lauantai 23. joulukuuta 2017

Unidrain linjalattiakaivon asennus


Kurasyöpön jälkeen asennettin Mikan kanssa suihkun Unidrain kaivot. Nämä kaivot erottuvat reilusti perinteisestä Unidrainin teräksisestä mallista. Yleensä Unidrainin kaivot mielletään teräksisen värisiksi. Omaan makuun ei mikään perus malli kuitenkaan istu... Onneksi heidän valikoimiin on tullut HighLine mallit, joiden joukosta löytyi myös malli, joka istui omaan silmään paremmin kuin hyvin. Ja se malli on Custom, eli täysin laatoitettu. Kaivoa ei erota muuten kuin 6 mm raosta laattojen välissä. Olen kuullut jonkun verran varoitteluita kaivosta, koska siinä ei ole metallikauluksia ja reunoja on hankala saada siistiksi. Mielestäni Unidrainin paras puoli on että sen avulla lattiaan saa asennettua oikeasti isoa laattaa. Olen lopen kyllästynyt perinteisiin 10x10 laattoihin. Luojan kiitos niiden asentaminen vähentyy joka vuosi. Vaikka Unidrain maksaa pyöreää kaivoa enemmän, eihän ihmiset maalaa talon seiniäkään pinkiksi, vaan koska se nyt sattui olemaan alekorin halvin. Vaan siksi, että taloon haluaa tiettyjä asioita, keskimäärin kun hirveän montaa taloa ei pääse itselleen rakennuttamaan. Joten kannattaa rakentaa kerralla ne unelmien kylpyhuoneet ja muut. Itse en ainakaan ole säästellyt materiaaleissa lähes ollenkaan, vaan ollaan ostettu se mikä halutaan. Tietenkin säästän pitkän pennin tekemällä itse, mutta todellisuudessa jokainen työpalkka on laitettu materiaaleihin ja talon tekniikkaan.

Eli tasoitimme seinät valmiiksi, jotta kaivot saadaan varmasti asennettua oikeaan kohtaan. Ja kuten kuvissa näkyy, vesiputket on taivutettu jo niiden asennus vaiheessa menemään kaivojen reunojen luota. Näin putket eivät jää viemäreiden eteen tai muutakaan ikävää. Varausten tekemisestä kerroin päivityksessä ennen lattiavalua. Varaukset tulee tehdä mieluummin aina liian isoiksi, koska aukon täyttäminen betonilla on helppoa. Lisäksi on helpompi saada parempi lopputulos, kun työskentelytilaa on enemmän.

No sitten itse asennukseen:


Ensimmäiseksi pitää mitoittaa kaivot paikalleen. Otimme keskilinjan muuraamistani hyllyistä ja sen mukaan asetettiin kummankin kaivon pohja paikalleen.

Nyt kokeiltii molemmilla kaivoilla miten osuvat paikalleen sekä mitä rautoja tarvitsee katkaista kaivon alta.

Molemmilla kaivoilla tehtiin sama tarkistus sekä kokeiltiin miltä näyttäisi, jos kaivojen välissä olisi isompi rako. Todettiin, että jätetään kaivojen väliin niin pieni rako kuin suinkin mahdollista. Tuleehan kuitenkin kaivojen väliin kiinteää laattaosuuttakin. Aika tarkasti kaivon pohjasta saa katsottua, meinaan lähes koko teippialue on kaivon näkyvää pohjaa. Muualle tulee normaali vedeneristys ja laatta päälle. Teipin alla on syvennys, johon tulee Unidrain kaivon asennusrauta, johon laatat kiinnitetään liimalla. Sekä kuten alussa mainitsin, jokainen kaivon laatta on leikattava ja hiottava hyvin. Lopputulos kun ei anna armoa yhtään, kun perinteisiä laatoitusvirheitä ei saa piilotettua kaulusten ja saumalaastin alle.

Tämä tulee metallisen kaivon pohjan alapuolelle. Tämän muoviosan sisään tulee Unidrainin oma vesilukko. Kuvassa näkyvä tiiviste tulee tarkistaa, jotta se on kunnolla paikallaan. Se on ainut liitos putkiverkostossa, jota ei pääse niin sanotusti helposti korjaamaan. Kaikki muut osat saa vaihdettua ja huollettua helposti rossipohjan alla.


Kuvassa näkyy Mika rasvaavassa tiivistettä. Mikäli työmaalta ei löydy putkarin silikonia, on pesuaine Fairy myös hyvä hätäratkaisu. Olen myös joskus käynyt lainaamassa asunnon emännältä nokareen margariinia, jotta sain viemäriosat liitettyä. Rouva piti minua selvästi hulluna, kun tuli perässä seuraamaan mihin sitä margariinia laitan. Tärkein syy liukkarin käyttöön on, että tiivisteet pysyvät ehjänä paikallaan asennuksessa, sekä tietenkin osat menevät paljon paremmin paikalleen liukuvoiteen avulla. Suurimmat ongelmat syntyvät, kun liukkaria ei käytä ja tiiviste menee rikki/huonosti ja lopputulos on lähes satavarma vesivahinko. Ja kuten arvata saattaa, varmaan yksi eniten vitsiä heitetty aihe on putkarien vaseliini... Mutta silti ne tahtoo aina naurattaa uudestaan ja uudestaan, jos ei huumoria kestä on rakennusala väärä paikka sinulle. 

Tässä täytyy antaa pisteet Unidrainille! Muovinen kaivon pohja painettiin metalliosan pohjaan kiinni, metalliosassa oli molemmilla puolilla metalliset klipsit. Näiden avulla putki pysyy varmasti paikallaan, eikä pääse "tippumaan" ajan saatossa. Näitä metallisia klipsejä ei ollut ensimmäisissä Unidrain kaivoissa, eli kehitystyötä on tapahtunut.

Raudoitusverkko on poistettu vesilukon edestä ja samalla kaiverrettiin uretaani eristeeseen tarpeeksi iso kolo. Mieluummin liian iso kuin pieni, täytämme kuitenkin ylimääräisen alueen uretaanivaahdolla. Asentamista helpottaa huomattavasti kun on tilaa liikutella kaivoa paikallaan. 

Nyt laitettiin vesilukkojen pohjiin kiinni 75 mm viemäriputket. Periaatteessa tämänkin putken pystyy halutessa vaihtamaan jälkeempäin, ilman että suihkun vesieristeitä tarvitsee hajottaa. Tai mikäli haluaa mennä tarkistamaan kaivon kuivuuden tai mitä vaan alapuolelta. Tosin tietenkin putken irrotus alapohjassa on oma hommansa, se kuitenkin liimataan uretaanilla asennusreikää. Lisäksi koko putkisto on kiinni haponkestävillä kannakkeilla rossipohjassa. Teoriassa ainakin pääsee tarkastamaan ja mikä tärkeintä, mitään rikkomatta.

Viemärinputki reiästä alapohjan puolelle ja varmistetaan että kaivon saa kiinnitettyä sille merkityille paikoille vielä ennen kiinnitystä. Tämä on viimeinen paikka korjata mahdolliset kaadot kaivon kohdalla. Kun useamman kaivon asentaa, pitää ne olla samassa linjassa. Me käytimme tähän pitkää passia. Piti vaan nostaa se pois edestä, jotta porausreiät sai merkattua seinään.

Kun reiät on porattu, asetetaan niihin kaivojen mukana tulleet (ellen väärin muista mukana tuli 6 mm) kiinnitystulpat. Tuo 6 mm on muutenkin yleisin koko betonin pienkiinnikkeissä. Molemmat kaivot tuli viidellä kiinnikkeellä, tulpat lyötiin seinään rappauspinnan tasoon.

Sitten imuroidaan alue vielä kerran ennen pohjan kiinnitystä. On meinaan todella hankala imuroida peltilevyn alapuolelta jälkeenpäin.

Ruuvit kiinni ja kaivon pohjan reikä uretaanilla umpeen. Loput uretaanivaahdosta asennetaan alakautta, kun ylhäällä on tilaa on vain muutama sentti.

Sitten odotellaan hetki uretaanivaahdon nahoittumista. Eli ei täysin kovetu, mutta pinta kovettuu siten ettei uretaani sotke. Näin pieni uretaanialue on kovaa jo 30 minuutin kuluttua. Kun vartin päästä aloitimme työt, kerkesi uretaani olla jo täysin kovaa ennen kun valutyöt oli valmiit. Kuitenkin halusimme saada tämän saman päivän aikana tehtyä, näissä työmaavalaisimella tehdyistä töistä ei voi päätellä kellon aikaa. Tämä työ kuitenkin saatiin valmiiksi hiukan ennen ilta yhtätoista.

Muistakaa aina ennen valutöiden aloittamista tarkistaa vielä kerran kaikki korot ja suoruudet! Betonitöiden purkaminen on jälkeenpäin aika tuskallista...



Kuvassa näkyy kuinka käsi käy. Muurauskauhalla sai työnnettyä laastia hyvin kaivon alle. Betoniksi valitsimme saman tutun Weberin 6000, josta jo edellisessä paivityksessä mainitsin. Se kun on ylivoimainen tuossa kuivumisessa ja kovettumisessa. Tästä vaiheesta on vähän kuvia juuri tuon kovettumisen nopeuden takia, eipä ollut aikaa kuvailla. No työnjako oli selvä, minä vatkasin laastia kahdessa ämpärissä vuorotellen. Mika pääsi aina tyhjentämään samaan aikaan toisen ämpärin varausaukkoon. Nyt tullaan siihen asiaan, miksi varausaukko oli reilusti isompi kun Unidrain kaivot. Jälkivaluna on huomattavasti helpompi kaataa ja tökkiä isommasta aukosta betonia kaivon alle. Tämän kaivon alla kun ei saa olla "kopo"kohtia (eli ilmaa/aukkoja betonissa kaivon alla).  Koska varaus oli syvyyssuunnassa reilu 30 cm syvä, kaivon koko pohja-alue saatiin täyteen helposti.

Viimeisiä ämpäreitä viedään.

Kaivot paikallaan. Kuten kuvasta näkyy kaivot täyttää lähes koko seinän. Halusin käyttää standardimittoja kaivojen valinnassa, koska mittatilaus maksaa aina merkittävästi enemmän. Tosin niitä saa tarvittaessa tilattua Unidrainilta, joka on positiivinen juttu sinänsä, mikäli jossain kohteessa ei ole mahdollista tilata kaivoja standardikokojen mukaan. Kuvassa on kaksi 90 cm leveää kaivoa.

Lopputulos on 👌 En malttaisi odottaa että pääsisin laittamaan teille lukijoille kuvia valmiista kylppäristä. Meinaan nämä kaivot kruunaavat koko lopputuloksen ja tekevät tyylistä viimeistellyn.


Yhteenveto

Tämän vaiheen asennuksesta pyystyy myös suorittamaan niin sanottu kokenut amatöörirakentajakin. Kunhan passi ja korko "politiikka" on hyvin hallussa. Muistutan kuitenkin, että kaikki mitä betonista valetaan, niiden virheet maksavat merkittävästi enemmän kuin tekemällä vaikka kaiken kahteen kertaan ennen valua... Vaikka kaivojen metallit tuntuivat tukevilta, en usko että niitä saisi irroitettua enää ehjänä valun jälkeen.  Lattian korot ja suoruus pitää myös huomioida asennuksessa! Koska meille tulee lattiaan iso laatta (60cmx60cm), lattian suoruus on merkittävän iso osuus koko prosessissa. Laatoitus ei kerta kaikkiaan onnistu, jos heittoa on enemmän kuin milli/kaksi lattian matkalla. Täten lattian kaadot on mahdollisesti korjattava ennen laatoitusta, tämä siis tulee ottaa huomioon kaivon asennuksessa. Kuten meidänkin tapauksessa, koko pesuhuoneen ja saunan kaadot korjataan/parannellaan. Haluan tilaan kunnollisen kaadon, jotta saunan peseminen olisi helppoa ja kaikki likavedet tulisivat kunnolla suihkutilan puolelle, eikä jäisi lainehtimaan saunan puolelle. Joka tapauksessa suosittelen asennukseen kaveria, helpottaa työvaiheita merkittävästi. Etenkin jos valat kaivot paikalleen itse.


Mikko

2 kommenttia:

  1. Osaatko sanoa/oletko kuullut muiden ammattilaisten mielipiteitä siitä, onko vesivahinkoriski suurempi kun kaadot ovat seinää/nurkkaa päin (eli eristyksen heikoin kohta?)? Unidrainvaihtoehto olisi ulkonäöltään paras vaihtoehto omaankin taloon mutta mietityttää jos on yhtä turvallinen kuin perinteinen lattiakaivo. Kovasti näitä hehkutetaan, ettei ongelmia ole ollut kenelläkään, mutta mietityttää ettei vaan samanlainen muotivillitys kuin tasakatot aikoinaan...mahtaako tulla ongelmia myöhemmin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse en ole kuullut eikä omalle kohdalle ole osunut ongelma tapauksia. Kyseessä on kuitenkin enemmän oikeasta työjärjestyksestä ja toiminta tavoista. Kaivon sijainnilla ei sinäänsä ole merkitystä jos kaadot ja vedeneristeet on tehty oikein. Omasta mielestäni Unidrain kaivo on helpompi jopa vedeneristää kun perinteinen kaivo, tämä tosin vain minun mielipiteeni. Lisäksi Unidrain on niin pitkään ollut ”muotia” joten siitä olisi pitänyt jo löytyä niin sanotut suunnittelu virheet. Eli itse ainakin hyvinmielin uskallan suositella unidrainia, tosin hinta on omasta mielestäni vähän turhan kova... 🤔

      Mikko

      Poista