sunnuntai 2. huhtikuuta 2017

"Pommiryhmä" työmaalla

Maanantai 27.3.2017


Aamu alkoi siis asuntojen katselmoinnilla Räjäytyskonsulttien kanssa. Huoltomies tuli avaamaan naapuritaloyhtiön ovia ja luovutin hänelle lupalapun, johon keräsin viime viikolla kaikkien asukkaiden nimet. Myös naapurissa oleva omakotitalo katselmoitiin. Tuleva asukas pienen lapsensa kanssa tuli avaamaan ovet meille. Oli mukava tutustua samalla tuleviin naapureihin ja nähdä heidän talon huoneratkaisut. Heidän taloprojekti on aika lailla meitä edellä, väliseinät paikallaan ja katto paneloitu. Kokoluokaltaan talomme ovat suurinpiirtein saman kokoisia, heidän autotalli tosin on tuplasti isompi. Mikä mukavinta, naapurista löytyi myös moottoripyöräharrastajia.


Minun toissa talven projekti pääsi MP-2016 messujen näyttelyyn. 

Mutta takaisin itse asiaan. "Pommiryhmän" (työmaalla paljon käytetty nimitys) johtaja soitti ja kertoi huonot uutiset. He eivät pääsisikään tämän päivän aikana meidän työmaalle, koska edellisellä työmaalla oli tullut yllätyksenä lisää räjäytystyötä. He olivat olleet varta vasten viikonlopputöissä, mutta pari lisäpäivää ei ollut riittänyt löytyneeseen työmäärään. No aina ei pysty vaikuttamaan kaikkeen, jos tulee lisää louhintatöitä, joutuu seuraava asiakas hiukan odottamaan. Muutaman kerran omilla työmailla käynyt vastaavaa, esimerkkinä viime vuoden Keskon varaston laajennus Vantaan Hakkilassa. Pommiryhmällä piti olla työmaalla päivän keikka, mutta he olivatkin töissä viikon ja tulivat vielä jatkamaan myöhemmin uudestaan, koska kalliota löytyi kaivannosta lisää ja lisää... 

Kävin myös kuvaamassa Räjäytyskonsulttien mittarin, joka oli kiinnitetty naapuritaloyhtiön rappukäytävän seinään. Laatikko oli suojattu jätesäkillä johon laitoin laatikon takaisin kuvanoton jälkeen. Tutun näköinen moottoripyörän akku oli laatikon sisällä pitämässä huolen datan keräämisestä. 


Tiistai 28.3.2017


Etsin viime viikolla netistä rossipohjan tuuletuspaaluja, joita on piirretty kymmenen talomme pohjaan. Ne asennetaan itään ja länteen, molemmille puolille viisi. Halvimmat löysin Talotarvike.com-verkkokaupasta, heillä oikean kokoiset paalut maksoivat 44.90€. Muualla hinnat vaihtelivat 70-80€ välissä. Toimitusmaksuja ei tullut, koska hain tuotteet itse heidän varastoltaan Tuusulasta heti tekstiviestin saatuani.

Tiedän myös tapauksia jossa rossipohjan tuuletus on tehty viemäriputkivirityksillä, yleensä kaikki "patentti"-ratkaisut on todella ruman näköisiä. Haluamme talon näyttävän viimeistellyltä ja hyvin suunnitellulta. Jälkeenpäin paalujen vaihto on kallista, kun maat pitää pois kaivaa anturoiden kyljistä.

Setpal Oy toi illalla Commandon eli porauskoneen työmaalle. 

Lava-autolla sai haettua paalut näppärästi . Henkilöautoon ei kaikki olisi mahtuneet mitenkään kerralla.


Keskiviikko 29.3.2017


Setpalin miehet pääsivät aloittamaan poraukset heti aamulla ja porasivat ilta kuuteen asti. Ei ainakaan voi miehiä syyttää, ottivat hyvin aikataulua kiinni pidentämällä päivää. Tulin palkkatöiden jälkeen tontille ja sain napattua muutaman kuvan porauskalustosta. Porari sanoi tekevänsä kaikki reiät vamiiksi iltaan mennessä, että pääsevät heti torstaiaamuna jatkamaan hommia.


Porari työn touhussa. Kuva otettu iltapäivällä neljän jälkeen.

Talon eteläpäädyn kalliot enää poraamatta.


Kanaalin alkupää ammuttu, noin puolentoista metrin syvyyteen.

Kanaalin loppuosa oli porattu ja valmisteltu panostajalle valmiiksi.


Torstai 30.3.2017


Metsäwoodin liimapuupalkkien toimitus tuli tontille. Onneksi Seagerin maaurakoitsijat ottivat niput vastaan, ettei ite tarvinnut ajella edestakaisin töistä. 

MetsäWoodin puupalkit tulivat hiukan jopa etuajassa. Näiden kanssa saa todellakn jumpata, yksi palkki painaa reilu 45kg. Näitä tulee talon rossipohjaan 48 kappaletta... Ei varmaan viisasta kirjottaa painoja (toivottavasti) tulevan talkooväen luettavaksi 😏

Kaivinkonekuski kertoi, että viimeinen "paukku" ammutaan juuri (13.00 maissa.) He rupesivat tekemään kanaalia valmiiksi putkille ja kasaamaan louhosmaat kasoihin, mistä osa joudutaan viemään tontiltamme pois. Valitettavasti kaikkea louheesta ei voida käyttää pihan täyttöihin. Soitin myös Räjäytyskonsulteille ja kerroin louhintatöiden loppumisesta ja siitä, että meidän tärinämittarin voi tulla poistamaan. Mittarin vuorokausivuokra katkeaa välittömästi ilmoituksesta ja he tulevat lähipäivinä hakemaan mittarin pois.

Louhinnan määrät yllättivät meidät. Luulimme maaperätutkimuksen perusteella louhittavan määrän olevan pienimuotoista, jos siis louhittavaa löytyy. Talon alta louhittiin 94 kuutiota avolouhintaa, joka on huomattavasti halvempaa kuin kanaalin louhiminen. Kanaalista louhittiin 41 kuutiota. Hinta yllätti kuitenkin positiivisesti, meille louhinta maksoi 3500€ + ALV. No ainakin talon perustus on tukevimmalla mahdollisella pohjalla mitä Suomeen pystyy rakentamaan. Ja se on pystyssä huomattavasti pidempään kun minä itse.

Soitin torstaina myös K-Rauta 75:seen ja pyysin valuharkko-tarjoukseen pientä muutosta. Olin nimittäin unohtanut pyytää tarjoukseen pilarivaluharkot, jotka tulevat kannattelemaan pääoven katoksen palkkeja. Lisäsin tarjoukseen myös autotallin harkot. Siihen tulee maanvarainen laatta eli kolme valuharkkoa riittää päällekäin sokkeliksi. He lupasivat toimitusajaksi 3-5 työpäivää.

Kuutiosta kiinteää kalliota tulee louheen koosta riippuen 2-3 kuutiota tavaraa.

Tontilla oli monia lohkareita jossa oli porauskaluston reikijä näkyvissä.
Tontiltamme on tehty kaikki tarvittavat louhinnat. Louhetta tuli todella paljon, osan joutuu ajamaan muualle, koska isoimpia lohkareita ei saa tontin täyttöihin upotettua millään.

Perjaintai 31.3.2017


Seagerin miehet kaivoivat kanaalia auki ja rupesivat asentamaan viemäri- sekä vesilinjaa.

Kanaalin putkitukset aloitettu.

Tuntuu oudolta katsoa talon pohjaa kun siellä ei enää törrötä kalliopatteja.

Maalämpökaivon kanssa sai vähän jännittää, miten se suhtautuu kanaaliin. Ainakin silmämääräisesti kaivolle ei tapahtunut mitään, vaikka kanaali on alle metrin päässä maalämpöreiästä.


Viikonlopun suunnitteluja


Tein viime kesänä omakotitaloon tukimuureja Sipoossa. Jo silloin sanoin apumiehelleni Mikalle, että minun on pakko tehdä omaankin omakotitaloon tukimuuri, vaikka vain koristeeksi. Tuohon aikaan siis vasta etsimme sopivaa tonttia... No onneksemme meidän tontin kaava määrää tukimuurin tontin koko länsirajalle. Kaava vaatii myös lauta-aidan se päälle. Tukimuurin korkeutta ei ole vielä päätetty, mutta haluaisin ehdottomasti toteuttaa kadulle tulevan puolen kyseisillä muoteilla. 

Tältä silikonimuotilla tehty seinä näyttää valmiina. Kuva otettu valusta seuraavana päivänä. Tummemmat kohdat betonissa ei ole vielä kunnolla kovettuneet, mutta kestää jo purun ja oman painonsa.

Valitettavasti kuva on vähän ylivaloittunut, mutta tästä näkee hyvin silikonimuotin toimintaperiaatteen.Onneksi näitä löytyy pomoni varastosta useampi neliö. Tämän kaltaiset muotit eivät Suomessa vielä ole järin yleisiä, jenkeissä vastaavia muotteja käytetään paljon. Nämäkin muotit on USA:ssa valmistettu ja sieltä Suomeen tilattu. Ulkomailla suurin osa tehdään rappaamalla ja painomuotein, ikään kun leimataan rappaukseen haluttu kuvio. Oma mielipiteeni on että Suomen olosuhteissa kuvio on pakko valaa, en usko että rappaamalla tehty kuvio tulisi kestämään montaa talvea.

Ja kun itselle taloa rakentaa niin pitää se kirvesmiehen kädenjälki jossain näkyä. 😉 Tukimuurin päälle olemme suunnitelleet niin sanottua rima-aitaa, koska haluamme aidan olevan "ilmava" ja päästävän valoa läpi. Tällä tavalla aita toisi tarvittavaa näkösuojaa, tekemättä pienestä pihasta liian suljetun oloista. Rimoilla tarkoitan 2x2 (50mmX50mm) paksua puuta, josta olisi tippareunat viistetty ylös ja alas, jotta aidan elinikä olisi mahdollisimman pitkä.


Mikko

8 kommenttia:

 1. Kivaa edistystä Teidän raksalla:) Meilläkin oli Setpal räjäytyksissä. Tänään maalämpökaivon porari. Ennen kaikkea ihanaa, että alkaa tapahtumaan. Tarkempi aikataulukin blogissa.

  VastaaPoista
 2. On kiva kyllä nähdä edistys tontilla, nopeasti on asiat tapahtuneet. 😊

  VastaaPoista
 3. Terve. Saako udella kuinka paljon teillä tuli maatyöt kokonaisuudessaan maksamaan? Louhinnat,katselmukset, kaivuri, sorat, pois ajot ym.

  VastaaPoista
  Vastaukset

  1. Kokonaisuudessa kaikki maatyöt sisältäen sähköviennit talolle, salaojat ja viemärit yms. Kokonaisuus maksoi noin 35k€, louhinnasta tuli noin 5-7k€ . Suurin kustannus meillä oli maan pois ajaminen, joka tuli maksamaan yli 10k€. Nämä sisältävät autotallin maanrakennustyöt myös.

   Poista
 4. Kiitos. Aika samoihin menee. Ehkä vähän enemmän meillä. Varmaan 40t. Meillä taitaa tulla lähes 10 000 louhinnasta. Varastolla ja autokatoksella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Louhinta oli noin 4k€ veroineen, sivu kustannukset kaivinkoneesta (mattojen siirtely) ja louhinta jätteen pois kuljetus tulivat maksamaan noin 1k€. Katselmointi muutaman satasen, onneksi louhinta "jäte" otetaan kaikkialla maksutta vastaan. Vai kuljetus maksaa mansikoita.

   Maanvaraisella perustuksella olisi säästänyt helposti 10k€, koska louhinta olisi ollut vain murto-osa ja maan poiskuljetusta olisi myös ollut vähäistä. Tosin halusin tehdä rossipohjan taloon, enkä kadu pätkääkään. 👌 Rossipohja on kuitenkin aina arvokkaampi, ja tulevaisuudessa mahdolliset huolto toimenpiteet ovat helppoja ja halpoja toteuttaa. 😎

   Poista
 5. Pääasia tosiaan, että tulee hyvä ja sellainen mitä itse haluaa. Hieno koti teille tulossa.
  Me noita tontteja myös katsottiin mutta meillä tuli ongelmaksi se autotalli vaatimus ym. Kiva, että saitte ainakin lykkäystä siihen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän naapuri sai luvat autokatokselle, joka mekin oltaisiin haluttu kustannus syistä. Jonka olisi jälkeenpäin voinut muuttaa autotalliksi. Nyt kun autotalliin on vedetty kaikki sähköt, vedet, kaivot yms. On parempi rakentaa autotalli valmiiksi ilman "välivaihetta". Harmittaa vain vietävästi Vantaan kaupungin eiarvoinen kohtelu rakennusluvissa, itse kun 2 viikkoa neuvottelin että saisinko tehdä autokatoksen ja vastaus oli koko ajan ei. Naapurilla ei edes asiasta huomautettu tms.

   No tässä naapurin autokatoksessa on yksi hyvä puoli, nyt meidän ei välttämättä tarvitse rapata autotallia. Vaan pystyisin ehkä pinnoittamaan sen kuningaspaneelilla joka olisi halvempaa ja näyttävämpää kuin rappaus. Nämä kaavat tuntuvat joustavan aina riippuen sen hetkisestä virkailiasta....

   Poista