Tuulensuojalevyn tehtävä ei ole ainoastaan eristää tuulta, kuten moni saattaa luulla. Tuulensuojalevy nimittäin jäykistää rungon, sekä estää veden pääsyn rungon sisällä oleviin villoihin. Rungon jäykistyminen on huomattavissa jo ensimmäisten levyjen jälkeen. Seinällä asiaa ei havaitse niin helposti, mutta katolla pienenkin rungon liikkumisen huomaa. Tämä kaikki "liike" loppui ensimmäisten levyjen asentamisen jälkeen. Kolmas tärkeä hyöty levyssä on se, ettei sadevesi pääse rakenteisiin. Oli levyn materiaali mikä tahansa, levy kiinnitetään aina vähintään 600mm välein runkotolppaan. Jokaisen levyn sauma pitää olla keskellä runkotolppaa, jotta levy jäykistää oikeaoppisesti.
Tähän väliin voi laittaa soimaan taustalle aiheeseen sopivan, Arttu Wiskarin kappaleen; "Siitä tunnet sä ystävän, jos remppa päivänä paikalla on hän. Gyproc-levyjä kantamassa, vuosituhannen krapulassa".
Aloitin mitoittamalla levyjakoa länsiseinälle. Normaalisti kun rakennetaan pitkästä tavarasta, levyjako lähtee päädystä ja menee kokonaisuudessan läpi täysillä levyillä. Ainoastaan päädyistä yli tulevat levyt leikataan soiroiksi (Gyproc-levyn leveys on 120 cm. Soirolla tarkoitan sitä, kun levyä on jouduttu kaventamaan). Nyt kun runkotolpat on mitoitettu Kastellin ohjeiden mukaisesti, seinän keskellekin tuli soiro muutamaan kohtaan. Käytännössä mitoitin täysien levyjen paikat, asensin kaikki kokonaiset paikalleen ja sitten vasta palaset väleihin. Levytys oli täten jonkin verran hitaampaa, kuin pitkästä tavarasta tehtynä. Mitoitus sinänsä ei vie aikaa kuin muutaman minuutin. Levyjen leikkely taas vie hiukan enemmän aikaa.
Tuulensuojalevynä meillä on Gyproc GTS 9 tuulensuojalevy, joka kuuluu meidän Kastellin talopakettiin. Se on ulkoisin osa paketista, jonka siihen otimme (vaaka- ja pystykoolaus (25mmX100mm laudoilla tehtynä, jotta seiniin jää 5cm ilmarako). Koolauksen päälle asennetaan rappauslevy, jonka tulee ammattilaiset rappaamaan. Nykyään lähes kaikissa pientaloissa käytetään tuulensuojalevynä Gyprocia. Tosin muitankin vaihtoehtoja on. Tuulileijona on varmaankin tunnetuin, heillä löytyy useita eri tuulensuoja-tuotteita. Gyproc-levy pystyy olemaan kolmesta kahteentoista kuukautta ilman julkisivumateriaalipinnoituksia, riippuen levyn mallista ja vallitsevista sääolosuhteista.
Ensimmäiset levyt asennettu.
Talon länsipuolelle tuli 330 cm korkeat levyt, joita meni muutama rikkikin, kun yksin asensin ja nostin paikalleen. Tuuli kun pääsi sopivasti ottamaan levyn taakse nostovaiheessa, kuului vain naks ja levy tippui säpäleinä päälleni. Hiuksista sai vielä ennen nukkumaanmenoa kaivaa viimeiset kipsin palaset... No kuitenkin levytys onnistuu yksinkin suht hyvin. Levyt kiinnitin piirustusten mukaisesti huopanaulaimella, vaihtoehtoinen kiinnitys olisi ollut perinteiset kipsiruuvit. Tosin huopanaulain on paljon nopeampi työkalu ja lopputulos on vähintäänkin yhtä hyvä. Nostin jokaisen levyn kiiloilla 1cm sokkelista ylöspäin, jotta mahdollinen anturasta nouseva kosteus ei pääse vaikuttamaan levyyn.
Länsiseinä levytetty.
Länsiseinällä loppui kertakaikkiaan pituus kesken lähes kaksi metrisellä miehellä ja tikkailla, joten jätin yläosan levytyksen odottamaan suosiolla telineiden saapumista. Ja rehellisesti sanottuna, on turhan vaarallista yrittää yksin yläosan levytystä tikkailla keikkumalla. Vanhan sanonnan mukaan: "Yhden talon rakentaa vaikka ämpärit telineenä". Mutta, kun rakentaa ammtikseen telineiltä tippuu kavereita ihan selvinpäinkin, joten sitä voi tapahtua kenelle tahansa. Mitä pidempää alalla on, sitä varmemmin on sattunut jotain vakavaa. Eikä itsellänikään kroppa enää ehjä ole...
