tiistai 21. helmikuuta 2017

Integroitu liesituuletin

Rakennuslupia odotellessa voi keskittyä muihin tärkeisiin päätöksiin. Yksi niistä on liesituuletinratkaisu, joka pitää ja kannatta valita ennen IV-kuvien suunnittelua. Meille tulee saareke jakamaan keittiötä ja olohuonetta. Liesi laitetaan saarekkeeseen, eli lasten vahtiminen ja vieraiden kanssa seurustelu onnistuu ruoanlaiton ohessa.

Alunperin olimme ajatelleet rosterista, neliskanttista, katosta lieden yläpuolelle laskeutuvaa liesituuletinta. Rehellisesti sanottuna sellainen on aika ruma ja massiivinen ratkaisu, kun kyseessä on avoin iso tila, jonka huonekorkeus on normaalia korkeampi (normaalisti 2,5 metriä, meidän olokeittiö 3 metriä). Joihinkin tiloihin sellainen sopii, mutta meidän silmiämme se ei oikein miellytä. Tietämättömänä paremmista ratkaisuista kuitenkin jo suunnittelimme mielessämme tämmöisen ison metallihärpäkkeen roikkumaan kattoon.

Onneksi kävimme tammikuussa Rakenna ja Remontoi messuilla Myyrmäki-hallissa. Messut oli kierretty läpi aika nopeasti, kunnes nähtiin keittiökalusteiden myyjän keittiössä jotakin todella mielenkiintoista. Nimittäin liesi, jossa tuuletin on integroitu lieden keskelle, Savo Bora Basic. Liedellä oli kiehuva kattila, jotta pystyi kongreettisesti näkemään tuulettimen toiminnan. Alla olevassa videossa kattiloita on enemmän, mutta ymmärrätte varmasti periaatteen.

Kokeilimme tuuletinta ja myyjän kanssa juttelimme laitteen ominaisuuksista ummet ja lammet. Oltiin niin tohkeissaan tästä tuulettimesta ettei tajuttu edes kuvaa räpsäistä. Myyjä antoi esitteet ja yhteystiedot mukaan. Ohraisestihan siinä kävi, ne hävisivät muuton yhteydessä johonkin heti kotiin päästyä.

Heti seuraavana päivänä töissä otin työkaverini kanssa asian puheeksi ja näytin löytämäni videon hänelle. Pelkkä videon vilkaisu riitti vakuuttamaan hänet ja hän totesikin, että: "Tommonen pitää muuten asentaa teidänkin taloon". Katsottiin ruokatauolla useampi video läpi ja suunniteltiin yhdessä. Messuilla myyjä kertoi, että liesituulettimessa imu on alaspäin, eli lika ja rasva ei leviä pitkin keittiötä. Tässä siitä video:

Tietenkin asiasta innostuneina luettiin kaikki mahdolliset arvostelut ja blogitekstit kyseisestä tuotteesta. Ja ne kyllä vakuutti meidätkin. Monessa paikassa kehuttiin tuotetta perinteisiä kattotuulettimia paremmaksi. Meidän lisäksi myös monet muut olivat ihastuneet liesituulettimen ulkonäköön ja "huomaamattomuuteen". Onneksi löytyi vaihtoehto noille isoille härpäkkeille. Katsottiin tuulettimen innoittamana myös läpi muut pöydästä nousevat liesituulettimet. Ne eivät kuitenkaan vakuuttaneen meitä lainkaan. Nousumeganismit tuppaavat hajoamaan enemmin tai myöhemmin ja osa niistä vei uskomattoman paljon kaappitilaa pois käytöstä.

Kovan hinnan takia päätös ei ollut ihan yksinkertainen. Kysyin meidän KVV-vastaavalta Ari Nurmiselta, joka myös piirtää meidän IV-kuvat, mielipidettä asiaan. Haluttiin selvittää onko vastaavat tuotteet hänen mielestään toimivia. Ja tietenkin se tärkein, voiko meidän taloon asentaa tämmöisen järkevästi ja jos pystyy, aktiivihiilisuodattimilla vai ilman? Häneltä saatiin onneksi vastauksia. Aktiivihiilisuodattimilla varustettu malli maksaa enemmän, mutta sillä saadaan ilma ohjattua suoraan takaisin huoneistoon. Ilman suodatinta pitäisi rossipohjan kautta viedä hormisto katolle asti. Oltiin jo kallistumassa halvempaan. Hän kuitenkin mainitsi, että aktiivihiilisuodattimilla varustettu malli on yhdessä asiassa ylivoimainen. Sen kanssa voi käyttää takkaa samanaikaisesti eikä tarvitse pelätä savun tulevan sisälle. Jos taas ilma ohjataan ulos, tulee savut herkästi sisälle, ellei IV-koneissa ole kalliita alipainevaroventtiilejä. Hän puhui paljon muustakin, joka meni meiltä ohi ymmärryksen. Onneksi kysyimme häneltä, koska ei näitä oltu edes osattu ajatella. Onneksi tätä varten saa aina ammattilaisen apua. Hän lisäsi vielä, ettei hinta ole hirveästi kalliimpi, jos lasketaan poistoputkien asennukselle ja eristykselle hinta ja aika. Jäljelle jäävällä, muutaman satasen hintaerolla voi itse miettiä kumpi on parempi, moderni ja tyylikäs vastaan iso metallinen häkkyrä? Niinpä...

Me siis valitsimme Savon Dora Basic-liesituulettimen kotiimme ja tietenkin aktiivihiilisuodattimilla. Eipähän pääse harakat nauttimaan meidän lieden "hukkalämmöistä". Enää jää jäljelle kilpailutus tästäkin tuotteesta. Jos joskus lopetan kirvesmiehen hommat, voin ryhtyä ammatti kilpailuttajaksi. Sen verran tässä projektissa on joutunut ja joutuu tätä harrastamaan. 😀 Pitää tehdä liedestä uusi päivitys aikanaan, kunhan olemme saaneet oikeita arjen käyttökokemuksia.

Vinkkinä kaikille; muistakaa päättää liesituulettimen paikka, sijainti ja malli ennen IV-kuvien piirtämistä. Näin välttyy mahdollisilta lisäkustannuksilta.


Mikko ja Mari

2 kommenttia:

 1. Onpa mielenkiintoinen ratkaisu! Tuo on varmaan integroitu vain tiettyihin liesiin vai kuinka? Koko hökötys pitää varmaan ostaa samasta paikasta. Katselin muutamia tuotteen videoita, ja ainoa havaitsemani miinuspuoli oli laitteen kova ääni. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan, millaiseksi ratkaisu osoittautuu! ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on yksi ja sama tuote, eli ei saa asennettua tuuletinta muihin tuotteisiin. Käytännössä se on yksi iso laatikko jonka päällä on liesi ja liesituuletin, ja sen alapuolella kaikki tekniikka/suodattimet. Heillä tosin löytyy tästä muutamakin eri malli, isompaa ja pienempää. https://savo.fi/tuotekategoria/liesituulettimet/ Tuosta osoitteesta Doran eri mallit. Ainakaan messuilla ääni ei kuulostanut "kovalta", mutta kyllä sen käynnissäolon huomaa. Ja jos tuulettimen laittoi täysille kyllä se ääntä piti... ei varmasti jäisi huomaamatta päälle. Mielenkiinnolla odotamme että pääsee testaamaan ihan arjessa.
   -Mikko

   Poista