keskiviikko 7. joulukuuta 2016

Velkavankeus

Saatiin viime viikolla sovittua pankin ja Skanskan (tontin myyjän) kanssa kalenterista aika papereiden tekoa varten. Meidän oma pankki kun on reilun kahden tunnin ajomatkan päässä, sovittiin treffit Helsingin Mikonkadun Osuuspankissa. Varaaminen sujui helposti ja Skanska lupasi maksaa kaupanvahvistajan vahvistuspalkkion, mikäli hoidamme kaikki "järjestelyt" ja kaupanvahvistajan paikalle. Yleensä myyjä ja ostaja maksavat palkkion puoliksi.

Jotain positiivista siis viimeviikkoon. Oltiin koko perhe viime viikko sängyn pohjalla flunssaa potemassa. Saimme onneksi hoidettua kaksi kärpästä samalla iskulla; laina- ja tontinostopapereiden kirjoittamisen yhdellä käynnillä.Lainapapereiden täyttö sujui muutamassa minuutissa. Korot, lainan vakuudet ja vakuutukset oli sovittu etukäteen ja oltiin tutustuttu papereihin nettipankissa ennen käyntiä. Vinkkinä muille, koroista pystyy neuvottelemaan pankkien kanssa, ainakin jos palvelu pelaa hyvin. Mieluummin he pitävät asiakkaan seuraavat 25 vuotta, kun menettävät sen muutaman hassun prosentin desimaalin takia. Tosin tämä muutama desimaalikin tekee ainakin meidän lainassa useita satoja euroja vuodessa.

Tontinosto oli heti perään viereisessä huoneessa, johon Skanskan myyjä Mikko Parviainen tuli mukaan. Hänen kanssa juttu luisti hyvin ja paperit oli nopeasti täytetty. Osuuspankin työntekijä kävi siirtämässä tontin ostosumman lainatililtä Skanskalle. Me päästiin lähtemään ja Parviainen jäi maksamaan kaupanvahvistajalle palkkiotaan. Koko pankissa käyntiin meni aikaa tunnin verran, juuri se mikä oli varattu. Fiilis oli aika outo, eipä ole koskaan aiemmin moisia summia lainaa tullut otettua. Nyt ollaan sitten naimisissa, tosin tässä liitossa on kolmaskin osapuoli.Käytiin vielä ennen kotimatkaa syömässä Vapianossa. Voin kyllä lämpimästi suositella. Pasta oli hyvää ja maukasta ja oli kiva seurata annoksen valmistumista. Myös perheen pienimmäiselle maistui. 


Mari

2 kommenttia:

 1. Hei

  Millaisen lainan otitte? 12 kk euribor + pankin marginaali? Me kävimme Joulukuussa kysymässä 200 000 € rakennuslainaa pankista ja lupasivat 12 kk euriborin + 0,65 marginaali. Lisäksi kiinnostaa teidän tontin hinta ja talon budjetti.

  Koska olet tehnyt tästä blogista hyvinkin avoimen rakennustekniikan ja tavarantoimittajien osalta niin toivoisin, että raha-asioistakin voisit valaista rakennushankkeeseen ryhtyviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 300k€ lainan otimme siitä tonttiin meni 84k€+sivukulut. Korko oli kokonaisuudessaan karvan yli 1% kaikkineen, korko katto 2,5% mukaan laskettuna. (12kk Euribor) Talon valmistuttua kilpailutamme lainan uudestaan, talo kun toimii vakuutena paremmin näin myös pankin tarjoukset mahdollisesti paremmat.

   Tarkkoja summia en ole uskaltanut blogissa julkaista eri osa alueista. Olen kuitenkin kertonut sähköpostilla kyselijöille tarkempi tietoja budjetistamme ja kustannuksista. En halua luoda rakentamisesta väärää kuvaa etenkin sen hinnoista, kun itse teen kaiken säästän todella pitkän pennin. Itselläni kun työpaikkoihin ei rahaa kulu, minulle maksaa vain tarvikkeet. Suurin osa lukijoistani ei pysty yhtä hyvään ”omavaraisuuteen” joten tarkat summat olisi heidän kohdalla vain harhaan johtavia. Jos bloggaaja kertoo jonkun maksavan summan X pitää se oikeasti olla kaikille mahdollinen sillä hinnalla. En halua lukijoitani johtaa pulaa heille sopimattoman budjetin takia, kun heiltä puuttui laskuista timpurin 45h/€ laskutus kokonaan. Nimimerkillä näitä tapauksia on nähty, kaikki pankkivirkailijat kun ei osaa arvioida todellista kustannusta. Lisäksi rakentajista lähes kaikki arvioi oman työmäärään reilusti yläkanttiin budjetissa.

   Haluan kuitenkin kertoa kaikki yksityiskohdat niin tarkasti kuin pystyn ja tuomaan rakentamisen ammattilaisen näkemyksen mukaan. Suunnitelmissa olisi talon valmistuttua tehdä muuta listaus omakotitalo rakentajille. Hyvä ottaa huomioon lista ja vinkit budjetissa pysymiseen yms. Niille kun tuntuu olevan kovasti kysyntää :) laita ihmeessä @ viestiä niin katsotaan budjetteja tarkemmin 💪

   Mikko

   Poista