maanantai 21. marraskuuta 2016

Talon sydän

Maalämmön kilpailutus on ollut todella opettavainen kokemus. Sähköposteja on lähetetty kymmeniä ja puhelimessakin puhuttu useita tunteja. Yksi mielenkiintoinen ero maalämpötarjouksien välillä oli porakaivojen syvyyksissä. Syvyydet vaihtelivat tarjouksissa 100 metristä aina 127 metriin asti. Pelkästään eri pumpuilla oli parhaimmillaan yli 1000 euron hintaerot, vaikka teholuokat olikin samat. En myöskään tiennyt, että pehmeän maa-aineksen poraaminen on lähes tuplasti kalliimpaa kuin kallion. Kaikista tarjouksista puuttui käyttöveden loppukytkennät. Ne tekee aina työmaan oma putkimies, joka töineen maksaa muutaman satasen.

Lämpöykkösestä saimme heti alussa parhaan tarjouksen ja heidän hinta peittosi muut mennen tullen. Hintaerojen vuoksi oli pakko perata tarjoukset läpi. Kaikki muut tarjouksen antaneet tarjosivat 115 metrin tai syvempiä porakaivoja. Tästä tietenkin iski epäilys, yrittävätkö he kalastella lisälaskua kaivon syvyydestä tai voiko matalempi reikä esimerkiksi jäätyä. Lämpöykkösen myyjä soitti jälleen, kun olin tutustunut tarjoukseen. Hän vakuutti 100 metriä riittävän, koska nykystandardin talojen lämmitystarve on pienempi kuin kymmenen vuotta sitten. Päätimme kuitenkin vielä kysyä suoraan KVV-vastaavaltamme (AP Nurminen Oy) tarjousta maalämmöstä samalla pumpulla. Tarjous saatiin ja se laittoi hyvin kampihin Lämpöykköselle, vaikka Nurmisen tarjouksessa kaivon syvyys oli 115 metriä. Hintaan sisältyi myös Termian laadukkaat lattialämmitysputkistot ja osat. Olimme yhteydessä Lämpöykköseen, Kun he kuulivat saamamme tarjouksen, tippui hinta heti 700 eurolla. Hyvin mielenkiintoinen kertatiputus... No, kilpailutus kannattaa aina!

AP Nurminen Oy:ltä tullut tarjous tuntui paremmalta, koska heillä oli laadukkaamat lattialämmitysosat. Päädyimme siis ottamaan hänen tarjouksen. Valintaan vaikutti suurelta osin myös Nurmisen ammattitietämys, yhtään siis Lämpöykköstä väheksymättä. Nurminen hoitaa myynnin sekä asennuksen itse, joten välikädet myynnin ja urakoitsijan väliltä poistuu. Hänen kanssaan olen puhunut viimeisen viikon aikana monia tuntia puhelimitse, käynyt läpi syvyyksiä ja pumppumalleja sekä niiden eroja. Hän myös kertoi alimitoitetun kaivon riskeistä. Se voi oikeasti jäätyä tai toimia vajaatehoisena hyvinkin pitkään lähes huomaamatta. Asukas voi sen huomata pienenä sähkölaskun nousuna. Ainoa keino, millä pystyy jälkeenpäin selvittämään toimiiko pumppu parhailla hyötysuhteilla, on järjestelmän nesteen lämpötilan mittaus. Päädyimme Niben maalämpöpumppuun hinta-laatusuhteen takia. Vaikka Nurminen on Termian maalämpöpumppujen virallinen asentaja, hän kehui Niben pumppuja laadukkaiksi ja hintaansa nähden erittäin asiallisiksi.

Vinkkinä muille, lukekaa tarkkaan mitä tarjoukset sisältävät ja punnitkaa eri vaihtoehtoja harkiten. Kuten Nurminen sanoi: "Lämmitysjärjestelmä on talon sydän, se kannattaa valita tarkkaan".


Mikko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti