lauantai 12. elokuuta 2017

Älyä taloon musiikin muodossa


Kävimme viime viikolla, yhdessä Autostudion kanssa, läpi minun suunnitelmia ja haaveita koskien kodin äänentoistojärjestelmää. Heiltä löytyi onneksi laitteet ja vinkit ideoiden toteuttamiseen.


Kuvassa näkyy Niklas Tattari, joka suunnitteli meidän monihuonejärjetelmän.

Eli ensiksi kerroin suunnitelmani; eli kodinhoitohuoneen kaapin sisään tulisi vahvistin, jotta siitä pystyisi säätelemään missä musiikki kuuluu ja millon. Musiikkijärjestelmän on tarkoitus tulla "saunaosastolle" ja ulos terassille. Kaapin takaa pystyisi siis helposti säätämään musiikin voimakkuudeen ja sen, missä haluaa musiikin soivan. Määräksi olin suunnitellut tasan seitsemää kaiutinta, jotta sen saisi kytkettyä "helposti" 7.1 vahvistimeen. Sijoituspaikat olisivat menneet siten, että saunaan lauteiden alle olisi tullut kaksi, suihkuun kaksi uppokaiutinta kattoon, pihalle terassille kaksi ja kodinhoitohuoneeseen vaatteiden vaihtosyvennykseen yksi.

Autostudion ammattilainen, Niklas Tattari kertoi toteutuksen onnistuvan varmasti siten, kuten olin suunnitellut. Hän kuitenkin kertoi sen olevan ideana vanha (eli se, että täytyy erikseen päästä vahvistimeen käsiksi ja ohjailla sitä kaapin oven luota). Ensimmäinen ongelma syntyy jo silloin, kun tulee märkänä suihkusta ja haluaa ulos musiikkia. Vahvistimen asetuksia pitäisi siinä alkaa säätämään ja niitä vahvistimia kun ei passaa mennä koskettelemaan märkänä. Vahvistin myös vie kaapistosta tilaa, jota ei muutenkaan ole koskaan liikaa. Yhdestä normaalista 7.1 vahvistimesta ei irtoa tarpeeksi tehoa, jotta sillä saisi nämä minun haluamat tilat soimaan puhtaasti ja tarkasti.

Hän teki puhelimessa blogista löytyvän pohjapiirustuksen avulla karkean suunnitelman. Sovimme puhelimessa treffit Autostudiolle seuraavaksi päiväksi. Kyseinen mies on suunnitellut monihuonejärjestelmät useampaan muuhunkin taloon, joten ammattitaitoa ja ideoita löytyi tarpeeksi. Itselleni oli tosin uutta, että Autostudiosta saa integroitavia kotihifi-tuotteita. Olen hakenut sieltä lähes jokaiseen autooni soittimia tai kaiuttimia. Kaiutinkaapelia on myös heiltä tullut ostettua monia satoja metrejä, pelkästään autojen piuhoihin...

Mukaan liikkeestä tarttui kaiutinkaapelia, JenTech Sky 2.5 (koko 2x2.5mm). Kahdessa kelassa on 200 metriä, joista ylijääneet viemme takaisin liikkeeseen. Kaapeli on kuulemma erittäin laadukasta ja kuten laatikon kyljessäkin lukee: "Made in Sweden". Eli Ruotsissa valmistettua kuparikaapelia.  Huomatkaa tietokonee näytöllä on blogista otettu talon pohjapiirustus.

Seuraavana päivänä lähdin hiukan aikasemmin työmaalta, jotta ehdittäisiin käymään suunnitelmia läpi liikkeessä.  Laitan tähän alapuolelle tuotteiden kuvat ja linkit, mitä suunniteltiin käytettävän. Kaikki tuotteet laitettiin tilaukseen, jotta ne löytyvt valmiina hyllystä asennuspäivänä.

Tässä tuotteet mitkä valitsimme taloomme:

HEOS Amp HS2 Langaton vahvistin
Vahvistimia tulee kolme kappaletta ja ne kaikki sijoitetaan tekniseentilaan. Ei ihan poissa silmistä, poissa mielestä, mutta säästyy kaappitilaa muille tavaroille. Tästä emäntä kiittää! Vahvistimia ohjataan langattomasti kotiverkon kautta, puhelimella tai tabletilla. Meille tulee kolme eri tilaa, johon jokaiseen saa halutessaan eri musiikin soimaan. Tilat ovat sauna ja suihku, kodinhoitohuone ja vessa. Vahvistin ohjaa ulkokaiuttimia. Halutessaan voi siis naapureiden iloksi laittaa musiikit soimaan terassille, vaikka olisi itse toisella puolella maailmaa... Heh.
Polk Audio Atrium8 SDI
Terassille tulee kaksi Polk Audion lippulaiva-mallia. Pitäisi kestää leikiten Suomen talvetkin ja "kuumat" kesähellepäivät. Kröhöm, mitkä kuumat? Youtubesta löytyy videoita, joissa Atrium kaiuttimia laitetaan ämpäriin (täynnä vettä) ja koko paketti siirretään pakkaseen. Jäinen kuutio otetaan pois pakkasesta. Tämän jälkeen hakataan jäät ympäriltä, jotta kaiuttimen saa kytkettyä kiinni ja kaikki toimii silti kuin uudessa. Asetin toiveeksi sen, ettei grillibileissä saa loppua potku kaiuttimista kesken kaiken. Näillä sitä ongelmaa ei kuulemma pääse syntymään. Basson toisto pitäisi myös olla erinomainen jopa ulkotiloissa, ulkotiloissa ongelmana yleensä on basson häviäminen suureen ulkotilaan. 
Polk Audio Atrium5 (2kpl)
Saunaan tulee lauteiden alle kaksi pienempää Atrium mallia. Nämä on lippulaivan "pikkuveljiä" ja myöskin täysin veden pitäviä ja kestävät hyvin lämpöä. Ulkonäöllisistä ja käytännön syistä nämä laitetaan lauteiden alapuolelle. Katon rajassa, 100 asteen löylyissä, ei varmasti mikään kaiutin kestäisi. Lauteiden alla maksimi lämpö pysyttelee yleensä viidenkympin paikkeilla (riippuen tietenkin saunojasta).
Polk Audio 70-RT (2kpl)
Suihkuun tulee koteloidut kaiuttimet, tosin kotelo upotetaan alaslaskettuun kattoon. Elementti ja kaikki elektroniikka on kotelon yläosassa. Kotelon korkeus on reilu 20 cm, eli sinne ei saa vettä vaikka kuinka yrittäisi. Nämä on siis  suunniteltu nimenomaan kosteisiin sisätiloihin. Ei siis pitäisi haitata, vaikka tyttäremme saisi suihkutettua katon märäksi.
Tällaiset tulee kodinhoitohuoneen kattoon. Rakennan näille puusta ja vanerista kotelot alaslasketunkaton sisälle.

Seuraavasta kaiuttimesta on käyty kotona useampikin vääntö. Emäntä. kun oli sitä mieltä, ettei kodinhoitohuoneen pienempään vessaan tarvita poppeja. Minä olin asiasta eri mieltä. Pohdittiin asiaa Niklaksen kanssa ja mietittiin tilanne, jossa itse seisot auton ulkopuolella, jonka sisällä soitetaan musiikkia. No se ei ole kauhean miellyttävän kuuloista. Ja meidän vessassa tilanne olisi vielä pahempi, kun musiikki kuuluisi vessaan kolmen seinän läpi. Ja kyllä, seiniin tulee äänieristeet ja kyproc molemmin puolin. Nekään eivät estä täysin ääntä kuulumasta. Ja Niklaksen sanoin: "Kuuluuhan tuo vessa tuohon teidän saunaosastoon, niin vähintäänkin vetäisin sinne johdot valmiiksi". Johtojen jälkeen hintaa tulee ainostaan kaiuttimesta, koska vahvistimet ja johdot on jo valmiina. Nämä riittivät perusteluiksi emännällekin. Hän on nyt antanut minulle vapaat kädet näiden asioiden hoitamiseen. Ja minä taas annan puolestani hänelle vapaammat kädet esimerkiksi lastenhuoneen sisustuksessa.


Polk Audio V6s (1kpl)
Kodinhoitohuoneen pikkuvessaan tulee yksi kaiutin. Kaiuttimilla pitäisi olla aina pari, mutta tähän tilaan ei mahdu järkevästi kuin yksi kaiutin. Tilaan joutuu siis ostamaan pykälän arvokkaamman äänenlähteen, stereo ja surround mallin. Tällä saadaan luotua ääni, joka kuulostaa tulevan "kahdesta" eri kaiuttimesta, koska tässä on mahdollista saada samaan oikea ja vasen ääni. Tosin tämä tarkoittaa sitä, että johtoja pitää vetää tupla määrä. Mikäli äänestä haluaa tasapainoisen, tarvitsee oikea ja vasen oman kaapelinsa. Omasta kokemuksesta voin sanoa, että kun autossa toimii vain oikea tai vasen puoli, musiikki kuulostaa ihan hirveältä...

Kaikkiin uppoasennettaviin kaiuttimiin tulee valkoinen suojus.  Suojukset tulee kiinni magneeteilla, joten niiden irrotus ja pölyjen putsaus on helppoa. Jos jossain vaiheessa valkoinen suojus rupeaa häiritsemään, voi nämä kuulemma maalata itse millä värillä tahansa. Emme ole vielä päättäneet kosteiden tilojen paneeleiden väriä. Mikäli valitsemme väriksi esimerkiksi harmaan, voi kaupasta hakea paukkumaalia (spraymaali), jonka saa sävytettyä samalla värillä kuin paneelit.

Tässä vielä vinkki. Mikäli haaveilet tai suunnittelet taloosi monihuonejärjestelmää tai mitään vastaavaa, kannattaa ottaa tarpeeksi ajoissa yhteyttä alan ammattilaisiin. Kysyminen kun ei maksa mitään. Ainakin toistaiseksi Autostudion toiminta on vakuuttanut ja on vain positiivista sanottavaa heidän suunnittelusta ja ideoista. Ammattilaiset suunnittelevat ja jotkut jopa toteuttaa tarvittaessa työn ja asennuksen. Tai vähintäänkin saa vinkit siihen, ketkä kannattaa kutsua asentamaan. Meidän järjestelmän olen suunnitellut asentavani itse, mutta varmaankin säätöihin joudun kutsumaan apuun Autostudion asiantuntijat. Mikäli edes harkitset asentavasi kaiuttimet joskus tulevaisuudessa, kannattaa johdot asentaa valmiiksi rakenteiden sisälle. Langattomat kaiuttimet kun ei oikein sovellu/toimi kunnolla kosteissa tiloissa. Tai minä en ainakaan raahaa saunaan poppikoneita, vaikka ne kuinka vettä ja lämpöä kestäisivätkin. Järjestelmän pitää oikeasti olla helppokäyttöinen, jotta sitä tulee oikeasti käytettyä.

Meidän valitsemassamme järjestelmässä on parasta muokattavuus. Koska vahvistimet, eli keskusyksikkö on asennettu (ohjataan puhelimella), pystyy muihin huoneisiin ostamaan halutessaan "langattomia" kaiuttimia, jotka tarvitsevat vain virran verkosta. Niissä on langaton yhteys vahvistimeen, joten näitä kaikkia pystyy ohjaamaan puhelimen välityksellä. Ei sitä tiedä jos meidän rakennusbudjetista jää ylimääräistä, tai joskus tulevaisuudessa halutaan lisätä talon "älykkyyttä". Tosin tällaiset kaiuttimet maksaa aika hunajaa. Hinta on  500 euron paikkeilla. Onhan ne tosin hienon näköisiä ja moderneja. Toisaalta aika käytännöllinen, kantaa kaiuttimen siihen huoneeseen missä milloinkin tarvitsee ja iskee pistokkeen seinään. Tosin liikuttaminen voi jäädä muutaman viikon jälkeen aika vähäiseksi, joten yksi varteenotettava sijoitusvaihtoehto olisi keittiön yläkaapiston päällä. Kaapiston päälle jää meillä ainaki reilusti tilaa ja johdon saisi otettua nätisti jääkaapin sähkövarauksesta. Tosin tämä vaatisi yhden reiän yläkaapin päälle. Sitä ei tosin kukaan pääsisi näkemään, ellei pituutta olisi 2,5 metriä. Sen pituisia kavereita ei kyllä tunneta. No onneksi niitä päätöksiä ei tarvitse tehdä vielä.

Tässä yksi mainosvideo järjestelmästä, joka helpottaa sen ymmärtämisessä. Kaikki  videossa näkyvät kaiuttimet ovat näitä langattomia, mistä puhuin: 


Ammattilainen osaa sanoa hinta-arvion hyvinkin nopeasti. Tämän kaltainen järjestelmä liikkuu noin 5000 euron paikkeilla. Riippuen tietenkin siitä, mitä elementtejä (kaiuttimia) haluaa käyttää ja kuinka paljon niitä haluaa asentaa. Nyt tietenkin sanon että se on hintansa arvoista, tosin se voi olla myös uutuuden intoa. Sen näkee sitten minkä verran tulee käytettyä poppeja parin vuoden asumisen jälkeen. Ja ainakin tutun asunnonvälittäjän mukaan, kyseinen investointi nostaa asunnon arvoa vähintään hankintahinnan edestä. Joten ei pitäisi olla "turha" sijoitus, vaikka olisit jossain vaiheessa asuntoa myymässä.


Mikko

2 kommenttia:

 1. Erittäin simppeli ja varma on Sonos, keräsin tekniseen tilaan huoneista 2x kaiutinpiuha ja sitten lompakon mukaan ostelee Sonos Amp yksiköitä sinne kasaan. Android/Ios tai nettisivun kautta sitten ohjailee, löytyy Spotifyt ja radiot ja kaikki.
  Selasin tuskassa läpi muitakin vaihtoehtoja ja kaikki oli kalliita tai monimutkaisia. Tuohon kärsii yhdistää parikin huonetta yhteen. Nyt on veskissäkin "hissimusiikkia"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse ymmärrän autohifeistä enemmän kuin kotihifeistä, luotan siis tässä suhteessa täysin Autostudion ammatilaisten vinkkeihin. Kuulostaa että Sonos järjestelmä on ainakin samoja ominaisuuksia kuin HEOS. Tuo Denon järjestelmä johon tuo Heos kuuluu, ainakin myyjän puhelimessa vaikutti helppokäyttöiseltä tekniikalta. Kuitenkin tärkeintä on asentaa tarpeeksi järeää kaiutinpiuhaa tarvittaviin huoneisiin. Jälkeenpäin pystyy halutessaan vaihtaa ohjausyksikköä tai kaiuttimia mikäli haluaa enemmän ääntä tjs.

   Mikko

   Poista