tiistai 24. lokakuuta 2017

Kittiä, lastoja ja maalia


Kun kittaushommat ovat alkaneet työmailla, olen normaalisti poistunut vähin äänin takavasemmalle. Nimittäin ne hommat ei todellakaan kuulu omiin mielipuuhiini. Nyt kun taloa rakennetaan itselle, ei omatunto salli myydä urakkaa muille. Onneksi sain entisen työkaverin auttamaan ylitasoituksessa ja nauhoitustöissä. Homma hoitui meinaan kahden miehen voimin hemmetisti nopeammin. Tai no kaverini oli minua yli kaksikertaa nopeampi, eli oliko se sitten "kolmenkertaisella nopeudella"? Hänellä on aikoinaan ollut oma yrityskin, mikä on tehnyt vallan tasoitus ja maalaustöitä.

No mennään itse asiaan, eli siihen työn tekemiseen. Kittaus aloitettiin makuuhuoneista, koska ne oli valmiiksi tyhjänä tavarasta. Siellä oli viimeksi asennettu levyjä kattoon levyhissin avulla ja levyhissi vaatii lähes tyhjät lattiat.

Päämaakuuhuone ennen tasoitusten alottamista.

Saumanauhoitukseen pitää aina käyttää siihen tarkoitettua tasoitetta. Saumatasoitteessa on liimaominaisuudet ja se myös joustaa. Ja mikä tärkeintä, siinä on erittäin pieni kutistuvuus. 

Käydään karkeasti läpi nauhoituksen työvaiheet:

  1. Ensiksi nauhoitettava alue täytetään saumoitustasoitteella. Itse käytin Teknos saumatasoite J:tä. Jokainen levysauma tulee siis nauhoittaa. Gyprocin reunaohenne täytetään reilulla kerroksella siten, ettei sinne jää yhtään ilmakuplia. Lastan leveys on oltava vähintää 25 cm, jotta se ylettyy hyvin levyn ohennusreunojen yli.
  2. Tämän jälkeen otetaan kartonkisaumanauharulla käteen ja asetetaan nauha levysauman päälle. Nauha laitetaan ylhäältä alaspäin.
  3. Nauha katkaistaan asettamalla lasta lattianrajaan pitämällä nauhaa tiukasti seinässä ja nauha nykäistään poikki lastaa vasten. Näin leikattuna nauha on aina oikean mittainen.
  4. Seuraavaksi lastalla pyyhkäistään pois ylimääräiset saumatasoitteet ja levitetään ne nauhan päälle. Näin saadaan kartonkinauha uppoamaan tarpeeksi "syvälle", ettei se jää liian pintaan. Nauhan päälle on saatava tasainen, ohut kerros. Oikean ammattilaisen jälkeen ei välttämättä tarvitse edes ylitasoittaa pintoja.
Kuulostaako helpolta, varmasti! Ja se myös näyttää helpolta ammattilaisen tekemänä. Tässä hyvä video YouTubesta, jossa näkee nauhoituksen ammattimiehen silmin.


On se maagista katsoa miten oikea tasotusammattilainen tekee töitä. Kyseisessä videossa ammattilainen nauhoittaa makuuhuoneen kokoiseen huoneeseen reilussa 12 minuutissa. Ja kyllä, jos tulevaisuudessa vielä rakennan, ulkoistan varmasti kyseisen työvaiheen ammattilaisille.

Mikäli jossain levyssä on liian iso rako (enemmäin kun 1-2 mm), rako täytetään uretaanilla, Uretaanivaahdon kuivuttua ylimääräiset leikataan pois terävällä mattoveitsellä ja sauma nauhoitetaan normaalisti. Huomatkaa aina kun levy vaihtuu toiseen, eikä levyssä ole reunaohennusta, pitää reuna viistää mattopuukolla. Näin rakoon saa tarvittavan määrän kittiä ja nauhan saa pysymään kunnolla, eikä saumat halkeile niin helposti.

Juhan talkooavusta oli uskomattoman paljon apua. Tässä hän nauhoittaa makuuhuoneen kattoa.
Päämakuuhuone nauhoitettuna ja ruuvinkannat kitattuna.

Ruuvinkantoihin käytin pehmeämmin hiottavaa tasoitetta, Weberin LR+ pintatasoitetta. Tasoite oli todella helppo työstää ja käsitellä. Sekä se amatööri tasoittajan silmin tärkein, eli LR+ on kevyt ja helppo hioa, koska tasoite on niin hienojakoista. Tietenkin huonoja puoliakin tasoitteesta löytyy. Se kutistuu todella paljon. Ruuvinkannat joutui kittaamaan yli kahteen kertaan. Tosin muut tarpeelliset tasoituspaikat pystyi täyttämään reilusti "yli". Ostin aluksi työmaalle useamman purkin "heti valmista" telattavaa tasoitetta, jonka työstäminen tuntui tahmealta ja hiontaan meni aikaa vähintään viisi kertaa kauemmin.

Parasta käyttäämäni tasoitetta. Kokeilin aluksi niin sanottuja "valmistasotteita", eli heti käyttövalmiita purkista otettaessa. Ne olivat kuitenkin todella kovia hioa ja kuivumisajat paljon pidempiä. 
LR+ pintatasoitteen yksi mukavimpia ominaisuuksia on sen käyttöaika. Tein tasoitetta kerralla valmiiksi muutaman ämpärillisen. Mikäli kannen saa laitettua tiiviisti kiinni, tasoite pysyy käyttökelpoisena useita päiviä. Tasoitustöiden loppuvaiheessa käytin tasoitetta, joka oli ollut ämpärissä yli viikon. Kunhan muistaa ettei tasoiteämpäriin laiteta takaisin kertaalleen seinässä ollutta tasoitetta, vaan ylimääräiset heitetään pois. Seinästä tulee kuitenkin aina mukana kuivunutta tavaraa ja tasoitetta pyyhkiessä sen kosteus häviää nopeesti. Ja mitä vähemmän tavaraa on ja se on kosketuksissa ilmaan, sitä nopeammin se kovettuu. 

Ylitasoitus suoritettiin Weberin LR+ tasoitteella ja tasoitus tehtiin käsin. Koneella olisi näin isot alat pitänyt ehdottomasti tehdä. Samaa tasoitetta voi myös käyttää ruiskutettuna. Olisi säästynyt aikaa huomattavasti sekä jälki olisi ollut tasaisempaa ruiskun avulla. Ja vasta sitten olisi vetänyt liipalla jäljen tasaiseksi tai "röpelöiseksi". Katon siis. Harkitsin itsekin aluksi röpelöpintaa, mutta kun ruiskua ei ollut, päädyttiin tasaiseen kattoon. Keittiön katoissa ei tosin suosita röpelöä. Koska kokatessa vesihöyry saa tasoitteen ropisemaan pikkuhiljaa alas. Mikäli kattoon tulee jälki tai likaa, on sitä mahdotonta saada sieltä pois ilman koko katon maalausta. Märällä paperilla pyyhkäiseminen on pahinta mitä voi tehdä, koska se irroittaa "röpelön" katosta muutamalla pyyhkäisyllä.

Päämakuuhuoneen katto ylitasoitettu.
Ylitasoituksen jälkeen maalia päälle.

Kun kaikki tavarat saatiin siirrettyä olokeittiöstä makuuhuoneisiin, päästiin tilaan jota on helpompi kuvata. Tässä siis parempia kuvia olohuoneen ja keittiön tasoitusksen työvaiheista.

Olokeittiön katon nauhoitus menossa. Huomatkaa telineillä oleva iskevä ruuvinväännin, jolla saa tarvittaessa pyöräytettyä "kovat" ruuvit piiloon. Näin ruuvit ei näy tasoituksen alta. Kuvassa näkyy myös kartonkisaumanauharulla. Ammattilaisilla on teline vyössään, jossa kyseinen rulla roikkuu. Itse en viitsinyt yhden "pikku" projektin takia ostaa sellaista. 
Olokeittiö nauhoitettu ja ruuvit tasoitettu. Nyt pääsee ylitasoituksen pariin.
Sama tila toisesta kuvakulmasta.
Aloitin olohuoneen ylitasoittamisen tietenkin seinältä, joka on varmasti tuijotelluin seinä koko talossa... Viisasta eikö? Totesin että niin kauan hierotaan, että sitä kehtaa katsella. Kaikki pitää kuitenkin tehdä ja olihan tuossa jo päästy "harjoittelemaan" tarpeeksi makuuhuoneissa.
Olokeittiön katon tasoituksen sain onneksi puhuttua täysin Juhalle. Näin ison pinnan nätiksi saaminen kerralla... Täysin mahdottomuus itsellä.
Niin paljon en ylitasoittamista rakasta, että olisin tasoittanut keittiön takaosan vapaaehtoisesti. Kaapisto tulee kuitenkin kokonaisuudessaan siihen päälle ja onhan ne jo saumoitettu. Ylitasoitus tehtiin kuitenkin vain sen takia, että saadaan kaikki mahdolliset heijastukset pois, eikä nauhoitukset näy edes kirkaassa auringonvalossa.
Ylitasoitteiden kuivuttua tila näyttää todella valoiselta ja hyvältä!

Ylitasoituksessa pitää muistaa ettei yritä tavoitella liian täydellistä, koska liipan (lastan jolla tasoite levitetään seinään) jäljet jää aina näkyviin. Ne saa hiottua pois muutamalla hiomapaperin vedolla ja myös pienet paikkaukset onnistuu helposti ylitasoituksen jälkeen.

Ensimmäinen kerros pohjamaalia.
Pohja- ja kattomaaliksi valitsin Tikkurilan Siro 2 maalin. Kyseistä maalia on tullut käytettyä remppakohteissa aika paljonkin, joten valinta oli siis helppo. Myös hintakin on asiallinen, kun sitä  saa ostettua 18 litran purkeissa.

Tässä videopätkä maalausurakasta. Maalaustekniikan olen kopioinut työmaalta suoraan urakkamaalareilta. Eli maalit "heitetään" seinälle suoraan maalipurkista, ilman mitään väliastioita tai muita vastaavia. Telan liikkeen suunnilla ei ole mitään muuta merkitystä kunhan seinään saadaan riittävä määrä maalia, eli paljon. Sitten vain levitetään maali telallla tasaisesti pitkin vedoin koko seinän matkalta. Suurin amatöörimaalareiden ongelma on maalaaminen liian kuivalla telalla. Silloin telan harja nostaa maalin niin sanotusti pystyyn. Tyylejä kuitenkin maalaamiseen on monia, saa sitä seinää hieroa kauemminkin jos haluaa. Maalauskin on ihan kivaa pienissä määrin. Seuraavassa talossa saa sama mies maalata, kuka tulee tasottelemaan seinät.


Ensimmäisen pohjamaalikerroksen jälkeen virheet löytyy tasoituksesta helpommin. Kunhan muistaa merkata suojapaperiin (lattiassa) merkit, missä paikattu kohta on. Näin pohjamaalia saa varmasti laitettua vähintään kerran korjattujen kohtien päälle. Kun kitti kuivuu, se on hyvin lähellä valkoista. Sen kyllä erottaa, mutta helpommin löytää nuolet seinien vierestä, jossa lukee 50 cm tai vastaavaa ja korjatut paikat löytyy nopeammin.
Valmista maalaustulosta on mukava katsella. Virheitä tosin löydän jokapuolelta ja paljon... Oma silmä erottaa pienetkin virheet. Kuitenkin normaali sisäseinän katseluetäisyys on kaksi metriä kohtisuoraan katsottuna luonnonvalossa. Mikäli siitä kohtaa ei erota "virheitä", on työ hyväksyttävää. Ihan virallisella tulkinnallakin. Uskoisin, että jos tytär tulee yhtään isäänsä, hän saa seiniin muutamassa kuukaudessa pahemmat jäljet mitä seinissä nyt virheitä löytyy...

Kyllä rehellisesti sanottuna kävi useasti mielessä yhdistää bensa, kittilastat ja tulitikut. Moni varmaan luulee, että aika kuultaa muistot ja ei se jälkeenpäin tunnu niin pahalta hommalta. Niin sanonpa vaan, että kyllä tuntuu! Olen lähes koko urani tehnyt työvaiheita, joissa puhutaan "milli sinne, milli tänne "-tarkkuuksista, anturatarkkuuksista puhumattakaan. Nyt kun seinissä puoli milliä, kuopat ja epätasaisuudet näkyvät jo pitkälle, on se liian tarkkaa työtä omalle mielenterveydelle. Pienimmissä määrissä toki ihan mukavaa hommaa. Sukulaisille ja kavereille on tullut rempattua usea pienempi asunto. Niissä tasoitukset ovat olleet yleensä muutaman neliön luokkaa reiät mukaan luettuna. Nyt kun asunnossa on kattopinta-alaa pelkästään yli 100 m² plus seinät päälle, on se kivasta kaukana. Ja se suurin ongelma itse tehneenä on se, että jokainen virhe näkyy (vaikka se ei virallisten määritelmien mukaan olisi virheellinen). Pieniäkin epätasaisuuksia katsellaan sitten niin kauan kunnes saa otettua hionta- ja kittikamat kauniiseen käteensä... Voipi olla että soitan sitten suoraan ammattitasoittajan ja maalarin paikalle. Kyllä nyt on vähäksi aikaa nämä hommat nähty.


Mikko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti