sunnuntai 25. joulukuuta 2016

Laatupalaveri Kastellin kanssa

Kävimme pitämässä laatupalaverin Kastellin kanssa jouluviikolla, jossa kävimme läpi haluamamme muutokset luonnoskuvien pohjalta. Muutoksia tuli taas pitkä liuta, joista kerron nyt teille. Selitän myös syyt ja selitykset muutoksille. Lisäsin vielä luonnoskuvat talosta kappaleiden väliin selkeyttämään selostusta.



Sisätilat

Keittiön saarekkeen ja kaapiston väliin jäävä tila oli piirretty luonnoskuviin 135 cm leveäksi. Muutimme sen leveydeksi 120 cm. Kerrostalokaksiossamme on 100 cm kaapistojen välissä ja jo se tuntui ihan hyvältä. Siihen kun lisää vielä 20 cm, on tila mielestämme riittävä. Haluamme olohuoneen mahdollisimman isoksi. Tuolla muutoksella keittiöstä ei tule ahtaan oloinen, koska tilat jakava saareke antaa keittiöön avaruutta.

Kodinhoitohuoneen ulko-oven viereen lisättiin pesuallas ja käsisuihku. Näin ollen ulkoa sisälle tultaessa saa esimerkiksi kuraiset kengät huuhtaistua. Kodinhoitohuoneen vessan ja käytävän ovien kätisyydet vaihdettiin. Näin ovet eivät pääse kolisemaan vastakkain niiden ollessa auki yhtäaikaa. Muutoksien avulla myös liikkuminen olohuoneen suunnasta kodinhoitohuoneeseen helpottuu. Pesuhuoneen ja saunan välinen ovi ja seinä poistettiin. Laitamme sen tilalle lasiseinän ja kokolasia olevan oven. Ainakin alustavien laskelmien mukaan koko lasiseinä tulee halvemmaksi kuin tavallinen seinä ja lasiovi. Lasiseinien käyttö saunatiloissa on yleistynyt niin paljon, että hinnat ovat tippuneet. Vielä muutama vuosi takaperin hinnat olivat kaksinkertaiset.




Ikkunat


Ikkunoissa muutoksia tuli lähes kaikkiin ruutuihin. Kaikki makuuhuoneen ikkunat muutettiin yhteneväiseksi Mh kakkosen kanssa, mutta 140 cm korkeiksi. Luonnoskuviin oli piirretty Mh ykköseen 2,2 metriä korkea ikkuna, mutta emme tykänneet siitä. Makuuhuoneiden puoleinen pääty on naapureihin päin ja siksi teimme muutoksia ikkunoihin. Tuollainen ikkuna olisi ihana makuuhuoneessa, jos maisema olisi esimerkiksi metsään päin. Ikkunamuutoksilla saimme mielestämme paljon luonnonvaloa makuuhuoneisiin. Ainut makuuhuoneen ikkuna jota ei muutettu oli etelään päin oleva korkea ikkuna Mh kolmosessa. Ikkunan ansiosta eteläinen julkisivu näyttää mielestämme huomattavasti tasapainoisemmalta.

Olohuoneen ikkunoihin tuli myös aika paljon muutoksia. Olohuoneen eteläsivun vasemmanpuoleista ikkunaa suurennettiin ja laitettiin se samankorkuiseksi muiden olohuoneen ikkunoiden kanssa. Sisäpuolelta katsottuna siis kaikki ikkunat alkavat 30 cm lattiasta ja päättyvät 50 cm katosta. Korkeutta ikkunoille tulee siis 2,2 metriä. Tämä lisää tilan näyttävyyttä, koska huonekorkeus olohuoneessa tulee olemaan kolme metriä. Olohuoneen länsipuolen tuplaikkunoita levennettiin myös. Ajattelimme ensiksi isätä siihen kolmannen samanlevyisen ikkunan, mutta ikkunoiden leventäminen tulee huomattavasti halvemmaksi kuin yhden ikkunan lisääminen. Siispä päädyimme tähän ratkaisuun. Kastellilla ikkunoiden leventäminen on näppärää. Leventäminen maksaa noin 30 €/10 cm. Eli 100 cm korkean ikkunan saa 140 cm korkeaksi 120 € per ruutu. Muutaman kymmenen senttimetrin muutos ikkunan pinta-alaan suunnitteluvaiheessa tekee kustannuksia vain muutamia satasia. Muutoksien avulla saa näyttävyyttä ja ennen kaikke lisää luonnonvaloa, mitä me haluttiin makuuhuoneisiinkin. 

Keittiön ikkunaa levennettiin 10 cm per puoli eli yhteensä 20 cm. Tämänkin ikkunan muutos maksoi vain 60 euroa. Jokaiseen ikkunaan lisättiin sälekaihtimet. Niille jää nyt hinnaksi muutama euro per ikkuna. Jälkitoimituksena puhutaan useista kympeistä per ikkuna.



Ulkoasu


Sisäänkäynnin molemmille puolille lisättiin tolpat, luonnoskuvassa oli vain yksi tolppa keskellä juuri ulko-oven kohdalla. Näin saadaan kulkusuunta suoraan päädystä. Paneelikorostukset poistettiin etelä- ja itäpuolelta. Korostukset tulevat siis vain pohjois- ja länsiseinille. Tämä siksi, koska nämä seinät ovat talon näyttävimmät ja näkyvimmät seinät ja kuningaspaneeli on kallis materiaali. Kaava myöskin määrittää talon rapattavaksi, joten rappaustakin pitää siis näkyä. Haluamme paneeliyksityiskohdilla taloon uniikkia vaikutelmaa. Luonnoskuviin oli piirretty kapeaa paneelia, lupakuviin tulee 312 mm korkeaa paneelia.

Laatupalaverissa lyötiin lukkoon myös värit. Sokkelista tulee betonin harmaa, talon rappauksesta tulee vaalean harmaa, paneelista ja pääovesta tulee tummanharmaat, ikkunan karmeista tulee valkoiset, kattopelleistä ja kouruista tulee tumman harmaat. Lupakuviin ei piirretä suurempaa terassia, vaan mennään alkuperäisen mukaan. Pyydämme isoon terassiin luvat, sitten kun sen rakentaminen on ajankohtaista. En ole myöskään vielä tarkalleen päättänyt millaisen haluan tehdä. Suunnitelmissa on tällä hetkellä tehdä 10 metriä pitkä ja neljä metriä leveä eli noin 40 neliön terassi. Palju olisi tarkoitus upottaa terassin luoteiskulmaan. Myöhemmin olisi myös ihana saada osittain katettu, lasitettu terassi. Nämä kannattaa tehdä vasta talon lopputarkastusten jälkeen, jotta Vantaalla selviää pelkällä toimenpideilmoituksella. 




Piha


Valitettavasti alueen kaava määrää autotallin. Itse olisin mieluummin halunnut rakentaa autokatoksen, joka olisi pystynyt joskus halutessaan muuttamaan vaikka lämpimäksi talliksi. Näin olisin saanut rakennusvaiheessa säästettyä tärkeitä euroa muihin kiireellisimpiin kohteisiin. Kysyin alueen arkkitehdiltä saisinko jättää tallin rakemtamisen toistaiseksi. Vastaus oli: "Toki siitä voi hakea vähäistä poikkeamista rakennusluvan yhteydessä, jos ajatus on toteuttaa talli myöhemmin". Eli piirrämme asemakaavaan autotallin oletetun sijainnin, mutta emme rakenna sitä ennen kuin talo on valmis. Siinä vaiheessa, jos rahaa riittää, voi tehdä vaikka lämpimän varaston tallin yhteyteen. 

Jonkun mielestä osa muutoksista saattaa kuulostaa pilkun viilaamiselta, mutta sitä rakentaminen on. Jokainen seinän kulma ja ovi on mietittävä läpi suunnitteluvaiheessa, näin tulee rakennusvaiheessa vähemmän yllätyksiä vastaan ja talosta saa oikeasti toimivan ja käytännöllisen. Ovesta kerran kulkeminen ei juuri vaikuta kenenkään elämään, mutta kun kuljet ovesta joka aukeaa väärään suuntaan kymmieä kertoja päivässä, voi tilanne olla ihan eri. Itse työmaallakin aina kuvittelen päässäni "käveleväni" valmiissa asunnoossa. Näin kuvat jää paremmin mieleen sekä puutteet ja virheet huomaa helpommin.


Mikko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti