perjantai 14. heinäkuuta 2017

Ikkunoiden ja ovien asennus

Ikkunoiden koossa ei tässä talossa pihtailtu, se kuitenkin maksettiin asentajien selkänahassa.

Asennukseen sain avukseni Juhon, entisen koulukaverini ammattikoulusta. Hän on pystyttänyt myöskin useamman omakotitalon. Hän lähti jatkamaan kouluja ja on nyt rakennusinsinööri. Nyt oli hyvä palauttaa insinöörin mieleen, minkälaista kirvesmiehen arki on. Heh.

Ikkunan asennuksessa käytetään erilaisia kiinnikkeitä. Tässä kuvassa on vierekkäin kaksi eniten käytettyä ruuvia. Molempia olen käyttänyt, oikeanpuoleinen on ehdottomasti oma valintani. Se on ensinäkin halvempi, mutta palkkatöissä sillä ei ole ollut väliä, vaan nopeudella ja tarkkuudella. Vasemmanpuoleisessa on pyörivä osa, joka jää karmin sisään ja "helpottaa" karmin säätämistä. Oikeanpuoleinen vaihtoehto on kiinteä, jonka "laipat" ruuvin päässä menevät karmin sisään tukevasti ja ikkunan säätäminen on todella helppoa T30 ruuvipäädyllä. Molemmat on yhtä kettumaisia saada irti, jos ikkunan asennus menee pieleen tai joskus joku haluaa vaihtaa erilaisen ikkunan tilalle.


Kävin K-Rauta 75:sta ostamassa ikkunan asennukseen tarvittavat ruuvit. Asensin jokaiseen ikkuna-aukkoon asennusruuvit oikeaan korkoon jo edellisenä päivänä valmiiksi. Ruuvasin jokaisen ikkuna-aukon alapuuhun kaksi ruuvia. Säädin myös passilla ruuvit tarkalleen suoraksi, näin päälle nostettava ikkuna on aina valmiiksi suorassa. Jotkut asentavat ikkunoita korkolapuilla, sitä tekniikkaa en ole ikinä tajunnut. Hitaampi ja kiilakasat ovat aina epätarkkoja. Kun kiilakasa liikkuu 5 cm sivuun, sen yläpinnan korko ei ole enää tarkasti kohdallaan ja isoissa ikkunoissa se on tärkeä vaihe. Muuten joutuu toinen kaveri kannattelemaan ikkunaa oikeassa korossa niin kauan kunnes se on kiinnitetty.

Näin ikkuna lepää ruuvien päällä suorassa. Käytän asennusruuveina myös karmiruuveja, koska ne ovat leveäkantaisia ja todella kestäviä. Vaikka ne maksavat hiukan enemmän kuin normaaliruuvit, ei kustannus ole merkittävä, koska niitä meni yhteensä 20 kappaletta kymmeneen ikkunaan. 

Ikkunat tuli tontille lavojen päällä, johon ne on kiinnitetty todella hyvin. Yleensä niittinaulaimella on laitettu rimoja ristiin rastiin ikkunasta toiseen. Aina kun siitä purkaa ikkunoita käsisaha apuna käyttäen, on huomioitava ja mahdollisesti tuettava jäljelle jääviä ikkunoita. Asennuksen takia otetaan ikkunan sisempi lehti aina irti, ja etenkin meidän tapauksessa se painoi enemmän kuin ulompi lasi ja runko yhteensä. Koska ikkunoiden alareuna on alle 70 cm lattiasta, on käytettävä turvalasia. Meidän tapauksessa turvalasi on 6 mm paksua ja painaa kuin perkele...

Ensimmäinen talon ikkuna, ja tietenkin se suurin. Korkeutta 2,2 metriä ja leveyttä 1,75 metriä. Sisäpuolen ikkunalehti on nostettu nojaamaan seinää vasten . Seinän ja ikkunan väliin on laitettu finnfoamin palanen, ettei ikkunaan syntyisi jälkiä. Ja onneksemme lattia on kokonaan finnfoamia, joten ikkunan uskaltaa laskea minne vain eikä jälkiä tule ikkunoihin. Taas yksi hyvä syy lisää harkita finnroamin rossipohjaa.

Kun molemmat "karskeja" töitä pelkäämättömiä miehiä ollaan, päätettiin yhdessä tuumin aloittaa isoimmasta ikkunasta. Näin työ kevenee päivää myöten aina ikkunoiden kokojen pienentyessä. Siitä oliko tämä todella järkevä idea, niin enpä tiedä.... Ikkuna painoi ennen lehden irroittamista varmasti lähemmäksi 200 kg ja paino tuntui selässä ja kunnolla. Onneksi koko painoa tarvitsi vai nostaa hetkellisesti, kun ikkuna käännettii lavalla ympäri, jotta sisäpuolen lehti saatiin irti. Sen verran selkä tykkäsi hyvää, että taas pari päivää piti syödä aika kovia myrkkyjä, että pystyi jatkamaan töitä tontilla.

Ensimmäistä ikkunaa kun ihasteltiin tuli naapurikin hiukkaamaan; "On sillä ikkunalla kokoa ja tosi hyvältä näyttää!"

Sisäpuolella ikkunan nostokorkeus oli onneksi pieni, joten asuntoon sisälle saamisen jälkeen oli asennus helppoa.

Tässä vielä villoitusvaiheesta otettu kuva. Marin kädet ei yllä ikkunan reunoihin. Ihanaa saada taloon paljon luonnonvaloa.

Tämä tarra tulikin sitten kirottua Juhon kanssa alimpaan paikkaan. Paino kun on myös turvalasin mukainen... Ottaen huomioon että nykyään normaali lasin paksuus on 3 mm.

Kuvassa näkyy hyvin lauta jolla ikkuna on tuettu, ettei se ei kaatuisi itsekseen. Lisäksi jokainen ikkuna oli tehtaalla kiinnitetty lavaan pohjasta kiinni, eli ihan kevyesti ei ikkunaa saa kaadettua.

Ikkunoita kannetaan imukuppikahvojen avulla. Nämä minun käytössä olleet imukupit lainasin asennukseen pomoltani. Niin usein en ikkunoita asenna, että nämä olisi edes jossain tasolla järkevää itselle ostaa. TÄSSÄ LINKKI Nettikauppaan, jossa myydään kyseisiä imukuppeja. Tällä mallilla olen itse muutama sata ikkunaa asentanut, eli voin sanoa sen toimivan täydellisesti. Enemmän luotan näihin pumpattaviin imukuppeihin, kun kääntökahvalla tai vastaavalla oleviin. Jos alipaine vuotaa imukupissa, pitää ikkuna laskea alas ja asentaa kahva uudestaan. Näillä voi pumpata alipainetta vaikka koko kantoreissun ajan ja näillä saa nostettua useita satoja kiloja ilman ongelmia. Mutta muista; älä ikinä laske näitä imukuppiosa alaspäin minnekään muualle kuin laatikkoonsa! Koska lika vahingoittaa nostokahvoja ja huonontaa toimintaa, lisäksi pahimmassa tapauksessa naarmuttaa ikkunaa.


Ikkunoiden mukana tuli myös siivoukseen tarkoitettu avain, jolla saa ikkunat auki pesua ja mahdollista huoltoa/säätämistä varten. Väri on kyllä hieno, siitä Tiivi-ikkunoille pisteet.

Ikkunat kiinnitettiin jokaisesta valmiista karmireiästä, joiden määrä vaihteli ikkunoiden kokojen mukaan neljästä reiästä kahdeksaan reikään. Mikäli ikkunoissa ei ole karmireikiä valmiiksi porattuna, ne porataan joko karmikaralla tai terävällä 14 mm puuterällä. Huomioi sana terävä, koska karmiin ei saa tulla rumia repeytymiä. Ikkunoiden mukana tuli laatikko, jossa oli karmitulppia ja jotka menevät suoraan valmiisiin reikiin (14 mm). Laatikossa oli myös helat eli kahvat avattaviin tuuletusikkunoihn.

Viimeisiä ikkunoita viedään. Kerrankin näin päin, että myös itse timpurikin joutuu kuvauksen kohteeksi.

Ikkunan asennus on omasta mielestäni yksi helpoimmista töistä työmailla. Sitä valitettavasti liian harvoin pääsee tekemään, koska niiden asennushinnat on kilpailtu todella matalalle. Halusin jokaisen ikkunan samaan tasoon sisäseinien kanssa. Joten ikkunat asennettiin rungosta kuusi senttiä sisäänpäin. koska väliin tulee muovi 0,2 mm, 47mmx47mm puu, 13 mm kyproc-levy. Eli saadaan yhdellä siistillä listalla ikkunan uretaanit piiloon. Ulkopuolelle joudun itse kuitenkin mitoittamaan kaikki peltiosat ja tilaan ne muualta, joten pääsen itse määrittelemään täysin ikkunan sijainnin. Omasta mielestäni ikkunat pitää olla aina samassa tasossa kuin sisäseinän pinta, se on myös ikkunoiden avaamisenkin kannalta ainut oikea vaihtoehto. Mikäli ne jätetään rungon sisälle, ei niitä välttämättä pääse kunnolla avaamaan ja pesemään. Tosin poikkeuksena on isot erkkeri-ikkunat, joihin on tarkoitus saada mahdollisimman iso ikkunalauta istumista ja joskus jopa nukkumista varten. Ne ikkunat on kuitenkin täysin omasta maailmasta. Ehkä joskus rakennan talon johon semmoiset erkkeri-ikkunat sopisivat.

Ikkunan asennus pähkinänkuoressa, lyhyesti vaihe-vaiheelta:
 1.  Laita apuruuvit/korkopalat ikkunakarmiin oikeaan korkeuteen. 
 2.  Irroita ikkunasta tarvittavat lehdet (painavissa voi irroittaa molemmat).
 3.  Nosta ikkunan karmit apuruuvien päälle.
 4.  Mittaa etäisyys karmin alareunasta, mihin kohtaan haluat ikkunan.
 5.  Kiinnitä ikkuna alareunasta kiinni, kun se on oikeassa kohdalla.
 6.  Ota passi käyttöön ja asenna ikkunan yläruuvit paikalleen samalla pitäen ikkunaa  pystysuorassa passin avulla.
 7.  Kiinnitä ikkunan kaikki ruuvit paikalleen.
 8.  Kytke irroitetut ikkunalehdet.
 9.  Tiivistä uretaanilla ikkunan ja rungon välinen alue (mieluummin lisäät uretaania parikin  kertaa, ethän halua sotkea uusia ikkunoita).
 10.  Valmista, nyt voit ottaa oluen onnistuneen asennuksen johdosta. Heh.

Huomio! Keskitä ikkuna ikkuna-aukkoon siten, että jokaiselle puolelle jää yhtä iso rako. Ole myös varovainen ruuvien asennuksessa, ettet hajota karmeja liialla kiristyksellä.

Ulko-ovet tulivat Kaski:lta ja niitä tuli kolme kappaletta. Tekniseen tilaan, olohuoneeseen ja kodinhoitohuoneeseen. Pääovi tulee vasta myöhemmin, jotta siihen tulisi mahdollisimman vähän jälkiä rakentamisen aikana. Kuitenkin siitä kuljetaan eniten ja käytännössä kaikki tavara kannetaan sitä kautta sisälle, lukuun ottamatta teknisen tilan koneita.

Ovien mukana tuli myös asennus- ja huolto-ohjeet.

Teknisen tilan ovi oli niin kevyt, jotta sen pystyin asentamaan paikalleen yksin.

Ovien asennuksessa käytän aina korkolappuja, jotta kynnys kestäisi paremmin siihen kohdistuneen painon. Tässä tapauksessa kun 100 kg painoinen asentaja polkaisee tammikynnykseen, joka on kahden ruuvin päällä, voi lopputulos olla ihan jotain muuta kuin toivottu.

