keskiviikko 11. lokakuuta 2017

Miksi maalämpö ja millä pumpulla?


Valitsimme siis talomme lämmityslähteeksi maalämmön. Tästä on ollut mainintaa jo aiemmin blogissa. Käyn nyt kuitenkin läpi tarkemmat syyt valintaa ajatellen. Kerron myös miksi maalämpöpumpun malli vaihtui alkuperäisestä, merkki tosin pysyi samana. Eli valintamme oli NIBE. Tämä on tehty markkinointiyhteistyössä NIBEn kanssa. 

Asennuksen kustannukset


Ensinnäkin maalämpö on lämmitysmuodoista varmasti kallein hankinnan osalta. Sitä faktaa on hankala kierrellä tai kaarrella. Tosin, mikäli rakennusvaiheessa maalämpö otetaan taloon on se huomattavasti halvempaa kuin jälkikäteen asennettuna. Pienempiin omakotitaloihin maalämmön voi saada rakennusvaiheessa jo reululla 10 000 eurolla. Isompien omakotitalojen maalämmön hinnat vaihtelevat 15 000 ja 20 000 euron välillä. Karkeasti voisi sanoa, että mikäli taloon asennetaan maalämpö jälkeenpäin, maksaa se vähintään 30% enemmän verrattuna uuteen taloon. Maalämmön kiertoputket on helppo asentaa taloon kun kaivikone on jo valmiiksi paikalla perustustöissä eikä läpivientejä tarvitse porailla jälkikäteen. Vanhan lämmitysjärjestelmän poisto tai sen rinnalle kytketty maalämpöpumppu aiheuttaa lisäkustannuksia verrattuna uuteen taloon.

Kustannukset syntyvät käytännössä kolmesta osa-alueesta; maalämpöpumpun hinnasta, maalämpökaivon porauksesta sekä tietenkin asennuskustannuksista. Karkeasti sanottuna hintojen jakautumisesta, pumpun hinta on noin puolet kokonaissummasta, lämpökaivon poraus 30 % ja asennus uudiskohteissa 20 %. Kilpailutuksessa hintaerot voivat olla hurjia, joten suosittelen jälleen käyttämään tätä nyrkkisääntönä. Tarjousta kannattaa pyytää vähintään kuudelta eri toimijalta ja tehdä valinta vasta, kun on saanut tarjouksen vähintään kolmelta. Näin tiedät paikallisen todellisen hintatason, etkä maksa turhasta.

Bildarkiv
Kuva Niben sivuilta.

Maalämmön käyttökustannukset 


Nyrkkisääntönä; mitä isompi talo, sitä halvempaa sen lämmitys maalämmöllä on. Mitä enemmän maalämmöstä otetaan "tehoja", sitä edullisempaa sen käyttäminen on. Verrattuna esimerkiksi suorasähköön tai öljyyn. Tämän takia maalämpö on erittäin kannattavaa asentaa myös rintamamiestaloihin. koska siellä lämpöenergian kulutus on reilusti isompaa kuin nykyaikaisessa samankokoisessa omakotitalossa. Syy tähän on ihan puhdas eristevaatimusten parantuminen vuosien varrella. Kuitenkin maalämpö on edullisin keino lämmittää taloa. Tämä olikin meille se tärkein syy maalämpöä valitessa. Unelma tavoite on saada talon sähkölaskut 50 euron luokkaan kuukaudessa. Sen ei pitäisi ainakaan teoriassa olla mahdotonta. Tärkeintä on kuitenkin saada kustannukset pysymään tulevaisuudessakin tasaisina, eikä sähkön hinnan nousu vaikuta asumisen hintaan niin merkittävästi. Suorasähkötalo kuluttaa energiaa lämmitykseen keskimäärin kolme kertaa enemmän kuin maalämmöllä varustetussa talossa. Pienissä omakotitaloissa ja matalaenergiataloissa maalämpö maksaa itsensä takaisin keskimäärin reilussa kymmenessä vuodessa. Isommissa taloissa takaisinmaksuaika on merkittävästi lyhempi.

Ekologisuus ja toimintavarmuus


Koska maaperästä saadaan "ilmaista" sinne varautunutta lämpöä talteen, on se ekologisesti erittäin kannattavaa. Maalämpöpumpulla otetaan siis maahan ja vesistöihin varautunutta auringon energiaa talteen. Maalämpöputket voidaan asentaa vesistöihin, peltojen pintamaan alle sekä tietenkin perinteisesti poraamalla peruskallioon syvälämpökaivon reikä. Mikäli putkisto asennetaan veteen tai maahan noin metrin syvyyteen, pitää putkistoa olla merkittävästi enemmän. Mikäli pystyputkiston syvyytenä 150 metriä riittää taloon, vaatii se vaakaputkistona merkittävästi enemmän, noin 500 metrin luokkaa. Mikäli omistaa rantatontin tai peltoa on vaakaputkiston asennus merkittävästi halvempaa. Taajamien nykyisiin omakotitalotontteihin vaakaputkisto ei yleensä mahdu. Suorasähkölämmitteiseen taloon verrattuna CO2-päästöjä syntyy kolme kertaa vähemmän. Löysin netistä jonkun vanhan artikkelin vuodelta 2008, jossa kerrottiin lämpöpumppujen käytön säästävän hiilidioksidipäästöjä vuositasolla 100 000 auton verran (Suomen Lämpäpumppuyhdistys SULPU). Vaikka artikkeli on jo vanha, kertoo se kuitenkin vertailuarvoja maalämmön hiilijalanjäljestä.


Maalämpöpumppujen toimintavarmuus on vähintäänkin hyvä. Keskimmääräisesti koneille voi laskea 15-20 vuoden käyttöiän. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että koko maalämpöpumppu tarvitsisi vaihtaa 20 vuoden välein, vaan pienillä huolloilla saadaan kasvatettua sen käyttöikää. Mikäli pumppu pitäisi vaihtaa, ei maalämmön reikää tarvitse porata uudelleen tai vaihtaa putkistoa. Niiden käyttöikä on vähintään yhtä pitkä kuin talonkin. Maalämmöllä ei pelkästään saada aikaiseksi lämpöä, vaan sitä voidaan käyttää kesällä myös asunnon viilennystä varten. 

Maalämpöpumpun valinta


Meidän taloon suunniteltiin alunperin perinteistä NIBE 6 kW lämpöpumppua, jonka toimintaperiaatte on ON/OFF. Silloin jos koneessa ei ole invertteri voimanlähdettä, teho on koko ajan koneen maksimiteko X. Eli kone käynnistyy aina tarvittaessa ja on päällä kunnes lämminvesivaraaja ja lattialämmitys on säädetyissä arvoissa. Tämän jälkeen kone sammuu ja käynnistyy jälleen kun lämpö laskee rajojen alapuolelle. Näissää laitteissa koneen tehon miettiminen pitää jättää täysin ammattilaisille! Liian pieni kone huutaa koko ajan ja näin kuluttaa hyötysuhteeseensa nähden tuhottomasti sähköä. Sekä liian tehokas kone on päällä aina kerrallaan muutamia minutteja, tämä taas kuluttaa konetta tarpeettoman paljon ja laskee merkittävästi sen käyttöikää. Tämän takia koneen tehon valinnassa kannattaa ja pitää luottaa alan ammattilaisiin, itse säätämisellä saa varmasti isommat kustannukset mitä säästöt.

Sitten se toinen mallityyppi, jonka olemassaolosta en tiennyt mitään puolivuotta takaperin. No etsivä löytää ja loputon tiedonjano opettaa taas paljon uutta. Vaikka kyseiset asiat eivät liity omaan alaan suoranaisesti, on tiedonnälkä kova kaikkea rakentamiseen liittyvää kohtaan. Kyseessä siis invertteri toimiset maalämpöpumput. Ne eivät ole ON/OFF- mallia, vaan ovat päällä kokoajan. Tämä pidentää laitteen käyttöikää. Invertteriohjatttu kompressori säätää itsekseen laitteen tehoa tarpeen mukaan, näin energiaa ei mene yhtään hukkaan. Meille tuleva NIBE F 1255-6 malli on teholtaan 1,5-6 kW, eli lämmitystehon maksimi on sama mitä alunperin suunnitellussa koneessa. Kuten muissakin harkitsemissammme pumpuissa, tässäkin on 180 litran lämminvesivaraaja, jonka pitäisi helposti riittää meidän kokoiselle perheelle. Lapsuudenkodissani oli vain 100 litran lämminvesivaraaja (talossa asui kuusi lasta vanhempien lisäksi). Mikäli varaajan koko ei riittäisi talossamme jostain kumman syystä, voi siihen kytkeä lisävaraajan. Jätin tekniseen tilaan tarkoituksella reilusti tilaa, jotta sen käyttö olisi mahdollisimman monipuolista. Se toimii pienenä varastona, mutta siinä on tilaa huoltaa tekniikkaa ja koneita.

Kuva NIBEn sivuilta valitsemastamme NIBE F1255-6 maalämpöpumpusta.

Rehellinen syy paremman mallin valitsemiseen meidän kohdalla oli älylaitteet. Meidän talon varustelutaso on merkittävästi parempi mitä oli alunperin suunniteltu rakennettavaksi. Joten maalämmön kohdallakin mietimme voisiko sitäkin ohjata puhelimella. Aivan kuten meidän iv-konetta ja monihuonejärjestelmää. Tuntuisi kuitenkin hassulta, että kaikki muut laitteet olisi mallia "astetta parempaa" mutta maalämmön kohdalla oltaisiin otettu alunperin perusmalli. Pieni hinnannousu tähän rakentamisen konkurssiin ei enää paljoa tunnu. Tällä ratkaisulla saadaan kuitenkin onneksi merkittäviä hyötyjä. Jos jälkeenpäin haluaa vielä parempaa tekniikkaa, pitää vaihtaa koko kone.

Tässä NIBE F1255-6 mallissa on vakiona NIBE Uplink -internetyhteys, joka mahdollistaa  koneen seuraamisen ja ohjaamisen mistäpäin maailmaa tahansa. Mikäli muistaa Kanarian saarilla ettei kytkenyt maalämpöä lomatilaan, voi sen tehdä rantatuolilla istuessa. Koneen saa ohjelmoitua käyttämään niin sanottua pörssisähköä puhelinta apuna käyttäen. Sillä saadaan lämmityskustannuksiin maksimaalinen säästö. Kun kone käyttää energiaa muutenkin vain tarpeellisen määrän verran, ei energiaa kulu turhaan konetta sammuttaessa ja käynnistettäessä. Speksejä kun tarkatelee ei ihme että kyseinen pumppu on pohjolan myydyin.

Yhteenveto


Pidemmän päälle maalämpö on aina kannattava investointi. Mikäli edes suunnittelee asunnon myyntiä  tulevaisuudessa, näkyy maalämmön hinta suoraan asunnon arvossa. Ihan kaikkein pienimmissä taloissa maalämmön takaisinmaksuaika on todella pitkä, eikä se silloin ole välttämättä se paras ratkaisu. Meidän kohdalla, reilun 100 neliön talossa, maalämpö laskettiin kaikkein halvimmaksi vaihtoehdoksi. 

Talon lämmitysjärjestelmä on talon sydän ja näin talon tärkeimpiä elementtejä. Päättäkää se siis huolella!

Mikko

4 kommenttia:

  1. Maalämpö oli meilläkin vaihtoehtona, koska lämmityspinta alaa on yli 170m2, mutta kun päädyimme panostamaan rakenteisiin ja niiden eristyksiin, tippui maalämpö kannattamattomana pois laskuista. Takaisinmaksuaika olisi ollut lähes 150vuotta, ilman että huomioon otettiin 10-15 vuoden välein tehtäviä huoltoja. Eli lämmitysmuotoa valitessa ei kannata tuijottaa pelkästään siihen, millä teholla lämmitysjärjestelmä tuottaa, vaan myös sitä paljonko talo vaatii sitä lämpöä. Ja nimenomaan näiden korrelaatiolla sitten tehdä päätöksiä parhaasta lämmitysjärjestelmästä. Takaisinmaksuaika on tosiaan myös hyvin olennainen seikka valintaa tehdessä, sekä se, mistä kaikesta muusta lämpöä tulee ja miten paljon.
    Nuo Niben pumput on hyviä, mutta niiden säätämiseen kannattaa ottaa joku joka oikeasti ne tuntee. Säädöissä nimittäin voi mennä äkkiä mönkään ja paras teho jää saamatta. Ottakaa myös hyvät ja tarkat termostaatit niin saatte parhaimman hyödyn!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyviä pointteja, lämmitysjärjestelmä on aina valittava huolella jotta se on taloon sopiva. On myös otettava takaisin maksun lisäksi huomioon lämpimän käyttöveden lämmitys. Meillä lämpöpumput asennuksen tulee tekemään alan ammattilainen, itselleni (ja kavereilleni) jää jäljelle vain koneen paikalleen laitto. Yksin kun ei 220kg konetta helposti tekniseen tilaan nosta...😂 Ammattilaiselle jää ihan vakuutus asioista johtuen kaikki kytkentä ja säätö työt. Itse kun niistä ymmärtää vain periaatteet... pitää sitä talon rakentamisessa jotain osa-alueita antaa jonkun muunkin tehdä. 😂 Ei työvaiheet silti tekemällä talossa lopu 😎🔨 Uuteen taloon maalämpö on kuitenkin suhteellisen halpaa asentaa, meillä kilpailutuksen jälkeen kun hinnat jäi todella paljon suunniteltua pienemmiksi. Tosin osittain johtunee itse tehdyn työn määrästä, joten takaisin maksu aika talossamme on uskoakseni 10 vuoden luokkaa, ellei jopa nopeampi. Ainoat ulkopuolisten laskut on poraus, maalämpöpumppu ja kytkentä. 😜

      Mikko

      Poista
  2. Meillä meni kaukolämpötalossa satasen edestä sähköä kuussa kesät talvet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on hyvä lukema👍 Meillä ei edes kaukolämpöä olisi ollut saatavilla, Maalämmöllä yritetään pääsystä alle 50€kk, todellisuus näkyy vasta ku ollaan päästy asumaan.

      Poista