torstai 23. maaliskuuta 2017

Rakennusluvat Lupapisteestä

Vantaalla kaikki rakennusluvat haetaan Lupapisteen kautta ja Vantaa onkin Suomen ensimmäinen kaupunki, jossa on otetty käyttöön täysin sähköinen rakennuslupajärjestelmä. Vantaan rakennusvalvonta säästää 40 hyllymetriä arkistoitavaa paperia vuodessa sähköisen järjetelmän avulla. Sivusto on itselleni ennestään tuttu luottamustehtävistä, kuulun nimittäin Vantaan rakennuslupajaostoon. Harmi, kun en itse voinut myöntää lupia omaa rakennusprojektia varten, koska rakennuslupajaos käsittelee yli 2000 neliöiset rakennukset. Pienemmät menee virkamiespäätöksillä. Tosin nyt "asiakkaan" näkökulmasta ensikertaa Lupapistettä käyttäen sain aivan uusia näkökulmia kyseiseen sivustoon.

Lupapisteeseen on todella helppo rekisteröityä, se tapahtuu verkkopankkitunnusten avulla. Verkkopankkitunnuksia tarvistee vain rekisteröitymisvaiheessa. Tämän jälkeen riittää kun muistaa oman sähköpostiosoitteen ja salasanan. Kirjautumisen jälkeen tulee näkyviin kaksi vihreää nappia; "kysy neuvoa" ja "tee hakemus". Me kyseltiin lisätietoja muutamista tonteista ennen ostopäätöksen tekoa. Meitä kiinnosti muun muassa se, saako alueelle rakentaa pulpettikattoisen talon. Lupapisteen kautta sai hyvin neuvoja ja apuja ja nämä puolestaan helpottivat oikean tontin löytämisessä.

Saimme rakennusluvat viime viikon perjantaina 17.3.2017, osa varmaan huomasi tämän Facebook-sivuiltamme. Jätimme rakennuslupahakemuksen lupapisteeseen 9.1.2017 eli samana päivänä kun saimme energiatodistuksen. Meillä koko prosessi kesti siis kaksi kuukautta, yhden viikon ja yhden päivän. Luvan saamista myöhästytti osittain oma moka. Luulin ja luotin siihen, että kaikki asiakirjat ja lausunnot hoituvat lupapisteen kautta... No luulossa oli hyvä elää, kunnes rupesi jo kypsyttämään HSY:ltä puuttuva lausunto, jonka perään lupakäsittelijä alkoi kyselemään. Hän myös kertoi, että se pitää erikseen hakea. No olisi tietenkin varmaan pitänyt jostain itse tietää mennä HSY:n sivuille  (tätä painamalla pääset lomakkeeseen) ja täyttää oikea lomake ja lähettää se sähköpostilla heille takaisin. Kyseinen kaavake on "Liitoskohtalausunnon tilaus". Kolme viikkoa kaavakkeen lähettämisestä soitin heille ja ilmotin tarvitsevani lausunnon heti kuuden viikon päästä saapuvan talopaketin takia. Puhelimeen vastasi ymmärtäväinen mies, joka perusteli pitkään venyneen ajan hiihtolomilla ja lupasi onneksi samantien tehdä meidän lausunnon. Lausunto saatiin onneksi heti seuraavana päivänä.

Vantaan Energia hoiti mielestäni heidän osuutensa vähintäänkin kiitoksen arvoisesti. Heiltä tuli 12.1.2017 viesti lupapisteen keskusteluun jossa luki näin:

"Hakija ei ole täyttänyt Vantaan Energian lausuntopyyntölomaketta: http://www.vantaanenergia.fi/sahkosopimus/rakentajat/rakennuslupahakemuksen-lausuntopyynto/" .
Kävin täyttämässä lomakkeen ja he lisäsivät lausunnon lupapisteeseen 18.1.2017. Näin pitäisi mielestäni myös HSY:n toimia. Heti ilmoitus puuttuvista liitteistä ja linkki vaadittaviin lomakkeisiin. Vaikka HSY-sähläyksestä on aikaa jo useempi viikko, saa tapaus vieläkin muutamia ärräpäitä aikaan...

Pakko antaa myös pisteet meidän pääsuunnittelijalle Mika Taskiselle, joka hoiti viimeiset piirustusten täydennykset ja pikku täydennykset kaavakkeisiin. Ilman tätä lupien saaminen olisi siirtynyt yli viikolla käsittelijän loman takia. Lupiemme käsittelijä ilmoitti keskiviikkoiltana tarvittavan vakuussumman puuttumisesta. Ilman tuota vakuussummaa emme pääsisi aloittamaan rakentamista ennen kuin luvista tulee lainvoimaiset. Vakuussumman saa takaisin, kun luvat on lainvoimaiset eli meillä 4.4.2017. Torstaina 16.3.2017 sain sovittua ajan Jumbon Osuuspankkiin vakuustilin avaamista ja tilille siirrettiin lainatililtä 2860€. Sain myös todistuksen Vantaan rakennusvalvontaan vietäväksi, jolla saa rahat myöhemmin takaisin. Sama todistus toimii myös rakennusvalvonnassa todisteena vakuuksien maksusta. Eli periaatteessa rahat pysyvät omalla tilillä. Tilin käyttö on lukittu siihen saakka kunnes rakennusvalvonta palauttaa siihen käyttöoikeudet eli meidän kohdalla 4.4.2017. Tämä oli siis pakollinen ratkaisu, jotta päästiin aloittamaan rakentaminen heti.

Samalla kun vein rakennusvalvontaan todistusta vakuustilistä, sain asiakasneuvojalta kullan arvoisia vinkkejä rakentamisen aloitukseen. Perusteluissa ei kuulemma saa ikinä mainita kiirettä, koska se ei ole millään tavalla pätevä syy aloittaa rakentamista ennen luvan lainvoimaisuutta. Hän myös auttoi muokkaamaan hankkeen kuvausta. Alapuolella on kuvakaappaus hakemuksestamme. Tärkein lause on: "Samalla haetaan oikeutta perustellusta syystä aloittaa rakennustyöt vakuutta vastaan perustusten osalta ennen luvan lainvoimaisuutta."  Asiakasneuvoja kertoi myös, että hakemuksessa on hyvä käyttää sanoja "aikataulu" ja "ylimääräiset kustannukset".
Pintamaata saa kuulemma poistaa tontilta heti kun luvat on sisällä. Eli lupapäätöstä ei siis tarvitse odottaa ennen tämän tekoa. Meidän tontilla pintamaiden poisto on parin päivän operaatio, joten sen takia ei haluttu maksaa koneen kuljetuksista edestakaisin. Torstaina 16.3.2017 soitin Seager Oy:n edustajalle ja kysyin olisiko heidän mahdollista aloittaa työt tontilla heti maanantaina. Positiivinen yllätys odotti perjantai-iltana tontilla; kaivinkone ja useita erilaisia kauhoja. Kävimme maanantai aamuna työt nopeasti läpi ja kaivinkonekuski ryhtyi heti apumiehensä kanssa pintamaan poistoon. Tästä lisää omassa postauksessa.Tontilla ollut korkeusero oli yhtä iso kuin itse kaivinkone. Ammattimiehillä ei tosin mennyt edes päivää pihan tasoittamiseen.


Meidän mielestä Lupapisteen parhaat puolet ovat sen yksinkertaisuus ja kysymisen helppous. Lupapisteestä löytyy oikeasta laidasta keskustelu-osio, jossa pystyy kysymään mieltä askarruttavat asiat. Virkamiehet vastaavat suhkoht nopeasti. Helppoutta lisäsi myös se, että naapureiden tiedotus onnistui pelkällä "rasti ruutuun"-systeemillä. Ei tarvinnut siis metsästää naapuritonttien omistajia ja pyytää heiltä nimiä papereihin. Huoinoina puolina ehdottomasti on se, ettei kaikkia kaavakkeita saa täytettäväksi samoilta sivuilta. Täysin samat tiedot piti toimittaa HSY:lle ja Vantaan Energialle jotka luki jo valmiiksi lupapisteessä. 

Oli mukava päästä seuraamaan missä vaiheessa lupa etenee, sekä saatiin jokaisesta lisäyksestä ja päivityksestä aina automaattisesti sähköpostia. Lausuntoja tuli meidän talolle seitsemän kappaletta, jos naapurin kuulemisia ei lasketa mukaan. Meille lausunnot antoivat Vantaan energia, Liikennesuunnittelu, Kadunpito, HSY, Mittausosasto MIO, Vesihuolto ja Kadunsuunnittelu. Nyt vasta rakennusluvat saatuamme pääsemme hakemaan hyväksyntää vielä erikseen vastaavalta työnjohtajalta, IV-vastaavalta ja KVV-vastaavalta. Näitä ei jostain ihme syystä voi hakeea samaan aikaan rakennuslupien kanssa.

Eli kaikki tulevat rakentajat, (ainakin Vantaalla) samana päivänä kun laitatte luvat sisään, täyttäkää välittömästi Vantaan Energian rakennuslupahakemuksen lausuntapyyntö- ja HSY:n liitoskohtalausunnon tilaus-kaavakkeet, jotta teidän projekti ei ainakaan näiden takia viivästy. Muut lausunnot tulevat automaattisesti. 


Mikko ja Mari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti