piti tietenkin tehdä seinänostot kaapistoseinälle. Siihen sai sopivasti leikattua 30x60 seinälaatat keskeltä halki, näin laatalle tuli korkeutta 15 cm. Joka on täydellinen korkeus kun kaapiston jalat on 16 cm korkeita, niissä on kuitenkin lähes sentti säätömahdollisuutta suuntaan kun suuntaan.

Tämä oli siis toistaiseksi blogin viimeinen päivitys laatoitukseen liittyen. Seuraava blogipäivitys on aavistuksen verran lyhyempi, siinä käsitellään Unidrain MatLinen kannen asennusta. Sekä otan tietenkin kantaa ulkonäöllisiin yksityiskohtiin. Sekä kerron myös omat mielipiteeni siitä, onko kaivo tosiaan hintansa väärti.

Vielä vinkkinä tulevasta. Olen avaamassa Youtube kanavaa. Tai tarkalleen ottaen olen ottamasta nykyistä Timpurilletalo kanavaa aktiiviseen käyttöön. Eli sinne on tulossa avausvideo lähiaikoina ja bonuksena kyseiseen avausvideoon tulee liittymään tähän mennessä ylivoimaisesti paras Dimex arvonta. Eli laittakaa kanava valmiiksi tilaukseen ja muistutukset päälle, niin saatte ensimmäiseksi tiedon uusista videoita.

Timpuri
Mikko Merelä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti