perjantai 22. syyskuuta 2017

Puutalon rappaaminen


Rapatessa roiskuu, vai miten se perinteinen sananlasku menee? No olisi roiskunut, jos olisin alkanut itse rappaamaan. Rappaus ei nimittäin kuulu vahvuuksiini. Onneksi tuttavapiiristä löytyi tähän osaavat miehet ja homma saatiin maaliin ammattilaisten avulla. Käyn tässä kuitenkin läpi rappaamisen perusteet.

Halusin toteuttaa rappauksen ehdottomasti ennen talvea. Olen nähnyt liikaa huonoja esimerkkejä riskeistä, joita talvi tuo tullessaan. Jos talo rapataan talvella, talo joudutaan "huputtamaan" kauttaaltaan eli muovit laitetaan telineiden yli. Koko muovitettua aluetta joutuu pitämään lämpimänä pakkasilla. No, se onnistuu  vaihtelevasti. Rappaus ei saa jäätyä työstettäessä eikä myöskään kuivumisvaiheessa. Ei tarvitse kuin kerran mennä sulake kuivumisaikana (mikäli monta lämmitintä käytössä kovalla pakkasilla, todenäköisyys suuri), niin koko rappaus voidaan joutua kaapimaan pois. Ja koko homma on aloitettava alusta. Pahimmassa tapauksessa rappaus alkaa tippumaan seinältä muutaman vuoden päästä, koska ei tarrannut jäiseen pintaan tarpeeksi hyvin. Talvirappauksen työnjälki on harvoin yhtä hyvää kuin kesällä. Muovi tuo hommaan omaat haasteensa eikä pintaa pysty tarkastelemaan metriä kauempaa. Seinien mahdolliset epätasaisuudet ja kuopat havaitsee nimittäin parhaiten hieman kauempaa katsottuna. Jos emme olisi ehtineet tehdä rappausta ennen talvea, olisin siirtänyt sen suosiolla kevääseen. Talvirappauksen lopputulos voi toki olla yhtä hyvä kuin kesällä tehdyn, mutta riskit ovat sen verran suuret etten siihen arpapeliin lähtisi. 


Aluksi se tärkein, eli vaihe 1: värin valitseminen. Se oli helppoa, koska sain tehdä päätöksen itse. Emäntä meinaan luottaa tyylitajuuni muutenkin uskomattoman paljon, ihan ihmetyttää välillä. On onni, että meillä on niin samanlainen maku. Eipähän tarvitse käyttää aikaa asioista vääntämiseen tai materiaalien valitsemiseen.

Mutta takaisin asiaan. Ihan täysin vapaita käsiä en värin valintaan kuitenkaan saanut. Alueen kaava vaati rapatut talot ja valkoinen rappaus oli ehdottomasti kielletty. Värin piti olla sävyltään "lämmin", mutta kuitenkin luonnonläheinen. Mitä se siis tarkoittaa? Alueen arkkitedin sanoin kylmiä sävyjä ei sallita. Olisin itse halunnut talon rappauksesta vitivalkoisen. Seuraava vaihtoehto oli harmaa ja siitä niin vaalea sävy, mikä menee läpi. Otin käteeni Weberin värikartan ja löysin värisävyn muutamassa minuutissa. Halusin saada varmistuksen väristä ja soitin Vantaan rakennusvalvontaan. Rakennusvalvonnan tarkastaja oli tulossa käymään samana päivänä naapuritontilla, joten saimme sovittua treffit nopeasti. Näytin hänelle värikarttaa, josta olin ympyröinyt värisävyn MD275 (ylenpänä olevassa kuvassa sävy ympyröitynä). Onneksemme hän hyväksyi värin ja kirjasi sen Lupapisteeseen. Näin meillä on siis mustaa valkoisella värisävyn hyväksymisestä. Ei käy, kuten naapurille, jonka talo rapattiin valkoiseksi (rappausyritys mokasi värin). Vantaan kaupunki vaati uudelleen rappauksen. Maalaaminen ei kelvannut rakennusvalvonnalle, vaan nimeltä mainitsematon rappausliike joutuu rappaamaan koko talon uudestaan.

Tässä vinkki rappauksen sävyn valitsemiseen rappauksen ammattilaiselta. Sävyt näyttävät aina tummemmilta pienillä pinnoilla, esimerkiksi värikarttojen mallilapuissa. Eli kun löydät haluamasi värisävyn, valitse siitä yhden pykälän tummempi, koska isoilla pinnoilla kaikki sävyt näyttää pykälää vaaleammalta. Tämä tietenkin sopii paremmin kuin hyvin meille, mutta jollekin toiselle ei.

Cembrit Permabase rappauslevyt asennettuna.

Heti rappauksen aluksi rapparit kehuivat rappauslevyn valintaa. Ovat kuulemma rapanneet samasta levystä isoja kerrotalojakin, kestää hyvin ja rappaus kiinnittyy erinomaisesti.

Saumat verkotettu ja ruuvin reiät ylitasoitettu.

Vaihe 2: levyjen saumojen verkotus. Tämä tapahtuu lasikuituverkolla. Samalla alareunoihin asennetaan vahvikekulmat, jotta levy ei murru iskusta niin helposti. Myös kaikki ruuvit rapataan yli.

Pintojen ylitasoittaminen aloitettu eteläseinältä.

Kaikki pinnat rapataan yli ja rappauksen sisään asennetaan lasikuituverkko. Verkko asennetaan yhtenäisenä koko talon läpi. Kaikissa rappauslevyissä tätä läpiverkottamista ei tarvitse tehdä. Se kuitenkin helpottaa työskentelyä, koska pinta saadaan helpommin tasaiseksi ja rappaus pysyy hyvänä pidempään. Jokaiseen kulmaan asennettin nurkkavahvikeet ja nurkkien reunaverkot limitettiin läpiverkotuksen kanssa. Ennen verkon laittoa seinään levitetään rappauslaastia ja verkon päälle laitetaan sitä uusi kerros. Näin verkko jää käytännössä kahden laastikerroksen väliin.

Kuvassa nurkan vahvikeverkko. Kulmavahvike oli nurkasta kivikova, eli ihan jalkapallolla tai vastaavalla kulman ei pitäisi hajota.

Tiedän, ei varmasti ole siistein työmaa... No aikatauluja on hankala sovittaa yhteen palkkatöiden ja omakotitaloprojektin kanssa. Vielä kun pitää keksiä aikaa jostain siivoamiseen ja blogin kirjoittamiseen. Kumpa vuorokauteen saisi ympättyä muutaman lisätunnin. Kuvassa siis ylitasoitus alkamassa. Kaikki saumat on verkotettu ja nurkkavahvikkeet laitettu.

Nyt ylitasoitus on valmis itä- ja pohjoisseinillä.
Koko talon ylitasoitus valmiina. On muuten viimeinen asunto mihin rakennan tuon luukun. Häiritsee omaa silmää todella paljon... Kuvassa myös sokkelit ylitasoitettu.
Kuva itäseinältä, sokkeli ja seinät ylirapattuna.
Itä-pohjoiskulma.

Nyt kaikki seinät ja sokkelipinnat on ylitasoitettu. Rapparit asensivat lasikuituverkon jopa sokkeliinkin! Sanoin suoraan, etten ole koskaan nähnyt sokkelia verkotettavan rappauksessa. No hyvää kun pyytää, niin priimaa saa. Eihän sitä tutuille haluta huonoa tehdä.

Seuraavaksi vaihe 3, eli muutaman päivän odottelu. Odottelu siksi, että rappauslaasti kovettuu kunnolla. Kuivumisen jälkeen kaikki pinnat käydään läpi hiertimellä ja hierretään pois kaikki mahdolliset lastojen jäljet. Samalla pitää myös muistaa pyyhkiä pinnat betonipölystä.

Primer pinnassa.

Vaihe 4: primeri pintaan. Primeria vedettiin pintaan kaksi kerrosta ennen pintarappauksen tekoa. Primeri on eräänlainen silikaattipinnoite, joka on aina suurin piirtein samaa väsyä kun pintaan tuleva rappaus. Esimerkiksi valkoisen rappauksen tekeminen tumman silikaattipinnoitteen päälle on mahdotonta ja sama päin vastoin. Koska rappauskerros on niin ohut, paistaa eri sävyinen pohja varmasti läpi. Meidän sokkeli tuli tummalla ja seinät vaalealla pohjakäsittelyllä. Pohjien tekeminen parantaa myös rappauksen tartuntaa ja kestävyyttä.

Silikaattipinnoite sokkeleissa ja seinissä.

Nyt taas pari päivää odottelua, jotta kaikki pinnat ovat varmasti kuivia ennen hiertopinnan tekoa.

Hiertopinnan materiaalit saapuivat tontille. Molempien sävyjen kivien raekoko on 1,5 mm.

  • 15 kpl 25 kg purkkia sävy MD 275 (seiniin)
  • 3 kpl 25 kg purkkia sävyä RR 23  (sokkeliin)

Vinkkinä paikkauksiin ja naarmuihin. Naapuri on joutunut paikkailemaan useaan kertaan omaa rappaustaan milloin mistäkin tulleiden iskujen/jälkien takia. Kostutettuun sormenpäähän otetaan hiertopinnoite tavaraa ja pyöritellään sitä jäljen päälle. Näin pienet jäljet ja maalitipat saadaan poistettua täydellisesti rappauspinnalta, eikä niitä havaitse edes suurennuslasilla.


Viides eli viimeinen vaihe: pinnan hierto. Koko pinta hierretään käsin. Näin tehtiin meidän talon kohdalla. Näin isoilla pinnoilla rapatessa voidaan käyttää apuna ruiskua. Lopputulos ja jälki on kuitenkin suht samat. Molemmissa perusperiaate on sama, eli aluksi materiaali levitetään tasaisesti seinälle ja sen jälkeen pinta hierretään käsin. Rappauksen voi myös levittää ruiskulla ja liipata tasaiseksi käsin. Vaikka rappaukseen käytetään eri työväleitä, rappauksen arvokkuuden ja hinnan tekee kuitenkin loppupeleissä kädet. Rappaus on kuitenkin loppuen lopuksi suurimmalta osin käsin tehtävää työtä, vaikka ruiskulla saataisiin työtä nopeutettua. Víimeinen hierto tehdään meidän kohdalla käsin, koska halusimme pinnan hiertopintana.

Rappauksessa meni koko talon osalta reilu viikko töineen ja kuivumisineen.

Pintojen tekeminen aloitettiin jälleen eteläseinältä.

Itäseinä valmis ja pohjoispuoli työn alla. Samalla yksi mies aloitti hiertopinnoitteen hiertoa sokkeliin värisävyllä RR23. 

Eteläpuoli täysin valmis, itäpuolen sokkelin pinnoitus vajaa puolessa välissä.

Tekevälle sattuu kuten tässäkin. Kuvassa havaitsee hyvin värivirheen. Rappari kerkesi levittämään länsiseinän oikeaan ylänurkkaan pinnoitteen. Pintaa hiertäessä hän tajusi sävyn olevan täysin väärä. Purkin kyljessä oli kyllä sama sävylappu kuin muissakin, oli varmaan sävytyskoneessa tullut vika tai muu inhimillinen virhe. Purkin tilalle saatiin kuitenkin uusi oikeaa värisävyä. Kyseessä oli siis täysin sävyttämätön tavara. Eli värisävy oli valkoinen kuten kuvasta näkyy. Onneksi ne sai pyyhkäistyä nopeasti lastalla seinältä pois ja tilalle saatiin oikeaa sävyä.

Tässä huomaa paremmin värisävyjen eron. Oikealla on täysin sävyttämätön eli puhasvalkoinen ja vasemmalla on oikea värisävy MD275. Se on Weberin värikartan vaalein harmaa, niin lähelle valkoista kun kaava sallii.

Koko talo rapattu sokkeleita myöten ja kyllä nyt hymyilyttää. Talon ulkopuolelta puuttuu enää sähkökalusteet ja kaiuttimet. Sekä tietenkin terassi, mutta se on sitten ensi kesän homma.

Ensimmäisessä väriviuhkakuvassa värisävy näyttää huomattavasti tummemmalta, eli noudattakaa alussa mainitsemaani ammattilaisen vinkkiä. Tämä sopii meille erityisen hyvin, koska äkkiseltään katsottuna talo näyttää valkoiselta. Ja sitähän me haluttiin alunperin. Ei kuitenkaan täysin puhtaanvalkoiselta, koska siinä näkyisi paremmin lika. Loppuen lopuksi voisin melkein sanoa, että olen tyytyväisempi tähän värisävyyn kuin täysin puhtaanvalkoiseen. 



HUOMIO:

Talossamme järjestetään Kastellin talonäytös lauantaina 7.10.2017 klo 12:00-14:00.


                                        Osoite on:
                                        Ongenkoukku 1
                                        01490 Vantaa

Ohjeet talolle tuloon: Nikinmäen K-Supermarketin kohdilta käännös vasemmalle (Korsosta päin tultaessa) Pohjoiselle Nikinmäentielle ja ajetaan oikealla olevien luhtitalojen ohi. Talo on heti oikealla niiden jälkeen. Sitä ei voi olla huomaamatta. 


Olen itsekin mukana talonäytöksessä, joten tulkaa ihmeessä moikkaamaan ja ihmettelemään taloa livenä. Jos jotain kysymyksiä tulee esimerkiksi rakentamiseen liittyen, vastailen mielelläni. Paikalla on myös talopakettikauppiaani Heikinheimon Matti. Mikäli rakentaminen kiinnostaa, suosittelen kysymään häneltä tarjousta talopaketeista. Hänen kauttaan kaikki on sujunut ongelmitta, joten pystyn suosittelemaan hyvillä mielin. Mikäli ette pääse paikan päälle, annan mielelläni Matin yhteystiedot. Ei sitä tiedä, vaikka saisin puhuttua Matin antamaan teille pykälää paremman tarjouksenkin. Heh.

PS. Näytössä pääsette näkemään valmiita pintoja  ennen kun niistä on edes ehditty kirjoittamaan blogiin.

Mikko

6 kommenttia:

  1. Miten tuo yläpohjan tarkastusluukku on toteutettu? Itselle tulee myös levyrappaus ja tuo luukku aiheuttaa päänvaivaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse leikkasin jälkeenpäin 50cmx70cm aukon levyyn. Sahatun levyn taakse asensin 20mm paksun vanerin, jotta se kestää hyvin eikä mene kieroksi tms. Luukusta kuljetaan niin harvoin että sen voi kiinnittää ruuvilla. En halunnut saranoista koska sillon kun siitä kuljetaan, ei luukku saa olla edessä. Kun koko talo on valmis laitan rappaus laastia luukun reunoille. Puukolla saa kuitenkin rapsutettua reunat auki mikäli luukusta on kuljettava, saa aukon edes vähän paremmin piiloon. 👌

      Tuolla aikaisemmassa päivityksessä, myös muutama kuva siitä, jos haluut tarkempia kuvia lait @ niin käyn ottamassa 😎

      http://www.timpurilletalo.fi/2017/08/peltia-smyygeja-ja-paloluukkuja.html?m=1

      Poista
  2. Höh, sattui just tärkeä meno tuolle 7.10. Ois ollut hauska tehdä pieni road trip ja tulla katsomaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näillä näkymin talon valmistuessa tulee olemaan mahdollisesti toinenkin näyttö. Saa tontilla tulla muutenkin käymään, laittaa viestiä vain etukäteen, mikäli ei kerkeä esittelyyn.

      Mikko

      Poista
    2. Kiva! Koitetaan järjestää. Jos ei nyt syksyllä niin keväämmällä :) Vois olla hauska turista hartiapankkiprojektista kun vielä sama talomallikin!

      Poista
    3. Kuulostaa hyvältä, mikäli ollaan päästy muuttamaan taloon. Tarjoan kahvit kun tulette :P
      Mikko

      Poista