lauantai 19. toukokuuta 2018

Väliovien asennus

Ensiksi kasataan karmi tasaisella alustalla ja varmistetaan lattian puhtaus. Mikäli lattialla on vähänkin jotain likaa tai rakennuspölyä, kannattaa kasaus tehdä pahvin päällä. Muista tarkistaa oven kätisyys ennen karmin kasausta.

Väliovien asennus on ammattilaisille helppoa kuin heinän teko. Amatööreille se aiheuttaa päänvaivaa ja uskomattoman määrän kirosanoja. Laitoin kaikki välioveni paikalleen yksin, helpompaahan se olisi tietenkin kaverin kanssa. Oven asennuksessa ei ole merkitystä sillä, onko kyseessä aito puuväliovi vai perinteinen kennorakenteinen laakaovi.

Kasasin karmin yläosasta kahdella pitkällä ruuvilla per puoli. Löysin muistaakseni 90mm pituisia ruuveja, joita käytin tässä.

Rakennuskiila 35x150mm 20kpl Kiilax
Nämä kiilat on minun lemppareita, katkeaa helposti ja on tukevia. Eikä ole hinnalla pilattu. Tämän kokoinen paketti maksaa muutaman euron luokkaa. Mitä enemmän ostaa kerralla, sen halvempi. Näitä tarvitsee ikkunan asennuksesta aina väliovien asennukseen...

Nostetaan karmi aukkoonsa ja kiiloilla paikalleen.

Kiiloja voi joutua laittamaan tiiviistikin, jotta karmin saa suoraan ja keskitettyä paikalleen. Älä kuitenkaan jätä kiiloja ruuvauskohtien paikalle.
Kun karmi on passissa ja suorassa, ovi nostetaan paikalleen. Kuvassa näkyy saranan hahlo, johon oven ruuvi asettuu.


Mikäli oven lukkohela jää väärin päin, se irroitetaan kahdella ruuvilla.

Käännettään lukkohela ympäri ja työnnetään takaisin reikäänsä.

Lopuksi kun ruuvit on kiinnitetty oven kieli käännetään oikeaan asentoon. Kielen saa käännettyä käsin ottamalla kielestä kiinni ja vetämällä sitä poispäin ovesta ja samalla pyörittämällä haluamaansa suuntaan.

Nyt oven lukko on "oikeinpäin", riippuen kätisyydestä tarvitseeko lukkoa kääntää ympäri. Taloon tulee aina eri suuntiin kääntyviä väliovia.

Lopuksi laitetaan tulpat ruuvauskoloihin, jotka tulevat aina karmin toimituksessa. Kuitenkin muoviset, etenkin valkoset, rupeavat kellastumaan ajanmyötä. Välioven saa valkoiseksi ihmesienellä, karmitulpat joutuu kuitenkin yleensä vaihtamaan, mikäli kellertävä väri häiritsee.

Tulppa paikallaan.


Uretaanivaahto välioven sivuille. Pitää kuitenkin muistaa käyttää uretaania varovasti sotkun välttämiseksi, onhan nyt kuitenkin kaikki pinnat viimeistelyä vaille valmiina.
Ovien asennukseen tärkein työkalu, jota ilman en yhtään ovea asenna, on kiilat. Ja nimenomaan valmiskiilat, joita saa ostettua rautakaupasta. Tämä kyseinen kiilamalli jätetään aina asennusaukkoon, koska kiilat katkaistaan karmin kohdalta. (Kiilat on sahanpurua/puulastua, joten ne katkeavat helposti oikeasta kohtaa.)  Tämä parantaa karmin tukevuutta, vaikka uretaanikin pitää ovea jo kohtuu tukevasti paikallaan. Liian tukevia rakenteita kun ei lapsiperheessä ole... Kiiloja ei voi korostaa liikaa asennuksessa, tietenkin on muitakin tärkeitä työakaluja, joita asennusvaiheessa tarvitaan. Yksi ja lyhyt vatupassi, 60 cm ja 180 cm on omasta mielestäni täydelliset. Vatupassi "työpuoleen" eli tasaiseen osuuteen, näin vältät naarmuttamasta karmia. Lisäksi älä ikinä liikuta passia karmia pitkin työntämällä, mikäli vatupassia ei ole teipattu. Koska vatupassien pinta on yleensä karhennettu, jotta se pysyisi helpommin runkotolppaa tai vastaavaa kohdetta vasten. Eli liikuttamalla passia karmia pitkin saa helposti isot naarmut aikaiseksi, joten helpommalla pääset jos vain teippaa passin reunan. (Paras teippi on omasta mielestäni orassis suojateippi, siinä liimapinta on kevyttä ja se irtoaa helposti eikä teipistä jää jälkiä. Tietenkin jos teippi on useita viikkoja kiinni, voi passin pinta jäädä hiukan tahmeaksi. Jos teippiä joutuu pitämään todella pitkään, suosittelen keltaista suojateippiä, jonka liimapinta on huonompi).

Vaikka K-Rauta 75 ei tästä kohdasta pidä varmasti ollenkaan, kerron sen silti, koska siitä on yksin asennettaessa suuri apu. Taloomme ei tullut ovikynnyksiä kun vain kosteiden tilojen oviin. Hain kuitenkin rautakaupasta jokaisen tarvittavan koon kynnykset eli 7M/8M/9M leveille oville. (M on moduulimitoitus järjestelmä, jota käytetään ovien ja ikkunoiden mitoituksessa. Moduulimitoitus on yksinkertainen, jos oven leveys on merkattu 9M tämä tarkoittaa, että aukon koon pitää silloin olla 91 cm. Oven karmin ulkoleveys on 89 cm, näin karmin ulkoreunoille jää sentin rako kiiloille ja uretaanille.) Palautin näistä kaikki muut paitsi kaksi 9M kosteisiin tiloihin tulevaa kynnystä. Käytin kynnyksiä sabluunoina asennuksessa, palautin ne siis kauppaan täysin virheettöminä ja myyntikuntoisina. 

Avasin aluksi karmit paketeista ja kasasin ne oikeakätisiksi. Eli oven kätisyys/kääntymissuunta määrää miten karmi kasataan. Karmin voi kasata nauloilla tai ruuveilla, itse kuitenkin suosin ruuveja. Nämä pitää karmin paremmin kasassa ja asentaminen on helpompaa. Naulat kun joustavat helpommin ajan saatossa, lisäksi nauloilla karmit on "letkummat" asennuksessa. Ja tietenkin mitä jäykemmät karmit ovat asennus vaiheessa, sitä helpompaa asentaminen on.

Kun karmit on kasattu, karmi nostetaan oviaukkoon. Oven karmit voi halutessaan kiinnittää suoraan lattiaan kiinni, kuitenkin suosittelen jättämään valmiin lattiamateriaalin ja karmin väliin vähintään 1-2 mm. Näin laminaatti/parketti pääsee elämään kunnolla oven alla, eikä täten vahingossakaan pääse vääntämään karmia. Itse nostin karmia noin 3-5 mm  betonilattian pinnasta ylöspäin. (Kosteissa tiloissaa 5 mm minimi, muuten karmi voi mennä piloille jo muutamassa viikossa.) Mikäli lattialle (lue kun) lentää vettä tai maitoa, ei se pilaa karmeja. Ehkä voi kuulostaa vähän liioitellulta, mutta sitä se on. On meinaan tyttäremme jäljiltä lattialta kuivattu vettä ynnä muuta jo useita litroja ja kummasti vesipullokin on levinnyt jokaiseen perheen makuuhuoneeseen. 

Pieni rako lattian ja karmin väliin saadaan aikaiseksi kiiloilla. Näillä saadaan samalla oven yläpinta suoraan vatupassia apuna käyttäen. Nyt kiinnitetään ovi paikalleen kiilolla, muista oven sijainti eli seinän paksuus ja karmin sijoittelu seinään. Normaali väliseinä on normaalin välioven karmin paksuinen, mutta mikäli kyseessä on kantava seinä pitää miettiä kummalle puolelle karmi asennetaan tasoihin seinän kanssa. Kun alalaidassa on kynnys paikallaan, pääsee kiiloilla puristamaan myös alaosan kiinni väliseinään. Kiiloja kannattaa sijoitella mahdollisimman lähelle ruuvauspaikkoja, jotta karmi ei vääntyisi mutkalle niin helposti. ÄLÄ kuitenkaan sijoita niitä suoraan ruuvauskohdalle, silloin oven säätäminen ei onnistu kun ruuvit on kiinni!

Nyt ovi on asennettu paikalleen kiiloilla. Vielä viimeiset tarkistukset vatupassilla ja karmin kiinnitys aloitetaan saranapuolelta. Tykkään itse aloittaa kiinnittämisen yleensä yläreunasta, jonka jälkeen kiinnitän alaosan. Sitten kiinnitän kaksi keskimmäistä ruuvia, näiden kohdalla kannatta taskistaa pitkällä passilla ylhäältä alas ja alhaalta ylös karmin suoruus. Käytännössä aina tässä kohtaa joutuu säätäämään kiiloja ja ruuveja kohdalleen.

Tärkeintä karmin kiinnityksessä  on saada saranapuoli suoraan ja tukevasti kiinni. Kuulostaa ehkä pahalta, mutta lukkopuolella ei ole juurikaan merkitystä kunhan oven kieli pysyy karmissa. 

Kun karmin puoli on tulkevasti kiinni ja suorassa kiinnitetään toinen puoli. Kiinnitys järjestys on yleensä sama. Kun karmi on asennettu tukavasti paikalleen nostetaan sabluuna kynnys pois ja asennetaan ovi paikalleen. Tässä kohtaa olisi hyvä olla kaveri, jotta karmiin ei tulisi niin helposti naarmuja tai jälkiä. Se onnituu kuitenkin yksinkin, mikäli on tekniikka hallussa ja voimaa pitää ovea tasaisesti paikallaan. Aluksi ovilehden kaksi ruuvia pyöritetään auki silmämitalla reilu 5 mm (silmämitta on arvioitu mitoitus, eli ei tässä kohtaa ole merkitystä vaikka olisi enemmän auki. Tosin mikäli ruuvi on auki yli 10 mm, asennus hankaloituu, kun oven ruuvit ei pysy saranan hahloissa niin hyvin.) Jos on kaveri apuna, kannattaa asentaa molemmat ruuvit saranan hahloihin toisen pitäessä sitä paikallaan ja kiristää ruuvit. Mikäli kuitenkin asentaa yksin, kannattaa nostaa varovasti ylempi ruuvi hahloonsa, kiristää se lähes loppuun samalla ovea tukien. Tämän jälkeen nostaa alemman ruuvin hahloon ja kiristää se kunnolla kiinni, jonka jälkeen voi kiristää yläruuvin kunnolla. Huomioi mikäli kiinnittää yksi kerrallaan oven paikalleen, pitää ovea tukea. Muuten saranat vai vääntyä, ja tämä voi pilata hyvin asennetun karmin.

Nyt kun ovi on paikallaan tehdään vielä viimeinen tulikoe! Koe tehdään ilman passia, avaamalla ovi eri asentoihin. Mikäli ovi pysyy paikallaan, se on suorassa. Mikäli ovi "liikkuu" johonkin suuntaan, ovi on vinossa. Tässä vaiheessa tehdään vielä viimeinen tarkistus ja varmistetaan että oven ja karmin väliin jää joka reunaan yhtä iso hahlo. Mikäli kaikki on kunnossa, katkaistaan nyt karmissa olevat kiilat ja asennetaan uretaanit. Uretaanin voi tosin laittaa myös ennen kiilojen katkaisua, tämä on täysin tottumuskysymyksiä. Jotkut myös asentaa mieluummin uretaanin tilalle perinteistä villaa. Itse suosittelen kuitenkin uretaania, ovet kun on aika kovalla rasituksella. Uretaanin avulla ovi tukeutuu paremmin runkoon ja pysyy näin parempana pidempään. (Uretaanin asennuksessa maltti peliin, jotta et ruiskuta uretaania raosta toiseen huoneeseen. Nimimerkillä liian monta kertaa apparin jälkiä siivonnut...)

Lopuksi leikataan uretaani pois terävällä mattopuukolla. Odota kuitenkin, että uretaani on kunnolla kuivunut. Vältyt näin sotkulta. Märkä uretaani jättää rumat jäljet lattiaan, sekä uretaani on hankalaa poistaa.

Toivottavasti päivityksestä oli apua.

PS. Mikäli asennat ovea, laita puukko valmiiksi taskuusi! Puukolla saat avattua tarvittaessa välioven, kun aina ei ole väliovien asennuksessa mukana ikkunan avainta. Näin et jää oman oven taakse jumiin. 😁


Timpuri
Mikko Merelä

7 kommenttia:

 1. Ilmeisesti telepaattinen yhteys blogin pitäjään, kun juuri tänään aloitimme väliovien laiton. Loistavia vinkkejä taas kerran. Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa 👌 Sattuipa hyvin, mukavaa että teksteistäni on hyötyä :)

   Mikko

   Poista
 2. Esse sarjan karmisäätöruuveilla hommasta tulee inhimillistä, ammattilaiselta tavallisillakin ruuveilla käynee toki jos menee kerrasta oikein.

  VastaaPoista
 3. Pakko lisätä oma kommentti . Mielestäni timpurin pitäisi tehdä itse kiilat se kun kuuluu timpurin perustaitoihin . Ensimmäisiä asioita mitä raksalla timpuri oppii on tehdä kiiloja. Karmin voi myös kasata parin poikittaisen laudan päällä , ei tarvitse siivota asennusaluetta . Miksi pitäisi ostaa kynnys jokaiselle ovelle ja palauttaa sitten K-rautaan . Voihan sitä yhtä kynnystä käyttää kaikissa saman kokoisissa ovissa??. Uretaani on helppo poistaa kun se ei ole täysin kuivunut ,eli juuri silloin kun se ei enää tahri mutta lähtee helposti vaikka puutikulla yms..Uretaani tahrat karmissa tai lattiassa kannattaa poistaa heti tuoreeltaan vaikka tärpätillä , bensalla, asetoonilla tai siihen tarkoitukseen tarkoitetulla aineella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä työmaalla kaikki muiden työvaiheiden kiilatyöt tehdään itse tehdyillä kiiloilla. Tosin ikkunan ja ovien asennukseen nuo sahanpuru kiilat on aivan parhaita, ne kun katkeaa oikeasta kohdasta eikä niitä tällöin tarvitse kaivaa välttämättä pois. Lisäksi yhden paketin hinta on alle 2€, eipä sillä hinnalla kukaan asiakas halua kirvesmiestä askartelemaan kiiloja. Normaali laskutus kun alkaa 50€ ylöspäin ammatti kirvesmiehillä saa siis mennä kiilojen 20 kiilan tekemiseen pari minuuttia. Puhumattakaan siitä että jokainen on saman kokoinen ja katkeaa helposti. No mutta jos joku asiakkaani haluaa (ja on valmis maksamaan) askartelen vaikka metallista kiilat, on niitäkin tullut elementtien asennuksessa hitsailtua yms. :) Ja tuo asennus alueen siivous on nyt jokaisen itse päätettävissä, tärkeintä että siinä tulee ilmi ettei sepelin päällä karmeja kasaa, ainakaan ilman suojausta.


   Tuossa palautus asiassa olen muotoillut vähän huonosti lausekkeen, mutta talooni tuli kynnykset vain kosteiden ja kuivien tilojen väliin. Otin kuitenkin jokaista ovi kokoa vain (8M ja 9M) 1kpl ja sitä kierrätin. Kosteiden tilojen kohdalla otin kuitenkin muutamaa eri korkeudella olevaa kynnystä (huimat 2kpl).

   Uretaanin irroittaminen riippuen kohteessa missä mahdollinen tahra on vaihtelee merkittävästi. Ikkunat ja muut taiset ja kovista pinnoista uretaanin saa mielestäni parhaiten pois kuivuttuaan. Mattoveitsen terä tai vastaava, lopuksi pyyhkäistään asetoonilla tai vastaavalla. Puuhun uretaani jättää kuivuessa pahemmat jäljet ja ne yleensä tarvitsee maalata piiloon uudestaan. Helpoimmalla kuitenkin pääsee jos käyttää uretaani vaahtoa oikein ja tarvittaessa suojaa sanomalehdellä työalueen. Suojauksessa menee sekuntteja, putsaamisessa paikasta riippuen minuuteista tunteihin. Ammattilaiset vähemmän uretaanin laittoon suojauksia laittaa, kun hallitsevat sen asennuksen.

   Mikko

   Poista
 4. Hyvä ohje. Kysymys oviaukkojen tekemisestä, esimerkkinä perus 9x21 väliovi. Aukon leveys siis 91cm, entäs korkeus? Onko perus parketin/laatan kanssa aukon sopiva korkeus 212cm?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos ovi on kooltaan 9x21, on karmein leveys 89cm ja korkeus 209cm. Asennusaukko pitää olla 91cm leveä ja 211cm korkea, eli 1cm jää näin joka puolelle tilaa. Kuitenkin lattiat esim parketit ja laminaatit asennetaan ennen ovia, eli kannattaa huomioida lattian pinnoituksen materiaalin paksuus. Normaali peitelista on 42mm leveä, eli vaikka asennusaukko ja karmin väliin jäisi 2cm saa silti listat asennettua :)

   Mikko

   Poista