Jokainen nurkka on muistettava villoittaa ulkopuolelta ennen levytystä, koska sisäpuolelta ei nurkkaan pääse enää käsiksi.
Nurkka villoitettu, levy vain perään.
Sisäpuolen panoraamakuva.
Pohjoinen seinä levytetty. Kyllä ilme muuttuu nopesti.
Niin kuin ylläolevista kuvista näkyy, talon jokainen ulkonurkka pitää villoittaa ulkopuolelta. Kulmien villoituksessa pitää olla huolellinen, koska niiden kautta karkaa paljon lämpöä. Tikkailla tämä on hyvin mielenkiintoista työtä, kuten levytyskin. Tosin tuleepahan valmiiksi.
Tilasin tontillemme 25 metriä telineitä, kahden metrin jalkakorkeudella. Näitä yhdistämällä pääsee tarvittaessa vaikka kuuden metrin korkeuteen. Tosin sillon telineiden pituus ei ole enää 25 metriä. Toivottavasti saan telineet ensiviikon aikana, jotta saadaan projekti etenemään normaalisti ja mikä tärkeintä; turvallisesti.
Kulmiin asensin tarkoituksella täydet levyt, joista vain leikkasin ylimääräiset pois.
Kulman takaa runkoa pitkin vedetään viilto mattopuukolla, jolla rikotaan paperin pinta.
Eli näin.
Sitten vain taivutetaan levyä, poispäin leikatusta viillosta. Näin levyn kipsi murtuu, ja levyn palanen jää roikkumaan vain toisenpuolen paperipinnan varaan.
Nyt katkoteräveitsellä toiselta puolelta taitosta, pääsee kulmaa pitkin leikkaamaan paperin poikki. Näin levy vain tippuu alas ja tulee millilleen leikattu levy.
Ovet ja ikkunat levytetään "yli". Sitten sahataan käsisahalla tässä tapauksessa viillot ylä ja alareunaan. Sitten ikkunan oikeanpuoleiseen reunaan leikataan katkoteräveitsellä viilto, niin saadaan leikattua ikkuna-aukko yhtä siistiksi kuin edellisen kulman levy.
Etelepuolen seinästä puuttuu enää kaksi soiroa. Kulmassa näkyy kuinka olen villoittanut sen ylös asti. Vaikka Gyproc-levyn yläreunasta olisi riittänyt 50 cm, joka on puhallusvillan määrä. Tosin sillä kun ei ole mitään merkitystä, eikä liian hyvin eristetty talo haittaa ketään muuta kuin sähköyhtiötä.
Seuvaavaksi päiväksi ennustettiin sadetta, joten kipsilevyjen asennusta ei pääse tekemään, vaan....
...töihin tullaan tänne sisätiloihin. Pääsee villoitushommiin. Onneksi se on sadesäällä mukavampaa kuin hellekelillä. Pystyy työskentelemään pitkähihaisella.
Sadepäivä meni villoittaessa. Siitä seuraavassa päivityksessä lisää. Sadepäivän jälkeen pääsin jatkamaan levyjen laittoa.
Levytyksen jälkeen asensin koolauksen vaakaan laudasta (25mmX100mm) niin korkealle kuin ilman telineitä ylsi. Eli 180 cm sokkelin pinnasta. Lauta laitettiin 600k jaolla, eli jokaisen laudan keskeltä keskelle mitta on 60 cm. Asennan myöhemmmin yläosan laudat. Samalla kun saan ne telineet, joiden avulla pääsen tekemään länsipuolen kattotuolien verhoilun tuulensuojalevyllä.
Aluksi täydet levyt paikalleen ja ikkuna-aukkojen alaosat.
Ikkunan yläosien villoitus tapahtuu ulkoapäin. Sisäpuolelle niskapalkin alle jää vain muutaman sentin rako, josta ikkunan yläosan villoittaminen olisi mahdotonta. Joten tämä on pakko villoittaa ulkopuolelta.
Viimeisiä levyjä viedään. Ikkunoiden ylä- ja alapuolen levytys meni helposti. 100 cm pitkä levy riitti hyvin. Niistä oli helppo leikata mattoveitsellä ylimääräiset pois.
Pohjoispuolelta koolaus aloitettu. Alimman laudan kuten tuulensuojalevynkin nostin 1 cm sokkelin pinnasta.
Kun ikkunoita ei ole vielä asennettu, saa asentaa kaikki laudat aukoista ja päädyistä yli.
Ylimääräiset laudat sahataan pois nurkista ja ikkunan kohdilta.
Tässä vaiheessa kaikki työvaiheet ovat näkyvää ja ulkoapäin projekti tuntuu etenevän todella nopeasti. Tosin kohta alkaa ne työvaiheet, joita hierotaan päivä tolkulla ja ulkopäin ei juuri näy mitään edistystä.
Mikko
P.S. Pahoittelen mahdollista klikki otsikkoa, eihän töissä nyt krapulassa olla. 😜
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti