keskiviikko 15. maaliskuuta 2017

Sähköä ilmassa

Valaistussuunnitelma

Jo projektin alussa otimme yhteyttä LED-VALOT.FI-verkkokauppaan ja pyysimme ilmaisen valaistussuunnitelman. Valaistussuunnitelma jää herkästi tekemättä tietämättömyyden takia sekä säästösyistä (joissain paikoissa valaistussuunnitelmista pulitetaan useita satasia). Rehellisesti sanottuna meilläkin olisi jäänyt tekemättä, ellei oltaisi huomattu kyseisen nettisivun mainosta. Kaikki meidän talon valot tulee olemaan ledejä ja halusimme varmistaa valaistuksen riittävyyden jokaisessa tilassa. Haluamme ledit ihan puhtaasti energiataloudellisista syistä, mutta myös ulkonäkö ja käytännöllisyys vaikuttivat päätökseen merkittävästi. Ledien yksi parhaista puolista on, etteivät ne kuumene päällä ollessaan ja ne voi helposti upottaa melkein mihin materiaaliin tahansa (esimerkkinä katot, lattiat, seinät). Valintaan vaikutti myös normaalia korkeampi huonekorkeus olokeittiössä. Ledeillä saa helpommin paremman valotehon korkeisiin tiloihin.

Me suunniteltiin aluksi säädettävät valot vain kosteisiin tiloihin tunnelmaa luomaan. Tähän tuli kuitenkin muutos, josta kerromme alempana enemmän. Me siis lähetimme heille vain talon pohjapiirustukset sekä karkeat omat ideat ja suunnitelmat. He soittivat takaisin viikon sisään ja puhelimessa käytiin vielä toiveitamme läpi sekä valojen mallityylejä. Parin päivän päästä soitosta saatiin suunnitelmat ja "ostoslista/lasku". Hinta vaikutti ihan järkevältä (noin 2000€ kaikki talon valot ja niihin tarvittavat himmentimet, eli keskimäärin alle 50€ per valo), tosin nyt kilpailutus "vimmassa" kilpailutetaan valot kertaalleen läpi. Täytyy kyllä antaa pisteet nerokkaasta markkinoinnista. He tarjoavat ilmaisen suunnittelun ja ostoslistalta löytyy vain heidän tuotteita, jota kautta saadaan kate suunniteluu. Melkein jo tämän takia tekisi mieli suoraan tehdä tilaus. :)

Tässä lista heidän suunnittelemistaan valoratkaisuista, linkkiä painamalla saa lisätietoja valoista.
Ledvalot tulee olemaan meillä linkeistä poiketen kaikki valkoisia. He suosittelivat lisäämään jokaiseen tilaan kattopistorasijoita yksi tai kaksi per huone mahdollista lisävalaistusta varten. Uskon että näillä tehokkailla lampuilla lisävalaistus tuskin on tarpeen.

Sähkösuunnittelun kilpailutus

Sähkösuunnittelun kilpailutus oli yllättävän helppoa. Me tehtiin se Urakkamaailman kautta. Ilmoituksen jättäminen oli nopeaa ja liitteeksi laitettiin kyseinen valaistussuunnitelma. Tarjouksia tuli viisi muutaman vuorokauden sisään. Hinnat vaihtelivat 400€ ja 1116€ välillä eli hintahaarukka oli aika iso. Kun blokkasi kalleiman ja halvimman pois, haarukka oli 620€-869€. Näistä kolmesta tarjouksesta kysyimme sitten vielä mahdollisuutta sähkötöiden tekemiseen. Ihannetilanne olisi saada samat tekijät suunnittelemaan ja asentamaan kokonaisuuden alusta loppuun. Haluan itse vedellä ainakin suurimman osan johdotuksista. Siinä säästää kuitenkin useamman tonnin. Ja loppujen vetämiset oli tarkoitus jättää valitsemallemme firmalle tuntitöinä tehtäviksi. Kolmesta tarjouksesta vain kaksi antoivat järkevän hinnan tuntitöille.

Loppujen lopuksi päätös tehtiin fiiliksen mukaan. Näistä toisesta firmasta soitettiin ja oltiin muutenkin kiinnostuneita projektistamme (ilman blogin mainintaa), joka tuntuu olevan harvinaista näissä hommissa. Olemme huomanneet, että pelkän blogin mainitseminen parantaa yhtäkkiä palvelua huomattavasti. Oli kiva huomata, että saatiin hyvää palvelua ilman lisämainonta mahdollisuuttakin.
Päädyimme siis valitsemaan firman nimeltä Proveko Oy, joka oli urakkamaailmassa saanut kaikilta arvostelijoilta täydet pisteet. Odotukset ovat siis aika korkealla...

Sähkösuunnitelman teko

Laitoin Proveko:n Vesa Niskaselle sähköpostilla talon tarkat piirustukset DWG-muodossa. Hän teki ensimmäisen vedoksen suunnitelmista muutamassa päivässä puheluidemme, valosuunnitelman ja ideoidensa pohjalta. Suunnitelmat, jotka hän lähetti meille ovat tässä alapuolella.

Kuvaan on kirjattu erilaisia ideoita avuksi suunnittelussa.

Tässä ensimmäinen vedos sähkösuunnitelmista.
Katsoimme kuvat kotona yhdessä läpi ja laitoimme ylös huomioita ja kysymiksiä, joita meillä heräsi. Sovimme yhteisen Skype-palaverin, jossa kävimme suunnitelmat läpi. Ennakkokäsitysten vastaisesti Skype-palaveri meni todella hyvin ja samalla pystyttiin hoitamaan lapsen iltapuuhat. Suunnittelun takia ei siis tarvinnut varata aikaa esimerkiksi matkustamiseen tai muuttaa arkirutiineja. Muutaman kerran yhteys vähän pätki, joka tosin oli aika pientä kahden tunnin keskustelun aikana. Jälkikäteen ajateltuna huomattavasti helpompi tapa kuin tapaaminen livenä, koska lapsiperheen arki tuo omat muuttujat mukanaan...

Koska tietokoneessa ei toistaiseksi ole web-kameraa, käytimme tablettia apuna Skype-puhelussa. Tietokoneen näytöillä oli suunnitelmat ja ideakuvat auki. Skypen aikana Vesa jakoi oman työpöytänsä taustalle, jolloin pystyi hiiren tarkkuudella katsomoaan kohta missä mentiin. Jopa Kira halusi useasti tulla sanomaan Vesalle "moi" ja ihmettelemään mitä katsellaan.
Kävimme huone kerrallaan kaikki tilat läpi, mielestämme pistorasiat oli hyvin sijoiteltu. Lähinnä lisäsimme "kriittisille" paikoille muutaman pistorasian lisää, eli paikkoihin. missä yleensä on rumat jatkojohto viritelmät. Lisäsimme myös mahdollisten televisioiden, tietokoneiden sekä keittiökoneiden paikoille muutaman tuplapistorasian. Lisättiin myös talon ulkoseinään muutaman rasia, jotta pihalle saadaan tarpeeksi sähköä ja talvella autot lämpimiksi. Vesa myös mainitsi että suunnitelluilla lampuilla saa varmasti valotehoa tarpeeksi, jopa joihinkin tiloihin "liikaa". Hän suositteli ehdottomasti himmentimellä varustettuja led-valaisimia joka huoneeseen. Himmentimien avulla tilanteessa kuin tilanteessa valoteho ja tunnelma on oikea. Onhan se totta, että esimerkiksi iltaisin on v-mäistä katsoa televisiota kunnon spottivalojen alla tai vastaavasti täysin pimeässä. Hän suositteli myös vessoihin, vaatehuoneeseen ja tekniseen tilaan liiketunnistimella toimivia valoja. Vessoihin tulee liiketunnistimella epäsuora valo, jolla pärjää normaalisti. Mikäli valoa haluaa enemmän, saa tilaan napista painamalla täyden valotehon, esimerkiksi meikkausta varten. Jokaiseen huoneeseen tulee lisäksi varaus riippuvalaisimelle. Nämä tuskin tulevat meillä käyttöön. Ruokaryhmän päälle ollaan toistaiseksi suunniteltu ainoaa sellaista. Tosin vanha sanonta sopii tähänkin; "parempi katsoa, kuin katua". Nämä varaukset kituuttavat lompakkoa kuitenkin vain satasilla eikä tonneilla, joten päätös oli helppo.

Jo alusta asti meille molemmille oli selvää, että saunaan, pesuhuoneeseen, kodinhoitohuoneeseen ja ulos tulee kaiuttimet. Mikä sen parempaa kun kuunnella musiikkia tai vaikkapa jääkiekko-ottelua saunomisen lomassa. Vahvistin on tarkoitus laittaa kodinhoitohuoneeseen ja sinne on sähkösuunnitelmissa varauduttu viemään sähköt kotiteatterivahvistinta varten kaapin sisään. Vielä on vähän auki miten toteutus tapahtuu ja minkä merkkiset ja malliset popit tulee. Tosin itseni tuntien överiksi se varmaan taas menee. Tarkoitus on laittaa saunaan lauteiden alle kahdet, pesutilaan kattoon kahdet, kodinhoitohuoneeseen yksi ja terassille kahdet kaiuttimet. Johdotukset on helppo vetää paikoilleen seinien ja katon sisällä. Jälkikäteen stereoiden asennus näihin tiloihin on lähes mahdotonta, tai ainakin uskomattoman kallista. Joten "normaali" 7.1 kotiteatterivahvistin toivottavasti riittää. Talon muu audiojärjestelmä rakentuu lähinnä normaalin kotiteatterivahvistimen ja muutaman Cerwin Vega-kaappikaiuttimen varaan.

Kotona/Poissa-kytkimestä ollaan kuultu tutuilta ja luettu netistä. Idea on hyvin yksinkertainen; kotoa lähtiessä, kun painat kytkintä, kaikki valot (ja määrätyt pistorasiat) sammuvat. Kotiin tullessa napista painamalla saa kaikki samat valot takaisin päälle. Tällä ei mahdottomasti säästä sähkönkulutuksessa, mutta varmasti muutamia kymppejä vuodessa. Lähinnä idea tuo talon pykälän verran energiataloudellisemmaksi, joka on nykypäivänä pysyvä trendi. Ja se tärkein; helppous ja käytännöllisyys. Nämä asiat kannattaa ottaa jokaisessa päätöksessä huomioon. Vesa arvioi, että järjestelmä Kotona/Poissa-kytkimelle tulee meille maksamaan noin 500€. Jokainen voi miettiä omalle kohdalle onko ratkaisu hintansa väärti, meidän mielestä on. Jälkeenpäin pystyy helposti kytkeä järjestelmään lisää pistorasijoita tai ottaa jotain pois.

Näiden lisäksi kävimme läpi mahdollista tulevaa aurinkosähkövarausta ja järjestelmää. Tekisi mieli kyllä heti ottaa kyseinen järjestelmä, pitää tosin pankin kanssa vielä neuvotella... Ne ei välttämättä ole yhtä innostuneita ideasta. 3kW-järjestelmä on avaimet käteen pakettina 6000€ luokkaa. Tosin järjestelmä on huomattavasti halvempi asentaa samalla kun sähkömies tekee kaikki muutkin sähkötyöt. Jälkeenpäin asennettuna kaikki maksaa aina enemmän, tämä ei kuitenkaan kelpaa perusteluksi pankille. Pitää varmaan hankkia jonkun välittäjän arvio asunnon arvon noususta, jotta tämmönen persaukinen duunari saa rakenettua talon perheelle, jossa asumisesta nauttii kaikki. Jopa isännän lompakko sähkölaskua maksaessa. 😜

Kokonaisuudessaan kerettiin käsitellä Vesan kanssa kaikki sähköihin liityvät ideat Skype-puhelun aikana. Toki muutoksia pystyy tekemään vielä tekemään. Sähkösuunnitelmat menivät yllättävän kivuttomasti, kun ruudun toisella puolella oli tarpeeksi ammattitaitoa ja sieltä saatiin todella hyvät vinkit ja neuvot.

Pieni vinkki loppuun. Ylimääräinen pistorasia maksaa reilu 10€ ilman asennusta, joten niitä kannattaa laittaa reilusti. Aika monta rasiaa saa asennettua omakotitaloon normaalilla jatkoroikka määrällä...


Mikko ja Mari

4 kommenttia:

 1. Kaikissa tiloissa uppot tai epäsuora LED valaistus _MUTTA_ vaihtoehtona riippuvalaisimet. Usko pois on kiva olla vaihtoehto ja sekin tilanne tulee kun hajoaa liitäntälaite ja led himpulat ei pelaa. Talo voi myös joku muukin käyttää kuin sinä = yleiskäyttöisyyttä. Mitään muita himmentiä kuin LED liitäntälaitteita varten ei kannata hommata. Loisteputkia ei ensimmäistäkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokaiseen huoneeseen tulee myös riippuvalaisin varaus. Jos joskus talo pitää myydä, niin myös seuraava asukas viihtyisi. Lisäksi ei sitä tiedä jos itsellä mieli muuttuu ja haluaa valaistusta muuttaa. Ja niinkuin mainitsit vaihtoehtoja on hyvä olla. 👍Muuttaminen on helppoa myös jälkikäteen jos johdot vain vetää valmiiksi, voi vaikka jokaiseen ledin paikalle kytkeä normaalin riippuvalaisimen. Varausten tekeminen kun on yleensä halpaa lystiä, johto ei metrille kuitenkaan paljoa maksa. Ja kunhan vain johtojen paksuus on tarpeeksi järeetä myös mahdollisille lamppu muutoksille.

   Loisteputkia ei taloon tule ensimmäistäkään, mikäli tulee riippuuvalaisimia niihinkin saa led-lamppuja. Omat ja tuttujen kokemukset led-valoista on positiivisia. Vähemmän niistä on aiheutunut pään vaivaa, kiitos ledin pitkän käyttöiän. Arkikäytössä pääsee näkemään parin vuoden asumisen jälkeen tarvitseeeko muutoksia valoihin tehdä. 🙂
   -Mikko

   Poista
 2. Uusi seuraaja ilmoittautuu. Mielenkiintoista seurata miten projektista kerrot tekijämiehen näkökulmasta. Meillä vähän vastaavanlainen tilanne omalla kohdalla, mutta itse kirjoitan "rautakauppiaan" näkökulmasta :). Tervetuloa seuraamaan meidän projektia, joka tosin vielä suunnitteluvaiheessa, mutta tarkoitus on jo asioita "ääneen" pohtia ja vaihtoehtoja puntaroida..

  Itse olen miettinyt tätä samaa led-valojen suunnittelua jahka meille ajankohtaiseksi tulee. Edellisessä talossamme oli melkein 40 gu10 kantaista lediä katossa, mutta nyt en laittaisi sellaisia, vaan isommalla säteellä valaisevia paneeleita sekä epäsuoraa valoa nauhoilla.

  Tsemiä projektiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtava kuulla että tekstimme tavoittaa ja kiinnostaa. :) Ainakin teillä tavaroiden kilpailutus pitäisi olla helppoa, kun on töissä rautakaupassa ;) Ainakin se kehittää ammattitaitoa siltä osalta huomattavast. Joskus tulee rautakaupassa törmättyä myyjiin ketä ei erota naulaa ja ruuvia toisistaan... Se ei hirveästi naurata kun yrittää kysyä jonkun uuden tuotteen ominaisuuksista. Mielenkiintoinen projekti teillä, itseänikin joskus kiinnostaisi kokeilla rakentaa toimiva nollaenergia talo.

   Suosittelen ainakin ottamaan suunnitelmat, mikäli ne saa vielä ilmaiseksi kun teillä se on ajankohtaista. Tuleepahan niissä ammattilaisen mielipide huomioitua, eikä tule "pimeitä" paikkoja taloon niin helposti. Usempi mielpide asioihin on mukava saada, jotta niin sanotut virhelyönnit vähenee. Eikä siitä haittaakaan ole. Me myös mietimme isoja ledi paneleita, tosin niiden hinta vähän säikäytti. Epäsuoralla valolla kokeillaan myös vähän leikitellä vessoissa ja pesutiloissa. Pitää kokeilemalla etsiä se itseä eniten mielyttävä valaistus tyyli. Ledi se tulee kuitenkin tuleemaan aina olemaan.S e on nykypäivää, eikä valojen käyttö täten maksakkaan kun senttejä per päivä. :)

   Kiitos, sitä tarvitaan. Onnea ja jaksamista myös teidän projektiinne. :)

   -Mikko

   Poista