sunnuntai 6. elokuuta 2017

Kuninkaallinen betonilattia


Betonikuninkaat saapuivat aamulla sovittuna aikana. Ja onneksemme sattui upea sää, saatiin siis autotallikin valettua samalla kertaa.

Kävimme aamulla kaadot läpi valumiesten kanssa. Eli mihin tiloihin kaadot tulevat ja kuinka jyrkät kaadoista halutaan. Kävimme myös ne alueet läpi, joihon tulee pinnoite. Sirotteeksi valitsimme MasterTop 100, värisävysssä "French gray". Tämän jälkeen valumiehet ryhtyivät hommiin. Itse olen tehnyt vain muutaman parinkymmenen neliön lattian, mutta en kuitenkaan halunnut lähteä harjoittelemaan näin ison lattian kanssa. Etenkin kun kyseessä on valmis lattiapinta. Ammattitaitoa on myös se, että osaa sanoa rehellisesti sen mitä ei osaa tehdä.

Sisälämpötila ja kosteus välittömästi valun aloituksen jälkeen. Ennen kun betonia oli talon sisällä, ilmankosteus oli noin 40%. Normaali huoneilman kosteus on 25-45%. Päivän aikana lämpötila nousikin sitten +35 asteeseen.

Pidemmittä puheitta laitetaan tähän väliin video meidän lattiavalusta. Kuvasimme sen ystävämme GoPro hero4-kameralla. On muuten minun ensimmäinen tämän kaltaisen videon kuvaus ja editointi. En väitä, että homma meni niiden osalta aivan täydellisesti. Mutta kaiken voi oppia, jos vain halua ja motivaatiota on tarpeeksi. Joku on jo saattanut bongata videon Youtubesta. 




Miksi siis betonilattia?


MasterTop 100 on kuivasirote, jonka kulutuskestävyys on huippuluokkaa. Sillä tehdään pääsääntöisesti tuotantohallien, logistiikkakeskusten ja kauppahallien lattioita. Autotalleissa kyseinen tuote on ollut jo pidempään tunnettu, koska kuivasirotteella saadaan kovempi ja kestävempi pinta, kuin perinteisillä epoksimaaleilla. Kuivasirote sisältää vähemmän myrkkyjä kuin epoksipinnoitteet ja kuivasirotteen asennus on huomattavasti halvempaa kuin epoksin. Hintaero riippuu epoksilattiamateriaaleista, mutta se on kuitenkin vähintään tuplat kalliimpi mitä kuivasirote. Tämän takia sirotelattiat ovat olleet suosittuja autotalleissa jo kauan ennen kuin sirotelattiat tulivat muotiin omakotitaloihin.

Sirotteen ansiosta lattian pintaan tulee 3-4 mm paksu, todella kova pinta. Pinta kestää hyvin vaikka nastarenkailla ajelun, joten sen pitäisi riittää tämmöisen nuoren lapsiperheen käyttöön vähintäänkin kohtalaisen hyvin. Ei sitä tiedä mitä kaikkea pieni tyttäremme keksii. Kantaa kiviä sisälle tai harjoittelee luistimilla sirklausta betonin päällä. No ei vaineskaan. Lattian pitää kuitenkin kestää temput ja leikit, vaikka olisivat yhtä villejä kuin isällänsä... Tämän lisäksi lattia kestää vettä! Se oli meille yksi tärkeimmistä ominaisuuksista ja se viimeinen niitti lattian valitsemisvaiheessa. Nimimerkillä  tytär on jo elämänsä aikana "tuhonnut" pari kohtaa lattiasta, kiitos vuotavan alaleuan tai muun sähläämisen. Tosin eikös se kuulu elämään? Helpompi on tehdä sellainen lattia, joka kestää elämisen jäljet. Kun lapset on riittävän isoja tai mielipide lattiasta muuttuu, voi betonilattian päälle asentaa parketin, laminaatin tai minkä tahansa lattiamateriaalin. 

Energiataloudellisuus on se, mitä kovin moni ei tajua välttämättä ajatella lattian valintavaiheessa. Rehellisyyden nimissä meillä se ei vaikuttanut valintaan ja päätökseen pätkääkään. Betonilattian muut edut olivat riittävä peruste valinnalle. Mutta takaisin asiaan. Otetaan esimerkeistä paras, eli parkettilattia. Laadukas parketti on paksuudeltaan noin 20 mm ja tunnetusti puu on vähintäänkin hyvä eristemateriaali. Lisäksi parkettilattian (myös laminaatin) alle joutuu asentamaan aina askeläänieristeen. Nämä yhdessä eristävät lämpöä jo merkittävästi, siten että ero pitäisi näkyä sähkölaskussa. Tosin tämän pääsisimme näkemään vain, jos asentaisimme parketin lattiaan muutaman vuoden asumisen jälkeen.

Betonilattian "pinnoitusta" emme ole vielä päättäneet, koska vaihtoehtoja on monia. Silikaattikäsittely on varmasti käytetyin, muita vaihtoehtoja on lakka ja vaha. Betonilattia on pakko käsitellä ennen käyttöönottoa, jotta siitä ei irtoa betonipölyä huoneilmaan. Käsittely tehdään heti betonilattian hionnan ja kiillotuksen jälkeen. Tämän ajattelin tehdä itse. Betonikuninkaat lupasivat vuokrata laitteet ja antaa vinkit niiden käyttöön. Lakka on silikaattikäsittelyn jälkeen yleisin vaihtoehto ja niitä saa usealla eri kiiltoasteella (matta, satiini, kiiltävä). Lakan huonoin puoli (omasta mielestäni) on se, että lakkaus vie betonipinnasta sen betonin tunnun. Rakkaus betoniin on tullut varmaan osittain töiden puolesta, mutta betonipinta tuntuu mukavalta. Olemme miettineet eniten eri vaha vaihtoehtoja. Betonilattian vahan ylläpito kuulostaa ainakin helpolta. Aina kun lattiaa moppaa, laitetaan pesuveteen hiukan vahaa sekaan. Näin pintaan tulee aina ohut kerros vahaa pesun yhteydessä. Meitä kiinnostaa myös silikaattikäsittely, koska se kovettaa betonin pinnan. Pinnan puhtaanapito on helppoa, koska epäpuhtaudet ei käsittelyn avulla pääse betonin huokosiin. Tosin näistä pitää vielä keskustella ammattilaisten kanssa. Halutaan kuulla, mitä he suosittelevat ja mikä olisi käytännöllisin ratkaisu meidän tarpeisiin.


Betonilattian tekemisen perusteet


Tasolaaseri asetetaan paikkaan, jossa sitä ei tarvitse siirtää mieluiten kertaakaan koko valun aikana. Tasolaaserilla otetaan valun valmis pintakorko "kiinni". Tämä käy helpoiten, jos oven karmiin on merkitty tonnin korko (1000mm valmiista lattiapinnasta, yksi korkomerkki riittää). Tämän jälkeen lattiavalu aloitetaan valupenkkien teolla. Valupenkit linearisoidaan suoriksi oikeaan korkoon. Valupenkkien etäisyys on aina maksimissaan lineaarin etäisyys, eli yleensä maksimissaan kolmen metrin luokkaa. Tämän jälkeen valupenkkien välinen alue täytetään betonilla. Nyt lineaarimies pääsee tasaamaan betonin valupenkkien väliin. Yleensä hänen takana kulkee mies betonikolan kanssa. Kolamies tasaa pinnan karkeasti. Näin valumiehen työ on nopeaa, eikä tule isoja koloja, missä betoni olisi alle valupenkkien. Kolamies myös ottaa ylimääräiset betonit sivuun, mitkä lineaarimies on työntänyt sivuun. Käytännössä lattiavaluun tarvitsee aina kaksi tekijää. Toinen letkuttaa ja tekee valupukit, toinen hoitaa linearisoinnin. Mikäli on vielä kolmas tekijä, nopeuttaa se linearisointia merkittävästi.

Kuvassa näkyy hyvin valupenkkien teko. Lineaarimies tasaa itse betonin betonikolalla ennen kuin lähtee linearisoimaan.
Arkieteinen ja tekninen tila linearisoitu. Pienet kuipat eivät tässä vaiheessa haittaa menoa. Ne häviävät kun pinta hierretään ja liipataan tasaiseksi.
Ensimmäinen valupukkien väli saatu täyteen ja linearisoitua. 
Nyt he tekevätt loput lattiasta olohuoneesta etuovelle päin.

Näin edetään koko talon läpi. Riippuen talon muodosta ja valumiehien tyyleistä, aloituskohdalla ei sinänsä ole merkitystä. Aloituskohdan lähettyvillä on yleensä oviaukko auki, josta valumiehet pääsevät heti liippailemaan lattian pintaa, kun se kovettuu kävelyn kestäväksi. Mikäli haluaa helpottaa valumiesten työtä, olisi hyvä jättää vaikka muutamakin oviaukko auki.

Tässä videopätkä Instagramista, jossa näkyy hyvin työskentely sekä lineaarimiehen ja kolamiehen yhteistyö.



Jouduin välissä käymään hoitamassa työasioita. Palatessani betonikuninkaat olivat jo lähettäneet betoniautot pois ja enää oli jäljellä vain pintojen tekoa. Kuvassa autotallin lattia linearisoitu. Jätin tarkoituksella takaosan kaadot tasaiseksi. Sinne on siis mahdollisuus asentaa väliseinä jälkikäteen ilman, että kaadot vaikuttaisivat asiaan. Heti kuvan etuosassa näkyy maalammön tarkastuskaivo, joka on jätetty 5mm valupinnan yläpuolelle. Näin mahdolliset auton mukana tulleet vedet ei valu maalämpökaivoon, vaan ohjautuvat kaupungin viemäriverkkoon.

Lämpötila vain nousi päivän mittaan.

Linearisoinnin jälkeen odotetaan tunti, pari, ennen kun betonin pinta kestää liippauksen. Yleensä ennen liippausta pinta ajetaan läpi kertaalleen "kopterilla" (betonihierrin tämän virallinen nimi, piti itsekin googlettaa, niin vähän työmaalla käyteään virallista nimeä). Liippaus tapahtuu yleensä Finnfoam levypalasten tai vastaavien, ei murentuvien levyjen avustuksella. Lattiamiehellä on kaksi foamin palaa, jolla hän pääsee kävelemään lattian päällä ilman, että betoniin tulee isompia jälkiä. Hän hieroo aluksi hiertämällä (mikäli lattia ajettu läpi kopterilla, hiertämisen tarve vähenee) nesteen pintaan, jonka jälkeen hän liippaa teräsliipalla pinnan tasaiseksi. Mikäli lattia on kerennyt kuivua liikaa tai lattia-alue on iso, on hänellä vesiämpäri mukana, josta hän roiskii vettä betonin pintaan. Näin saadaan keinotekoisesti pinta kosteammaksi. Näin saadaan nätimpi pinta, vaikka betoni kovettuu "liian nopeasti". Kaatolattiat (pesuhuoneet) tehdään lähes aina liippauspinnalla, jolla varmistetaan kaatojen oikea suunta. Mikäli lattialle tulee laminaatti tai parketti, lattia liipataan läpi kertaalleen. Tämän jälkeen lattia on valmis.



Nyt ei enää päässyt sisälle kuvaamaan, vaan loput kuvat on otettu oviaukosta. Onneksi GoPro hoiti oman osuutensa talon sisällä vähintäänkin hyvin. Kuvassa on menossa pinnan hierto kopterilla.

Mikäli betonin pinta rupeaa kovettumaan/kuivumaan liian nopeasti, voi betonin pintaa kastella ja ajaa yli kopterilla. Näin saadaan betonilattialle enemmän työskentelyaikaa. Mikäli pinta kovettuu liian kovaksi, ei lisäajan "ostaminen" kopterilla ja vedellä onnistu. Vettä ei missään vaiheessa saa laittaa liikaa, koska betonin kovuus kärsii. Vedellä on tarkoitus vain kostuttaa pintaa ja saada se työskenneltävään kuntoon. Kuten meidän tapauksessa, sisätiloissa oli iltapäivällä 35 astetta plussaa... Jouduttiin vettä käyttämään useammankin kerran.

Kuva sirotesäkistä.
Makuuhuoneessa ja arkieteisessä sirote on levitetty pintaan tasaisesti. Sirote näyttää tässä kohtaa paljon tummemmalta kuin  betoniin "sekoitettuna".
Kuivasirote levitettynä myös autotalliin.

Näiden työvaiheiden jälkeen tulee vasta sirotepinnoituksen laitto. Voisi kuvitella, että se on hankala työvaihe, mutta toisin kuitenkin on. Todellisuudessa työnnellään betonikolalla  ja levitetään jauho lattialle.  Jauhoa levitetää pintaan muutaman millin kerros. Kun sirote on levitetty kaikkialle, minne valmis betonilattia tulee, ajetaan se yli kopterilla kolmesta neljään kertaa. Meidän tilanteessa joka hierrolla piti käyttää vettä kostukkeena. Aina hiertojen välissä täytyy pitää pieni tauko. Tarkoitus on sekoittaa betonista nouseva betoniliima kuivasirotteeseen. Samalla sirotteen väri ja jauho sekoittuu pintabetoniin värjäten betonin oikean sävyiseksi. Samalla sirotteen avulla saadaan todella kestävä ja kova pinta aikaseksi.

Arkieteinen ensimmäisten kopteri pyöräytysten jälkeen. Värisävy muuttui heti vaaleammaksi. Oikeassa reunassa näkyy vessan lattian perinteinen sävyttämättömän betonin väri.

Lattian pinta paranee jokaisen kopteri pyöräytyksen jälkeen, aina vain tulee tasaisempaa.
Talon lattian viimeiset hierrot on tehty. Vaaleammat kohdat, jotka on tulleet koneen pyröräytyskohdasa, on betoniliimaa. Ne kaikki lähtevät pois, kun lattia hiotaan vielä ennen käyttöönottoa. Samalla betonin värisävy hiukan tasaantuu. Mikäli siis niitä on jälkihoidon aikana tullut.
Tässä näkyy kuinka tasaiseksi lattian saa pelkällä kopterilla ja valumiesten kovalla ammattitaidolla. Näin kiiltäväksi lattia ei kuitenkaan jää, eikä näin peilimäiseksi. Lopullinen kiilto ja sävy saadaan kiillotuksella ja betonin pintakäsittely aineilla.
Valumiehet jäivät vielä viimeistelemään autotallin lattiaa. Itse lähdin hyvillä mielin hakemaan tarvikkeita seuraavaa päivää varten.

Jälkihoito ja suojaus


Heti aamulla otettu kuva ennen suojausten laittoa.
Imuroin roiskeet ja kaiken irtonaisen betonin.
Ja kastellaan betoni reilulla kädellä.
Levitetään suodatinkangas, itse tein tilan kahdessa osassa. Näin muovit ja suodatinkangas on helpompi asentaa yksin.
Ja lisää vettä.

Muovit märkien suodatinkankaiden päälle.

Ja jälleen lisää vettä loppuosalle. 
Tein suodatinkankaaseen vain reiän läpivientien kohdalla. Muovin leikkasin tarkemmin reiän kokoiseksi.
Muovit asennettu.
Kovalevyt sisälle.

Suojasin kovalevyllä vain ne alueet, joissa on desingbetonilattia. Muihin tiloihin tulee laatat, joten kolhut ja naarmut ei niissä haittaa ollenkaan.

Valun jälkeisenä päivänä imuroin lattialta betonin muruset ja sirotteen reuna-alueille muodostuneet jauhokasat. Lähinnä siksi, ettei sotkua tulisi hirveästi lattiaa kastelessa. Eikä isommat muruset myöskään hajota muovia sen päällä kävellessä. Aluksi lattia kastellaan huolellisesti, tässä kohtaa "less is more" ei sitten toimi! Itse tuli kannettua naapurista vettä kanisteritolkulla ja ei muuten ole varastettua vettä. Viskipullolla on vedet maksettu. Kuten ensimmäisissä blogiteskteissä on mainittu, pullolla alkoholia on huomattavasti suurempi merkitys kuin samalla summalla käteistä. Lisäksi helpottaa elämää, kun pitää naapurisuhteet hyvinä. Iso kiitos vielä naapurille vesien annosta. Lattiapinta-ala sisällä on noin 122 neliötä. Kannoin siihen noin 60-80 litraa vettä, jotka kaadoin betonin päälle. Kastellun betonilattian päälle levitin lattiamiesten "salaisen aseen" eli suodatinkankaan. Samaa suodatinkangasta käytetään maanrakennustöissä ja maamassojen erottelussa, ettei kiviainekset mene sekaisin. Suodatinkankaan paras ominaisuus on sen veden imevyys ja luovutuskyky. Kangas taas kasteltiin tasaisesti, kaadoin vettä suodatinkankaan päälle suurinpiirtein saman verran kuin paljaalle betonille. Märän suodatinkankaan päälle levitetään vielä rakennusmuovi. Mikäli rakennusmuovin päällä tulee liikuttua, suosittelen ehdottomasti ostamaan kovalevyjä lattian suojaksi. Meillä kovalevyt maksoi noin 150€. Tämä on pieni sijoitus siitä, että varmistetaan parempi lopputulos betonille. Kovalevyjä ei saa teipata millään toisiinsa kiinni, vaan ne asennetaan puskuuun, eli levyn saumat kiinni toisiinsa vierekkäin. Mikäli saumat teippaa, jää teippien saumat helposti näkyviin betonin kuivuessa. Kovalevy estää muovin rikkoutumisen ja reikien synnyn. Jos muoviin tulee reikiä, kuivuu betoni reiän kohdalta nopeammin. Ja huonoimmassa tapauksessa lattia jää siltä kohdalta eri sävyiseksi.

Aamulla oli talossa kunnon "kasvihuone" fiilis. Aivan julmetun kostea ja lämmin keli. Tämmöisien "kotimittaririen" lukemat tuppaa heittelemään näin isoissa kosteusprosenteissa. Todellisuudessa kosteus sisällä oli varmaankin vielä korkeampi, koska katon höyrysulkuun oli kerääntynyt aika paljon vettä.

Päivän edetessä kosteusprosentti laski, koska kosteus saatiin pidettuä lattiassa muovien avulla. Kun kosteusprosentti pieneni, ilma vaihtui paremmin, koska poistin ikkunoista suojamuoveja. Olo oli kuin tropiikissa, kun päälle "satoi" pienen pientä pisaraa. 

Maltti on valttia, etenkin suojaustöissä! Mikäli lattia kuivuu liian nopeasti, tulee halkeamia väistämättä. Valun jälkeiset kaksi viikkoa on kaikista kriittisimmät. Minulle neuvottiin, että muovit saa poistaa lattiasta vasta kahden viikon jälkeen. Odotin kuitenkin varmuuden vuoksi lähes kolme viikkoa. Muovin poistolla on tarkoitus saada ylimääräinen kosteus poistettua betonista. Laitoin silti suodatinkankaan ja kovalevyt takaisin kaikille sirotetuille pinnoille, ettei niille alueille  tulisi kolhuja tai isoja naarmuja. Lattian kovuus kasvaa päivä päivältä, samaan aikaan halkeamis riski pienenee. 

Suodatinkangas vinkki oli kyllä aivan super hyödyllinen, Joten suosittelen sen käyttämistä kaikille betonilattian tekijöille. Koska lattian saa heti tarpeeksi kosteaksi, ja suodatin kangas luovuttaa betoniin vettä tarpeen mukaan. Joskus olen joutunut kastelemaan uudestaan lattiaa, mikäli lattialla on ollut vain muovit. Suodatin kankaalla ja reilulla kastelulla ei varmasti joudu uudestaan lattiaa kastelemaan, eikä muoviin tule niin helposti reikiä kun välissä on märkä suodatin kangas.

Sitten yksi kauhutarina malttamattoman rakentajan betonilattiavalusta, jonka olen kuullut toisilta valumiehiltä. En tiedä onko tarina totta vai tarua, mutta ainakin se voi toimia varoittavana esimerkkinä. Se menee näin:

Pariskunta oli palkannut firman tekemään lattiavalun ja tarvittavat jälkihoidot. No lattia oli jo muutaman päivän ollut muovien alla, kunnes perheen emäntä kävi talolla kavereidensa kanssa. Ja halusi tietenkin esitellä kavereilleen heidän hienoa betonilattiaa. Hän otti puukon ja laikkasi keskelle olohuoneen lattiaa pitkän viillon, josta päästi kurkkimaan valmista lattiapintaa. He käänsivät samalla lieppeet sivuun molemmin puolin, jotta lattian näkee lattian. No hyvältähän se näytti ja halkeamia ei näkynyt. Naiset lähtivät tontilta. He eivät kuitenkaan suojanneet viiltoa millään tavalla, saati kääntäneet liepeitä takaisin... No kun lattiasta poistettiin muovit, paljastui keskeltä olohuonetta reilun metrin kokoinen, kirkkoveneen muotoinen, eri sävyinen läntti. Lattia oli päässyt kuivumaan tästä viillosta ja ympäriltä reilusti nopeammin kuin muualta. Eri sävy ei lähtenyt pois edes hiomalla.

Tarina ei kerro sitä, miten ongema saatiin ratkaistua, vai tunteeko joku lukija nyt piston sydämessään ja katsoo olohuoneen lattiaansa alahuuli väpättäen. Tarinan opetus on tärkeä. Sinne suojausten alle ei piru vie mennä kurkkimaan! Lattiaa ehtii kyllä tuijotella kavereiden kanssa ihan tarpeeksi monta vuotta. Mikäli on pakko jostain kurkata, raottaa suojauksia reunasta. Mutta täytyy muistaa laittaa suojaukset samantien kunnolla takaisin. Mikäli lattiassa on halkeamia, ei niille voi tehdä mitään ennen kuin lattia on kuivunut kunnolla. Eli vielä kerran; maltti on valttia. Ainakaan meidän lattiassa ei ole vielä näkynyt halkeamia, (kävin koputtamassa puuta tässä välissä). Lopputulos kuitenkin paljastuu itsellenikin vasta, kun poistan lattiasta viimeiset suojaukset ja sitä aletaan hiomaan. Lattian hionnalle paras aika on kuulemma seinien pohjamaalauksen jälkeen.

Perinteinen nyrkkisääntö on, että betonilattia kuivuu sentin per viikko jos olosuhteet ovat ideaalit. Ennen kuin lattiamateriaaleja pinnoitetaan, pitää kuitenkin varmistaa tarpeellinen kuivuminen. Helpoin tapa testata lattiassa jäljellä oleva kosteus, on leikatata (metri kertaa metri) rakennusmuovin palanen ja teipataan se keskelle lattiaa. Mikäli vuorokauden päästä muovin sisällä on kosteutta, ei lattiaa voi pinnoittaa vielä millään materiaalilla. Tämä on siis vanhanaikainen "mittauskeino". Nykyään käytetään kosteusmittausantureita suoraan betonista, jolla varmistetaan betonin kuivuus. Mittaus on tarkempi, mutta mikäli muovin alle ei tule tippaakaan vettä vuorokauden sisällä, on lattia kuivunut riittävästi pinnoittamista varten. Menetelmä perustuu kosteuden haihtumiseen ja suurin osa siitä haihtuu betonista ylöspäin.


Kuinka paljon betonilattia maksaa?


Otetaan malliesimerkiksi omakotitalo, jossa on 100 neliötä lattiaa ja koko lattia tulee sirotepinnalla (sauna ja suihku olisi siis eri rakennuksessa). Lattiavalun paksuus on kahdeksan senttiä. Eli betonia menee kahdeksan kuutiota. Ja koko lattia tulee koneliipatulla (kopteri) pinnalla ja kuiva sirotteen kanssa. Betonikuninkaiden sivuilla on hinnasto, jonka mukaan teen laskutoimituksen. Sirotteen hinnan saa kysymällä, yleensä se on 6-8 euron välissä per neliö. Laskennassa käytän seitsemän euron hintaa. Rakennusalalla ilmoitetut työn hinnat ovat läes aina +ALV. Eli hinnan perässä tulee aina tuo sama teksi, joten lasketaan mekin se tähän mukaan.

Kahdeksan kuutiota betonia 1 112 €
Konetyöstettyä lattiapintaa 100 neliötä 1 195 €
MasterTop 100 neliötä 700 €

Yhteensä: 3 007 €
ALV:in kanssa: 3 728,68 €

Otetaan sitten vertailun vuoksi samanlainen betonilattia, johon ei tule pinnoitetta ja pinta tehdään käsin hiertämällä.

Kahdeksan kuutiota betonia 1 112 €
Vaihtoehto a. Käsin liipattu pinta 100 neliötä 595 €
Vaihtoehto b. Konehierto ja käsinliipattu pinta 100 neliötä 795 €

a. Yhteensä 1 707 €
                    ALV:in kanssa 2 116,68 €

b. Yhteensä 1 907 €
                   ALV:in kanssa 2 364,68 €

Tällä laskulla saadaan karkeasti hintaluokkaa esille. Kuten luvuista näkee, pinnoitteen hinta verrattuna lattiaan, jonka päälle tulee parketti tai laminaatti, on 1 364-1 612 euroa enemmän kuin normaali lattiavalu. Eli neliö hinnaksi jää 13,64-16,12 euroa. Kyseessä ei ole vielä täysin valmis pinta, vaan hiominen ja loppukäsittelyt vievät oman osuutensa. Betonilattia maksaa kuitenkin jonkin verran ennemmän kuin perinteinen lattiavalu. Netissä näkyvät hinnat ovat yleensä suuntaa antavia. Muista siis kysyä tarjous useammalta yritykseltä. Eli taas perinteinen nyrkkisääntö; kysy aina vähintään kolme tarjousta ennen kun valitset toimittajan.

Meillä meni betonia reilusti enemmän kuin yläpuolen laskennassa, koska lattiakin oli paksumpi. Autotalli tehtiin myös kuivasirotteella. Hinta oli siis korkeampi, mutta olemme tosi lyytyväisiä lopputulokseen. Hyvää kun on helppo suositella.


PS. Jos joku blogin lukijoista harkitsee betonilattiaa, laita vaan meille viestiä ja tule käymään kahvilla. Pidetään peukkuja, että lattiasta tulee niin nätti, jotta sitä kehtaa esitellä muillekin. Pakko antaa erityiskiitos Betonikuninkaiden vanhimmalle valumiehelle. Kaveri painoi talon sisällä usean tunnin töitä putkeen (sisälämpötila +35c). Jo ovelta katsominen sai hien nousemaan pintaan, kuin saunassa olisi ollut vaatteet päällä. Vanhemman kaverin ammattitaito oli jotain aivan omaa luokkaansa, ihan kateeksi käy. Ehkä minäkin osaan tuon homman vielä joskus...



Mikko

6 kommenttia:

  1. Kiitokset mielenkiintoisesta kirjoituksesta. Me harkitsemme myös betonilattiaa asuintiloihinkin. Autotalliin vaarmaankin MasterTop, mutta ehkä asuintiloihinkin. Koskaan en ole sellaista nähnyt livenä, eikä niitä oikein pääse missään näkemään. Siksi valinnan teko vaikeaa. Meillä siis tällainen hirsitalo suunnitteilla: https://puutajavahanmuuta.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin oman kokemuksen perusteella ei ole muuta kuin suositeltavaa betonilattioissa. Tulkaa katsomaan betonilattiaa livenä, laittakaa @-viestiä niin vaihtetaan yhteistietoja. Jos se helpottaisi päätöstänne, ehkä saatte tontilta muutakin ideoita projektiinne :)
      -Mikko

      Poista
  2. Mäkin harkitsen betonilattiaa sisätiloihin. Ongelma vaan on, ettei niitä juuri näe missään kotioloissa. Asuntomessuillakaan en ehtinyt kunnolla niitä vilkaista kun oli vaan tunti aikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhdessä kohteessa pisti oikeen pahastikkin silmään, nimittäin se oli halki useemmasta kohtaa. Kun en blogissa halua ketään ruveta haukkumaan niin en hirveesti talosta uskalla kertoa. Kyseisessä talossa oli selvästi kiirehditty valun kuivatuksessa, jäljet meinaan oli niin pahan näköisiä. Laita @ postilla yheystiedot ja tule tontille katsomaan miltä lattiamme näyttää. Tosin hiontaa ei ole vielä tehty, näkee sen aikahyvin silti.

      -Mikko

      Poista
  3. Hei, tuleeko lattian pinnasta sirotteella maalatun näköinen vai näkyykö siinä edelleen betonin jälki? Vaikeaa on löytää oikea tapa toteuttaa betonilattia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Betonin jälki näkyy, käytännössä kuivasiroite sekotetaan betonin pintaan. Näin se "värjää" betonin ja tekee siihen kovan pinnan, joka kestää paremmin lattiaan tulevat mahdolliset iskut. (Esim paistinpannulla tippuu lattialle, ei pitäisi lähteä mitään betonista. Mikäli siroitetta ei olisi voisi vasaralla naputella palasia betonista. Siroite on helppo ja halpa, mikäli pinta ei miellytä sen voi aina maalata tai käsitellä muilla tavoilla. Muita tapoja on mikrobetoni, jolla saa lattian lähes millä tahansa värillä.

      Mikko

      Poista