torstai 18. tammikuuta 2018

Puhallusvillaa "ilmassa"


Nyt on aika palata kirjoittamisen pariin, tänään aiheena on puhallusvillan laitto. Vaihteeksi vaihe, jota ei tarvitse "tehdä" itse. Tosin kuvia piti silti mennä ottamaan pölyiseen tilaan. Puhallusvilla kuuluu yleensä talopaketteihin asennettuna, kuten meilläkin tähän Precut tavaratoimitukseen. Ekovilla toimitti puhallusvillan.Ennen puhallusvillan saapumista kannattaa tehdä yläpohjaan vielä viimeinen tarkistus. Lähinnä siksi, ettei sinne jää piiloon työkaluja tai mitään rakennustarvikkeita. Ja tietenkin viimeistä kertaa katolla ryömiessä pidin mukanani höyrynsulkuteippiä. Tämä ihan varmuuden vuoksi, jos reikiä olisi höyrysulussa löytynyt, olisi ne saanut paikattua heti. Lisäksi púhallusvillan asentajalle on järjestettävä turvallinen kulkureitti työskentelytilaan. Tämä kannattaa muistaa, kaikki asentajat eivät suostu  leikkimään tikkailla, joten suosittelen kunnon telineitä.

Ekovillan kuorma-auto saapui tontille.

Paloluukku/kulkuaukko katolle pitää aina suojata puhallusvillan letkun takia. Se jättää nimittäin (etenkin rapatussa seinässä) todella rumat jäljet aukon reunoihin, paneeliseinissäkin paneeleiden reunat voivat vahingoittua. Tämä suojaaminen ei siis kuulu puhallusvillatoimitukseen, vaan se pitää olla huomioitu etukäteen paikan päällä.


Tein suojaamisen tällä kertaa Armaflex eristeillä. Kun valmiin putkieristeen leikkaa keskeltä poikki, sen saa laitettua nätisti aukon reunalle.

Suojat olisivat pysyneet paikallaan ilman teippejäkin, laitoin teippiä kuitenkin varmuuden vuoksi.

Puhallusvillan laittoon tarvitaan aina kaksi kaveria. Puhaltaja ohjailee konetta kauko-ohjaimella puhallustilasta.  Toinen on autossa lisäämässä villaa koneeseen sitä mukaa mitä asentaja sitä käyttää.

Pahoittelut erittäin huonosta kuvasta, mutta tästä kuitenkin näkee "kaiken oleellisen". Nimittäin asentajalla oli mukanaan sähköputken pätkä, johon oli teipattu merkki 60 cm kohdalle. Kyseinen putki näkyy kuvassa asentajan vieressä. Joku saattaa kysyä miksi 60 cm, kun minulle on myyty 50 cm puhallusvillaa. Syy on se, että puhallusvilla painuu aina hiukan ja ostajalle toimitetaan vähintään ostettu määrä. Eli periaatteessa todellinen puhalluvillan määrä on yleensä hiukan yli sen, mitä kuvissa on mainittu, siis vaikka puhallusvillan painuminen otetaan huomioon. Lisäksi villapölyä oli katossa niin paljon ilmassa ettei siellä voinut ottaa kameralla kuvia salaman kanssa. Jotta sai edes ok-kuvia puhalluksesta, piti laittaa oma raksakypärä päähän ja käyttää sen otsalamppua kameran "valona".

Muista seuraava. Älä ikinä mene puhallusvillatilaan työn aikana ilman hengityssuojaimia! Eikä mieluiten jälkeenpäinkään, vaikka villa sinänsä ei ole vaarallista. Mutta ei ole turvallistakaan hengittää villapölyllä keuhkoja täyteen, se kun ei yskimällä lähde pois edes muutamassa vuorokaudessa...

Äkkiseltään puhaltajan työasento voi näyttää rennolta. Mutta kun miettii, ettei tilassa mahdu suoristamaan itseäään kertaakaan 2-3 tunnin työskentelyn aikana, niin ei käy kateeksi. Kyseisessä kuvassa hänellä oli koko vasen jalka puhalluvillan sisällä, mahtaa olla putsaamista housuissa ja kengissä...
Hiukan kerkesi ilta hämärtämään ennen työn loppumista, tässä oltiin jo ihan loppusuoralla. Puhaltaja kun on työntänyt suurimman osan letkusta jo pois puhallusaukosta.

Villapalanen ulkopintaan, suojat pois ja luukku kiinni. Tähän sopii hyvä letkautus; "Kansi kiinni. Omaiset ovat nähneet jo." Eli omistaja on päässyt tarkastamaan työn jäljen ja hyväksynyt sen (sekä dokumentoinut työn usealla eri videolla ja kuvalla).

Yhteenvetona puhallusvillan asennus meni hyvin ja oli erittäin mukavaa pitkästä aikaa asioida suomalaisen puhallusvilla-asentajan kanssa. Puhallusvillan ansiosta rupeaa lämpö pysymään sisällä vähän paremmin. Vertailukohtana ennen puhallusvillaa, päivän keskilämpötila ulkona oli noin 10 astetta. Sisällä pidin karvan alle 20 asteen lämpötilan, siihen tarvitsi yhden 6Kw puhaltimen. Puhallin oli lähes täydellä teholla koko ajan, koska halusin rakententeiden kuivuvan kunnolla ennen sisäänmuuttoa. Lisäksi muutama ikkuna auki oli auki yötä päivää kunnollisen ilmanvaihdon aikaansaamiseksi ja työpäivien ajaksi avasin välillä kaikki ikkunat. Puhallusvillan asennuksen jälkeen sisällä riitti 3Kw puhallin ja sekin oli puolella teholla lähes koko ajan. Vain "täystuuletuksessa" piti hiukan lisätä tehoja puhaltimeen. Ja lämpötila pysyi koko ajan hiukan yli 20 asteessa.PS. Kiitos kaikille näytössä kävijöille, oli todella mukava jutella teidän tulevista projekteistanne. Lisäksi pääsi konkreettisesti tutustumaan lukijakuntaamme ja oli kiva huomata, että sieltä löytyy paljon eri ikäistä porukkaa. Ei sitä tiedä jos joskus tulevaisuudessa pitäisi blogin lukijoille jonkinlaista kahvitustilaisuuden tai jotain muuta mukavaa.


Mikko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti