Päästiin viimein hakemaan rakennuslupia. Maanantaina saatiin sähköpostiin energiaselvitys, joka oli viimeinen puuttuva osa rakennusluvan hakemisessa. Jokainen uusi rakennus vaatii energiatodistuksen ennen rakennusluvan hakua. Nykyään se vaaditaan lähes kaikissa vanhoissakin taloissa. Talojen energiatodistusten tutuin osa näyttää samalta kuin esimerkiksi tietokoneiden tai pyykinpesukoneiden kyljessä oleva tarra.
Energiatodistuksen paras teholuokka on A, joka on käytännössä todella vaikea saavuttaa. Ei mahdoton. Omana unelmana olisi rakentaa joskus nollaenergiatalo Suomeen. No, katsotaan tätä sitten joskus kun rahoitus on kunnossa... Huonoin mahdollinen luokitus on G. Tässä lainaus Movitan sivuilta: "Tällä hetkellä rakennettavat rakentamismääräysten mukaiset uudet pientalot sijoittuvat luokkaan C. Uudemmalle olemassa olevalle pientalolle luokka D tai E on ihan tavanomaista, vanhemmilla taloilla luokka voi olla E-G. Luokitukseen on mahdollista vaikuttaa esimerkiksi talon lämmöneristystä parantamalla, ilmanvaihdon lämmön talteenotolla tai uusiutuvan energian käytöllä."
Energiatodistuksemme :) |
Meidän energiatehokkuuden suurin vaikuttava tekijä on maalämpö lattialämmöllä ja koneellinen ilmanvaihto lämmöntalteenotolla. Helpoin keino olisi lisätä enemmän villaa seiniin ja kattoon, mutta aina jossain vaiheessa tulee järki vastaan. Loputonta hyötyä eristeen lisäämisestä ei saa, päin vastoin. Väärin suunniteltu/liiallinen eristeen määrä voi tuoda kastepisteen eristeen sisälle ja näin tuoda myöhemmin homeongelmia. Tosin nämä pystyy myös estämään käyttämällä homehtumatonta eristettä, esim. Finnfoamia. Ehkä vielä joskus talo tulee eristettyä kokonaan sillä.
Kuten yllä olevassa kuvassa näkyy, ollaan A-luokasta aika kaukana. Ollaan kyllä enemmän kuin tyytyväisiä tehokkuusluokkaan. Tosin kokonais energiankulutus voi muuttua tässä tapauksessa jopa hiukan parempaan suuntaan, kun talo on valmis. Valmiiseen asuntoon tehdään painekoe, josta saadaan tarkka ilmanvuotoluku. Energiankulutus selviää varmasti viimeistään silloin kun päästään itse muuttamaan sisään. Takkaa tulee varmasti todella vähän käytettyä, koska ei omisteta omaa metsää. Tosin appiukon polttopuupinoista sitä löytyy. Tuskin hän edes huomaa, jos käy sieltä paljun lämmityspuut varastamassa ;) Hehe.
Mikko
Ihan mielenkiintoisia nämä energiatodistuslaskelmat. Kun me haettiin rakennuslupaa, niin lupahakemuksen liitteeksi tuli siihen aikaan sellainen vihreän sävyinen energiatodistus. Meidän talon energialuokitus oli siinä "A"-luokka. Kun sitten pidettiin muuttotarkastus, E-todistusta piti päivittää, laskentasäännöt olivat muuttuneet, niin kuin oli muuttunut Energiatodistuksen ulkoasukin (se oli nyt sinertävän sävyinen). Ja siinä uudemmassa laskentamallissa meidän talon energialuokaksi tuli "D". Ja molemmat laskelmat tehtiin aikana, jolloin talossa ei oltu vielä edes asuttu yhtään päivää.
VastaaPoistaSitten kun asumaan muutettiin, niin talo kuluttikin noin 20% vähemmän mitä sen laskelmien mukaan olisi pitänyt kuluttaa. Tietysti nykyajan lauhat talvet ovat osasyy mataliin kulutuksiin. Että jos vielä joskus tulisi "kunnon talvi"; niin ehkä sitä kulutusta sitten alkaisi olemaan.
Saattaa muuten teilläkin (jos kerran tulee maalämpötalo ja vielä polttopuitakin käytetään?) niin ostosähkön määrä taitaa jäädä hyvän matkaa alle 10000 kWh vuodessa? Meillä eka vuosi asuttiin suorasähköllä. Sähköä kului 16600 kWh. Toisena vuotena tuli ilmavesilämpöpumppu. Ja silloin sähköä kului 13200 kWh/vuosi. Lisäksi polttopuita menee noin 5 pinokuutiota vuodessa (ja niistä saadaan lämpöä talteen oletettavasti noin 5000 kWh). Lämpimiä neliöitä meillä on 241m2.
Juu, uudempi energiatodistusmalli tuli muistaakseni voimaan 2013. Vanhemman mallinen energiatodistus suosi enemmän iso neljösiä asuntoja, käytännössä kaikki yli 200m2 kokoiset omakotitalot oli aina A luokkaa. Ja muutenkin säädökset tiukentui. Onneksi tuo laskettu kokonaiskulutus/neljöäkohti energiankulutus kertoo asunnosta enemmän kun pelkkä kirjain. Tosin on tuo ihan hyvä käytäntö että E-todistus pitää olla ennen rakentamista, ei tule yllätyksenä energiankulutus ja vielä on mahdollista lisätä villaa tai muuten parantaa eristystä.
PoistaKun energiatodistuksemme joutuu päivittämään vielä ennen muuttoa, niin voisi sen julkasta vaikka blogissa kokonaisuudessaan. Siellä on jokaisen rakenteen minimi U-arvot yms.
Olisi kyllä mukavaa jos pääsisimme tuon maagisen 10000kWh ostosähkön alapuolelle. Leudot talvet on ainakin viime vuosina ollut omakotitaloasujien onni :) Mukavampi yllätys se aina olisi jos kulutus olisi niinkuin teillä 20% vähemmän kuin laskettu. Jos ei muuten päästä energiankulutuksessa asiallisiin lukemiin, pitää mennä varastaa appiukolta enemmän polttopuita ;)
Mikko
Meilläkin oli suunnitteluvaiheessa talo merkitty C-luokkaan, mutta mittausten mukaan vaihtui kuitenkin B-luokkaan joka oli positiivinen yllätys. :) Kyllä tiiviillä ja laadukkaalla rakentamisella on siis myös osuutta asiaan :)
VastaaPoistaMeillä tuskin nousee mittauksissa energialuokka. Kuitenkin uskon että neljöäkohden laskettu kulutus tulee pienemmäksi. Rossipohja eristeet kun ovat järeempiä mitä alkuperäisissä laskennassa on käytetty. Tuo energialuokan nousu on varmasti mukava yllätys, asunnon arvo myös nousee sillä samalla lyömällä.
PoistaJa kyllä olet aivan oikeassa tiivis rakentaminen ja laadukkaat materiaalit, sekä eritoten hyvä IV-laitteiston merkitys on suuri. :)