tiistai 19. joulukuuta 2017

Unidrain MatLine - Kurasyöpön asennus


Nyt kun suihkun seinät on muurattu, pääsemme viimein kiinnittämään Unidrain kaivoja. Samalla kiinnitämme paikalleen myös kodinhoitohuoneen kurasyöpön.

Unidrain MatLinen eli kurakaivon asennus


Aluksi kurakaivo mallataan paikalleen ja piirretään rossipohjaeristeeseen tarkka kohta mistä mennään läpi. Aikaisemmin mitoituksessa oli otettu huomioon ettei kaivon viemärin kohdalle osu kantava alapohjapalkisto. Samalla selvitettiin minkä verran verkkoa pitää leikata pois kaivon edestä. Koska lattiavalusta tuli vähän sanomista, tiedettin että joudun vielä korjaamaan kodinhoitohuoneen kaatoja. Otimme siis suosiolla korkeimman kohdan mukaan kurakaivon asennuksen.

Reikä tehty rossipohjaeristeeseen ja "ylimääräiset" verkot leikattu pois. Raudoitusta jätimme niin paljon kun vain pystyi. Vain ne kohdat on leikattu, jotka ottivat kiinni kurastoppariin.

Valut suoritettiin Weberin 6000 laastilla, joka tunnetaan myös työmailla nimellä Weberin maakostea (eli maakosteabetoni). Se kovettuu uskomattoman nopeasti, on kolmen tunnin päästä päällystettävissä ja vedeneristettävissä. 15 tunnin jälkeen valusta saa jo aloittaa laatoituksen. En tiedä mitään muuta betonimassaa, joka kuivuisi näin nopeasti. Tein samalla betonilla myös teknisen tilaan jakotukki korotukset.

Sillä aikaa kun sekoitin ensimmäistä "annosta", Mika kasteli betonin reunat ja pohjan vedellä, jotta saadaan valulle normaali työstöaika. Kuivat pinnat nimittäin imee nopeasti kosteuden betonista/laasteista ja näin betoni/laasti kuivuu käsiin liian nopeasti. Lisäksi tartunta on parempi, jos pinnat kastelee kevyesti. Jotta kerettäisiin valaa pohja ennen kuin se kovettuu, Mika asetti betonit paikalleen ja minä tein maakosteaa käsivispilällä.

Kun ensimmäiset satsit betonia oli levytetty pohjalle, otetaan kurakaivon pohja ja käytetään sitä "leimasimena." Pohja vain pitää jättää suosiolla "karheaksi", jotta erottaa missä massaa on tarpeeksi ja missä liikaa.

Kun kurakaivo on merkeissään, painetaan kevyesti joka puolelta.

Kun kurakaivon pohjan nostaa pois, näkee hyvin missä kohtaa massaa on liikaa ja missä liian vähän. Kaikki tasaiset kohdat on ok, epätasaisiin tarvitaan lisää laastia. Kurakaivojen pohjat on harvoin ihan 100% varmuudella täynnä, ei edes sillon kun kurakaivo valetaan kiinni lattiavalun yhteydessä. Käsin sen saa täyteen varmemmin. Unidrainin kurakaivossa on rakenteellisesti tärkeintä se, että reunat on tukevasti kiinni. Mikäli keskelle jää ilmaa, se ei haittaa kaivon toimivuutta. Kaikki kaivon paino ja päälle tuleva massa jakautuu reunoille. Niin sanotusti keskikohdalle ei tule mitään painoa missään vaiheessa, pääasia että siellä on kaivon putki kiinni. Tämä leimasin toimenpide toteutettiin muutaman kerran, kunnes saimme kaivon pohjan täyteen.

Seuraavaksi täytetään nurkat ja varmistetaan vielä kerran, että kaivo on passissa (eli vaaterissa) ja muutenkin hyvin paikallaan.

Tämän jälkeen asetetaan yksi laastisäkki painoksi kurakaivon päälle. Nyt kaivo ei pääse liikkumaan niin helposti, kun työnnämme betonia kurakaivon kaulusten alle. Näin varmistetaan että se tärkein on kunnossa, eli kauluksen reunat on tukevasti betonin ympäröiminä.

Reunat painetaan täyteen betonia muurauskauhalla.

Tässä valmis lopputulos.

Tietenkin pitää tilata Mikalle talkoo palkaksi pizzat. On tässä tullut huomattua, että kadun osoite Ongenkoukku ei ole helpommosta päästä. Kuitenkin kun pizzat on aina tilattu samasta paikasta, tilaaminen ei enää vaadi 15 minuutin opastusta osoitteen kirjoituksessa. Nykyinen ennätys on tilata kaksi pizzaa ja limu 13 sekunnin puhelun aikana. Heh. Nykyään ei kylläkään tarvitse soittaessa sanoa oikein mitään, tunnistavat jo numeron ja muistavat jo mitä haluan tilata. Olen kuulemma tilannut eniten heidän nimikkopizzaansa "Sero" koko pizzerian historian aikana. (En meinaan edes uskalla laskea paljon sitä on tullut tilattua. Parhaimmillaan kuusi pizzaa viikkoon ja onhan työmaa kestänyt yli puoli vuotta). Onhan pizzerian nimikin Korson Pizzapalvelu Sero, että isot kiitokset vaan kun olette pitäneet timpurin ja talkooväen tyytyväisinä. PS. On muuten paras pizza, mitä oon ikinä syönyt. Eli jos eksytte Korsoon, tiedätte missä jäydä ja mitä siellä syödä. 

Pizzojen jälkeen tarkasteltiin valua ja todettiin sen olevan uskomattoman kova, vain puukolla sai betoniin jäljen. Betoni oli myös lämmennyt merkittävästi. Laitoin mittarin ulkoyksikön kaivon pohjan ja laastisäkin väliin, jotta lämpöeron havaitsee hyvin. Säkin yläpuolella lämpötila 23,9c ja säkin alla 38,6c. Huonelämpötila oli muualla noin 21c paikkeilla. Aikamoista myrkkyä siis kyseessä, kun reilun tunnin päästä työn aloituksesta saavuttaa lähes 40 asteen lämpötilan. Näihin betoneihin ei saa koskea paljain käsin, ennemmin tai myöhemmin tulee varmasti allergiseksi betonille. Betoni on nimittäin märkänä syövyttävää ainesta ja sen kanssa ei sovi leikkiä.


Yhteenveto


Ylipäätänsä kurakaivon asennus onnistuu myös amatööriltäkin vähintäänkin hyvin. Tärkeintä on pitää maltti ja rauhallisuus mukana, maalaisjärjellä pääsee näissä töissä jo pitkälle. Tämä on siitä yksi hyvä esimerkki. Suosittelen kuitenkin ensikertalaista käyttämään jotain ei niin nopeasti kovettuvaa betonia. Vaikka perinteinen S30 voi sopia tilanteeseen hyvin, kunhan ottaa lattian hitaan kuivumisajan huomioon ennen päällysteiden asennusta. Meilläkin meinasi tulla hoppu asennuksessa, kun betoni rupesi kovettumaan.

Nyt on kaikki Unidrain kaivot asennettu paikalleen. Kirjoittelen myöhemmin lisää suihkun Unidrain lattiakaivojen asennuksesta. Seuraavaksi pitääkin varmaan kirjoitella katon viimeisistä IV-putkista ja niiden eristyksistä, ennen puhallusvillan asennusta.


Mikko

2 kommenttia:

  1. Hieno kurasyöppö kaupunkiasuntoon. Itse aion rakentaa talon "maalle" ja teen paljon ulkotöitä ja kumpparit sekä lasten kurahousut saattavat olla kauttaalta kurassa, jolloin ne on kodin siisteyden vuoksi saatava puhtaiksi talon ulkopuolella.

    Olen ajatellut järjestää kenkien ja kuraisten vaatteiden pesun niin, että vastaavanlainen kurasyöppä (mutta vähän isompi) rakennettaisiin esim. alimalle rappuselle. Eli portaan päällä olisi sinkitty ritilikkö ja sen alla viemäröinti. Onko tietoa löytyykö tähän kaupallista ratkaisua?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En uskon että kaupallista ratkaisua löytyy täysin ulkokäyttöön Suomessa. Olen miettinyt tuota samaa itsekkin, tosin paikkana olisi lasitettu terassi. Kuitenkin Suomen talvi aiheuttaa ongelmia, tämän takia olen itse suunnitellut vastaavaa ratkaisua niin sanottuun nollatilaan. Kun lasitettu terassiin laittaisi lattialämmityksen, ei pääsisi letkut ja vedet jäätymään. Sekä saappaat ja lapset mukavampi pestä tuulensuojassa.

      Tekotapa ”helpoin” ja yksinkertaisin on jättää pesualueen kokoinen varaus joka on 20mm matalampi. (Niin syvä varaus kun siihen ostettava kuramatto on normaalisti noin 20mm luokkaa.) Pesualueen keskelle jättää vain perinteisen lattiakaivon, isommat kivet ja hiekat jää kuramaton reikiin, vesi ja kura menee kuramaton alapuolta kaivoon. Kuramattoa kun saa ostettua rullasta niin pitkänä kuin haluaa, jos ite joskus maalle muutan rakennan 2m X 2m kurakaukalon tällä perjaatteella. Saisi saappaat jätettyä aina kuivumaan kaukalon päälle, sekä isommankin koiran pesu onnistuu ongelmitta. Hinta ja vaiva on ihan sama tekeekö 1m vai 2m kokoisen. Itse tekemällä saa rakennettua tämän ison kurakaukalon muutamalla satasella. Kallein on matto joka on 50-100€ neljö, normaali lattiakaivo alle 50€ putkineen. Tämän saman pystyy myös toteuttamaan isolla metalliritilällä, se ei vaan paljaan jalan alla ole järin mukava.

      Toivottavasti tästä oli jotain apua 😊

      Mikko

      Poista