Ovien asennuksessa on muistettava yksi nyrkkisääntö. Vaikka ovien karmit ei ole saman paksuisia kuin ikkunoiden. Ulkopuolelta on ovet oltava aina samalla tasolla kuin ikkunat! Eli meidänkin tapauksessa joudun sisäpuolelta listoittamaan enemmän, jotta saan nästisti paksuuseron piiloitettua. Ulkopuolen etäisyyseroa ei kirjata millään tempulla, eikä niiden eri tasoon asentaminen olisi rakennussäädösten mukaista. Ovien asennus ei juuri eroa ikkunan asennuksesta. Siinä kuitenkin ensimmäisenä halutaan saada saranapuoli kiinnitettyä. Ja ovessa pitää olla huomattavasti tarkempi suoruuksien kanssa, muuten ovi ei toimi kunnolla eikä ole tiivis. Oven lehti tulee aina irroittaa ennen asennusta, muuten se kampeaa asennuksen aikana takuuvarmasti karmit kieroon.


Sain Mikalta hänen vanhan, ylimääräiseksi jääneen välioven. Tämä ovi siis on vain "sisäkäyttöön", mutta tässä tapauksessa täysipuu väliovi hoitaa täydellisesti meidän raksa oven virkaa.

Lisäksi rakentamisen aikana valoa ei koskaan ole liikaa, nyt saatiin yksi väliaikais "ikkuna" lisää. Sisällä näkee entistä paremmin tehdä töitä. Onhan meidän "pääovi" nyt ihan nätti, mutta näin avonainen pääovi ei oikein omaan makumaailmaan muuten istu. Vieraiden ei kuulu nähdä koko asuntoa ennen kun heille avataan ovi.
Kodinhoitohuoneen ja olohuoneen ikkunat paikallaan.

Onneksi sain taas Mikan auttamaan. Hänen kanssaan asennettiin viimeiset kaksi ovea paikalleen. Tällä kertaa aloitettiin kevyimmästä eli kodinhoitohuoneen ovesta (jonka lasi ei ainakaan painon puolesta ollut turvalasia). Kun saimme asenettua olohuoneen oven, asensimme sen yläpuolelle tulevan pikku ikkunan. Näin kaikki olokeittion länsi-ikkunoiden yläreunat päättyy samaan korkeuteen.


Nyt on kaikki ikkunat ja ovet asennettu paikalleen. Nyt ollaan päivä päivältä lähempänä muuttopäivää. Tässä vaiheessa kaikki työvaiheet näkyvät selkeästi, eikä aikaa mene säätämiseen ja hieromiseen. Ikkunat näyttävät hyvältä sekä sisältä, että ulkoa. Valkoinen väri etenkin sisällä on tärkeä, koska se saa ikkunoista isomman näköiset. Tummat ikkunankarmit sisällä saa ikkunan tuntumaan homattavasti pienemmältä.

Olohuoneen ikkunoista avautuvaa maisemaa voisi ihastella vaikka koko päivän. Myös Kira saapui hommiin isin avuksi. Tässä taitaa olla ruuvien lajittelu käynnissä.
Kira auttoi isiä imuroinnissa. Tontille ostamani Kärcherin imuri on ollut kyllä joka euron arvoinen. Kun rehkii...
... Pitää muistaa huilia ja pitää juomatauko.

Ikkunoita asentaessa huomasin, etten ollut tilannut tuuletusikkunoihin integroituja hyttysverkkoja. Soitin suoraan Tiivi:lle. Kävimme läpi puhelimessa sen, että integroidun verkon pystyy asentaman heidän ikkunoihin myös jälkikäteen jonkinlaisilla klipseillä. Ja hinta ei ollut kuin muutamia kymppejä per ikkuna. Ja ulkonäössä ja käytännöllisyydessä nämä on aivan ehdottomat, vaikka meidän tontilla ei juuri ilmassa lentele mitään otuksia. Tuo ne käytännöllisyyttä ja mukavuutta koko rahan edestä, joten tilasimme kaikkiin tuuletusikkunoihimme nuo hyttysverkot.  Tämä verkkojen puuttuminen menee täysin omaan piikkiin, se on ollut listassani aina. Jostain kumman syystä se vain on unohtunut mainita Heikinheimon kanssa, kun talopakettia tilattiin. Onneksi tämä "virhe" oli hinnaltaan naurettavan pieni. Yleensä virhepäätöksistä/-ratkaisuista tulee pitkälti yli tonnin laskuja, jola tuntuu olevan rakentamisessa aina se minimi rahayksikkö. 

Sälekaihtimet olivat meille aivan ehdottomat ja ne haluttiin jokaiseen ikkunaan integroituna. Ainakin nopeasti kokeiltuna Tiivin integroidut sälekaihtimet toimivat täydellisesti. Ja nappuloita on vain yksi, samasta nostetaan kaihtimet ja säädetään niiden kulmaa. Kuumana kesäpäivänä näillä kaihtimilla saadaan ohjattua liika lämpö pois, ilman että huoneilma lämpenee tuskallisen kuumaksi. Ja perinteisiä hirttoköysi ja säätötankoja ei minun talossani tulla näkemään. Nyt ainoastaan yhteen ikkunaan tuli säädin tangolla. Se ikkuna sijaitsee olohuoneen oven päällä, joten sitä ei muuten yltäisi helposti säätämään. Tässä ikkunassa siis voidaan tehdä poikkeus. Pitää joskus tehdä ikkunoista ja ovien "hienouksista" päivitys samalla kun asentelee niihin lukot ynnä muut ja pääsee leikkimään kaihtimilla paremmin.

Tässä videossa (kohdassa 1,36) näkyy integroitujen sälekaihtimien esittely:

 


Kun tontilla tapahtuu päivän päätteeksi, voi ylpeänä katsoa taloamme ja todeta mielessään: "Kuinka moni 26-vuotias rakentaa itselleen talon." Väheksymättä yhtään auttavia käsiä, ketkä projektissa on olleet mukana. Toiset enemmän ja toiset vähemmän ja jotkut ei ollenkaan lupauksista huolimatta. Kun talo valmistuu, olen Mikalle kyllä jo tässä vaiheessa todella pitkän illan, ellen jopa useamman viikonlopun velkaa... Kovasti yritän pienentää velkani määrää kantamalla aina hänellekin talkoo Sandelssit. Näänpähän näin parhaiten kenen rakennusprojekteissa minun auttava käsi on mukana niin vinkkejä antamassa kuin apuvoimanakin.Mikko4 kommenttia:

 1. Bloginne on kyllä todella kiva, kiitos perusteellisista ja informatiivisista postauksista. On aina ilo seurata ammattilaisen ammattitaitoa, nostan hattua! Tässä oppii paljon itsekin, oma talo on tulossa muuttovalmiina. Rakennusiloa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erittäin mukava kuulla että postauksista on ollut iloa muillekkin :) Jaksaa taas tonttipäivien jälkeen paremmin kirjoittaa 😜 Kyllä sitä muuttovalmiissakin talossa on rakentamista, leikkimökit ja terassit yms. Niissä kannattaa vähintään tavarat ostaa ja toimia "lautamiehenä", säästää pitkän pennin näin. 👌 Rakennusiloa ja onnea projektiinne.🔨🏠
   Mikko

   Poista
 2. Kannattaa tutustua Essve ns "pro" mallin karmiruuvijärjestelmään, tuo Sormat menee hajalle tosi helposti. Itse miellyin niihin tosi paljon ja mukavia säädellä kohdilleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa mielenkiintoiselta, en nopealla yrittämällä googlesta kyseistä tuotetta löytänyt. Uudet menetelmät kiinnostaa aina :) Ikkuna kuin ikkuna menee helposti rikki, jos ei asentaja osaa hommiansa. Oli ruuvi mikä tahansa osaamaton hajottaa karmin helposti. Tunnen myös yhden timpurin ketä ikkunan asennuksessa ei ole koskaan muita ruuveja käyttänyt kuin perinteisiä uppokantoja, on kuulemma 30 vuotta ikkunat niillä kiinni ja hyvin on pysynyt. Erillaisia tapoja rakentaa löytyy monia ja onneksi on monta tietä/tyyliä oikeeseen lopputulokseen.

   Mikko

   Poista